tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Vodič kroz najpopularnije besplatne i plaćene web oglasnike nekretnina - gdje pretraživati, a gdje oglašavati nekretnine?

11 godina s Vama!

Vodič kroz najpopularnije besplatne i plaćene web oglasnike nekretnina - gdje pretraživati, a gdje oglašavati nekretnine?

Foto: Unsplash
Kupujete ili prodajete nekretninu te ne znate gdje biste i kako započeli svoju pretragu/unos nekretnina?

Ako po prvi puta krećete u proces kupovine/prodaje/najma nekretnine dobro će Vam doći informacija na koji način i gdje započeti potragu/prodaju nekretnine. Iako još uvijek postoje tiskana izdanja oglasnika, najveći izbor nekretnina i najažurnije informacije pronaći ćete na webu. 

 

Broj jedan kao brend je Njuškalo, web platforma za kojom kupci uglavnom prvo posežu. Radi se o oglasniku  gdje je potrebno platiti oglašavanje kako bi se Vaša nekretnina izlistala, no kao kupac ondje ne plaćate ništa.

 

Prednost Njuškala je u tome što će se svi ozbiljni prodavatelji odlučiti za ovakav plaćeni oglas, no kako je većina zakupa agencijska, slika više nije toliko realna. Naime agencije zakupljuju više oglasa odjednom pa ovdje iz tog razloga mogu završiti i oglasi neozbiljnih prodavatelja, a iza kojih stoji agencija.

 

Sljedeći po redu neka Vam bude oglasnik.hr, riječ je o naplatnom oglasniku, gdje se prodaja/najam jedne nekretnine može ostvariti besplatno. Zato što se najvećim djelom radi o plaćenom oglašavanju, ovdje će i informacije biti dosta ažurne, no valja imati na umu kako manja popularnost stranice dovodi do opadanja ažurnosti informacija. Vjerojatan razlog za to je i količina poziva prema oglašivačima.

 

Uzmimo za primjer da netko oglasi nekretninu na Njuškalu, vjerojatno će radi popularnosti stranice primati više upita i na taj će način biti prisiljen na vrijeme ažurirati informacije, što je mnogo jednostavnije nego odgovarati uvijek na ista pitanja.

 

Postoje i ostali plaćeni portali, poput realestatecroatia.com, koji je više okrenut stranom tržištu ili crozilla-nekretnine.com koji surađuje s nekoliko inozemnih portala. Iz tog razloga ovdje se može naći više investicijski poželjnih nekretnina, kakve pretežno i kupuju strani ulagači.

 

Ima i kvalitetnih besplatnih oglasnika za nekretnine

 

Nikako ne treba zanemariti niti manje atraktivan portal, gdje možete pronaći jako puno kvalitetnih informacija, samo je potrebno da se oboružate strpljenjem, jer nisu tehnički toliko strukturirane kao na plaćenim portalima. Radi se o oglasniku realitica.com.

 

Drugi odličan izvor informacija ali i platforma za oglašavanje je svakako index.hr/oglasi, radi se o besplatnom oglasniku koji ima veliku posjećenost ali i vrlo mnogo nekretnina. Osim toga, upravo ćete ovdje naći i velik broj oglasa direktno od investitora. No, kako je riječ o besplatnom oglasniku, vrlo često ćete naići i na neažurirane informacije.

 

Naša preporuka je da ukoliko Vi sami niste odličan prodavatelj i vješt pregovaratelj, svakako razmislite o tome da  angažirate agenciju za nekretnine i prepustite ovaj zadatak osobi od povjerenja, po mogućnosti s ekskluzivnim ugovorom o prodaji.

 

Pitate se zašto dati posao agenciji i to samo jednoj agenciji a ne 10 agencija kako svi drugi rade ?

 

Argumenti za to su sljedeći, ako agencija ima ekskluzivno pravo na prodaju nekretnine tada će mnogo lakše ulagati dodatne napore i novac u promociju nekretnine, a u trenutku zaključenja prodajnog procesa upravo će agencija pripomoći da ostvarite željenu cijenu i ne padnete pod utjecaj kupca rušenjem vlastitih očekivanja.

 

*****

 

Ovaj članak nastao je na temelju korisničkog iskustva uredništva portala gradimozadar.hr, koje se profesionalno bavi prodajom nekretnina i vrši usluge procjene nekretnina te sudskog vještačenja u graditeljstvu.  Uz napomenu kako ćemo nastojati ažurirati ove informacije, no to isto tako nije službeni dokument na koji se možete referirati.

Publisher:
gradimozadar.hr