tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Četiri razloga zašto odabrati dizalice topline

11 godina s Vama!

Četiri razloga zašto odabrati dizalice topline

Što sve treba uzeti u obzir kako bi sustav dizalice topline funkcionirao nesmetano i učinkovito?

Najvažniji razlozi i obrazloženja zašto odabrati dizalicu topline za sustav grijanja i hlađenja u kućanstvu su sljedeći:

 

1. Dizalice topline su među najučinkovitijim generatorima topline

 

Moderne dizalice topline spadaju u najučinkovitije, a time i najekonomičnije sustave grijanja. Zbog čega se svrstavaju u najviše razrede energetske učinkovitosti A ++ ili čak A +++. Iz tog razloga, većina vlasnika zgrada danas odabire dizalicu topline za grijanje svog životnog prostora i zagrijavanje vode.

 

2. Udobne temperature tijekom cijele godine

 

Moderne dizalice topline međutim nude još jednu prednost: mogu se koristiti i za hlađenje u vrućim ljetnim danima. Dizalice topline su stoga prvi izbor za investitore koji cijele godine traže ugodne temperature u kući. Viessmann dizalice topline Vitocal 200-S odlikuje izrazito tihi rad, što je osobito važno kod ugradnje u gusto naseljenim područjima.

 

Solarni sustav može pokriti 50 do 60% godišnjih potreba za energijom za zagrijavanje potrošne tople vode u obiteljskim kućama, a ujedno može služiti kao podrška sustavu grijanja.

 

Osobito energetski štedljivo i povoljno: pasivno hlađenje

 

Za geotermalne dizalice topline i dizalice topline na podzemne vode, pasivno hlađenje („natural cooling“) najjednostavniji je način hlađenja. Rasolina ili podzemna voda izdvajaju toplinu iz kruga grijanja putem izmjenjivača topline i odvode je prema van. Koristi se činjenica da su ljeti temperature u stambenom prostoru više nego u zemlji ili podzemnoj vodi. Za to su potrebne regulacija i cirkulacijske crpke, a dizalica topline je isključena. To znači da je „prirodno hlađenje“ posebno štedljiva i isplativa metoda hlađenja zgrada.

 

3. Korištenje fotonaponskih sustava čini rad dizalica topline posebno ekonomičnim

 

Za aktivno hlađenje mogu se koristiti i geotermalne i podzemne dizalice topline, kao i dizalice topline koje koriste vanjski zrak kao izvor energije. Način rada dizalica topline jednostavno je obrnut. Poput hladnjaka, tada aktivno generiraju hladnoću. Budući da se dizalica topline aktivno koristi, „aktivno hlađenje“ je posebno učinkovito. Toplina koja se na taj način odvodi iz soba također se može koristiti za uštedu energije. Na primjer, za zagrijavanje vode ili za grijanje bazena. Na taj se način funkcije hlađenja i grijanja mogu izuzetno učinkovito kombinirati.

 

dizalice2 Četiri razloga zašto odabrati dizalice topline

 

Kako bi sustav s dizalicom topline funkcionirao besprijekorno prije same ugradnje potrebno je dobro proračunati  toplinske  gubitke  objekta i odlučiti se za optimalan način raspodjele topline i rashlada. Uz dizalice topline za grijanje se preporuča površinsko grijanje kao npr. podno grijanje radi nižih temperatura polaznog voda u kojima dizalica topline postiže više učinske vrijednosti COP i automatski veće uštede. Za hlađenje se preporučaju ventilokonvektori koji učinkovito hlade prostor, a zimi mogu služiti i za grijanje.

 

4. Grijanje i hlađenje solarnom energijom

 

Vlasnici kuća s fotonaponskim sustavom na svom krovu mogu dva puta profitirati od „aktivnog hlađenja“: tijekom sezone grijanja mogu se koristiti dizalicama topline za grijanje po niskim troškovima i na CO2  neutralan način, a ljeti veliku solarnu opskrbu električnom energijom mogu koristiti za hlađenje zgrada na posebno ekonomičan način.

 

Ako fotonaponu na krovu dodamo i termički solarni sustav Viessmann onda se ljeti i u prijelaznim periodima može bezbrižno uživati u ekološki i učinkovito pripremljenoj toploj vodi za kupanje, tuširanje i korištenje u kućanstvu te na taj način rasteretiti dizalicu topline koja onda služi samo za hlađenje objekta. Tek u trenutcima kada solar ne može u potpunosti pokriti potrebe za toplom vodom dizalica topline se prebacuje u način zagrijavanja tople vode.

 

 


Publisher:
gradimozadar.hr