tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Park Vruljica sadržavat će sprave za djecu s teškoćama a imat će i kišne vrtove

11 godina s Vama!

Park Vruljica sadržavat će sprave za djecu s teškoćama a imat će i kišne vrtove

Predstavljen je projekt uređenja parka Vruljica i najavljeni budući projekti od važnosti za urbani razvoj Zadra

U tijeku su radovi na uređenju vanjskog vježbališta na prostoru bivšeg nekorištenog boćališta unutar parka Vruljica, a najavljeno je i uređenje trim staze kroz park, koje će povezati čitav prostor.

 

Park_Vruljica_4 Park Vruljica sadržavat će sprave za djecu s teškoćama a imat će i kišne vrtove

 

Planirao je također uređenje postojećeg boćališta i mali park za pse te će se raditi na uređenju oborinskih voda kroz projekt kišnih vrtova- upojnih tankova koji će zadržavati višak oborinskih voda i otpuštati ga u sušnim periodima te tako omogućiti i novo hortikulturno oblikovanje:

 

- Radi se o inovaciji koja je u skladu s novim programskim razdobljem zelene Europe te će za ovaj projekt biti moguće tražiti europska sredstva financiranja. Vrijednost projekta je 2 milijuna kuna zajedno s gradom Biogradom, kazao je pročelnik Darko Kasap.

 

U Vruljici i na Višnjiku senzorički park za djecu i mlade s teškoćama – EU projekt Inclusive play

 

Park_Vruljica_12 Park Vruljica sadržavat će sprave za djecu s teškoćama a imat će i kišne vrtove

 

Kroz projekt sufinanciran iz EU fondova Inclusive Play, gradit će se senzorički park za djecu i mlade s teškoćama u razvoju na području grada. Senzoričkim parkom želi se stvoriti krajolik koji može potaknuti raznoliku paletu osjetilnih podražaja i primijeniti se u svrhu rehabilitacije, ali i rekreacije. To je novi koncept igrališta u kojem djeca i mladi u zaokruženoj sredini postižu iskustveno, cjelovito i socijalno učenje. Ukupna vrijednost projekta Inclusive play je 3 milijuna kuna.

 

Gradonačelnik Branko Dukić upitan je na temu dječjeg parka na Ravnicama čiji prostor je trenutno zatvoren i služi za testiranje na Covid, a o čemu smo pisali ovdje

 

Koliko gradska vlast brine o parkovima i sadržajima za djecu, koliko Vam je to važno?

 

Čujte mi svakodnevno mislimo o tome, recimo da imamo i 20 ak igrališta izvan Višnjika, Mocira i Ravnica. U mandatu gradonačelnika izgrađeno je 10 novih igrališta uz obnovu postojećih.

  

Zašto je park na Ravnicama zatvoren za Covid testiranje već duže od godine dana? Može li se taj dio izmjestiti na neku drugu lokaciju a ne tako vrijednu za ovaj dio grada?

 

Mi smo u situaciji kad se treba riješiti epidemije, no blizina bolnice i omogućen dvostruki izlaz su potrebni uvjeti koje lokacija ima, a vidjeli smo da što je lokacija bliže bolnici to je bolje rješenje. Mi sve svoje raspoložive snage što se tiče javnih ustanova moramo upregnuti. A vjerujemo da će doći vrijeme kada ćemo vratiti tu djecu i da covid ambulanta više neće postojati.

 

Pročelnik za EU fondove Ante Ćurković detaljnije je pojasnio sami tijek projekta uređenja parka Vruljice i budućih planova.

 

Radi se o nekoliko projekata s obzirom na novu financijsku regulativu prema kojoj se planiraju projekti. Krećemo s parkom Vruljica, radi se o projektu prekogranične suradnje a glavni cilj tog projekta je stvaranje inkluzivnog okruženja za djecu s posebnim potrebama.

 

Park_Vruljica_11 Park Vruljica sadržavat će sprave za djecu s teškoćama a imat će i kišne vrtove

Ante Ćurković

 

U sklopu toga definirali smo park Vruljicu kao prioritetni park koji je idealno smješten u odnosu na postojeće korištenje i predloženo je da se ova lokacija kao pilot aktivnost odobri za financiranje. Osigurano je za radove i opremanje senzoričkog parka preko 1.650.000,00 kn. Radi se o donjem dijelu parka prema moru i planirani obuhvat parka je preko 4000 m2 što je značajno.

 

Vjerujem da ćemo kroz 6-7 mjeseci započeti sa svim aktivnostima vezanim uz taj projekt.

 

Na razini glavnog projekta razgovaramo s projektantima na način da projektiramo trim stazu i dobijemo kontinuiranu komunikaciju kroz čitav park Vruljica.

 

Park_Vruljica_19 Park Vruljica sadržavat će sprave za djecu s teškoćama a imat će i kišne vrtove

 

Dodatno ćemo kroz radove nastojati riješiti i rasvjetu te infrastrukturu da cijela priča ima smisla.

 

Uz ovaj projekt imamo i ulaganje u drugu lokaciju na Višnjiku, za koju smo osigurali 220000 kn za postavljanje dodatnih sprava za djecu s posebnim potrebama i uobičajene sprave.

 

Što se tiče šire perspektive mi već sada sagledavamo potencijalne lokacije koje će moći u budućnosti funkcionirati kao urbane šume/urbani parkovi.

 

Park_Vruljica_18 Park Vruljica sadržavat će sprave za djecu s teškoćama a imat će i kišne vrtove

 

Drugim riječima spremamo se za novu financijsku perspektivu koja će trajati do 2027.

 

Ako pravovremeno krenemo imat ćemo spremne dozvole i projekte za novu financijsku perspektivu.

 

Kakva je situacija na Kolovarama?

 

Prva faza uređenja je pri završetku, stigao je kamen i u tijeku su pripreme za dekorativne betone te računamo kako ćemo kroz narednih mjesec dana biti gotovi što se tiče prve faze. Ključno je bilo na vrijeme završiti sve radove na obalnom dijelu kao i morske radove. Druga faza je vezana za komunalne djelatnosti gdje je potrebno dio uz šetnicu urediti kako bi prva faza bila gotova do sezone.

 

I još najava... 

U sklopu izlaganja projekta također je rečeno i kako će park šuma Musapstan dobiti brojne dodatne sadržaje kako bi ju građani još više i lakše koristili. Projektom je predviđeno uređenje poučne šljunčane staze ukupne dužine  oko 5,5 kilometara, šljunčane trim staze dužine 1500 m, a uz nju i izgradnja vježbališta površine 800 m2, zelene učionice od 400 m2, veliko dječje igralište površine 1600 m2 te klupe za odmor i prateći info panoi na području park šume.

 

 

 

Publisher:
gradimozadar.hr