tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Inovativna niže ugljična betonska rješenja za hidroizolaciju

11 godina s Vama!

Inovativna niže ugljična betonska rješenja za hidroizolaciju

Foto: Cemex
Održivost je bitna karakteristika i ovog CEMEX-ovog rješenja za čiju je proizvodnju korišten cement smanjenog udjela klinkera i smanjenih emisija CO2

CEMEX-ov asortiman Permatite sastoji se od posebno dizajniranih betona za izradu sustava u tehnologiji „bijele kade“. Ona omogućava da se, uz pravilno projektiranje i upotrebu adekvatnih materijala, klasična hidroizolacija zamijeni posebnim tipom niže ugljičnog betona i sustavom brtvenih elemenata.

 

Permatite je vodonepropustan te ima svojstvo smanjene permeabilnosti, odnosno uz smanjenu propusnost vode i vodene pare poboljšava dugoročne performanse i trajnost kod različitih primjena. Otporan je na koroziju i skupljanje, kao i na difuziju klorida. Zahvaljujući svim navedenim svojstvima, idealan je za primjenu u podrumskim prostorijama, podzemnim parkiralištima, spremnicima za skladištenje tekućina, tvorničkim postrojenjima, ali i za izgradnju bazena, umjetnih jezera i brana te tunela.

 

Održivost je još jedna bitna karakteristika ovog betona; za proizvodnju Permatitea koristi se CEMEX-ov cement CEM III/A 42,5 N LH  proizveden uz smanjen udjel klinkera. CEMEX kontinuirano proširuje ponudu proizvoda dobivenih primjenom različitih tehnologija kojima se smanjuju emisije CO2, a smanjenje udjela klinkera jedan je od ključnih faktora za ostvarenje tog cilja. Dio je to sveobuhvatne strategije ostvarenja ugljične neutralnosti kompanije pod nazivom „Budućnost na djelu“ (Future in Action).

 

„Mikropukotine u betonu su mjesta na kojima se događa koncentrirani prodor vode u unutrašnjost betonske konstrukcije. Tu se betoni iz asortimana Permatite nameću kao idealno rješenje jer dizajnom recepture smanjuju mogućnost nastanka i propagacije mikropukotina. Razvoj niske topline omogućava da se ovim betonom mogu izvoditi i elementi velikog presjeka, bez opasnosti od nastanka termalnih pukotina“, rekao je Miro Kronja, voditelj kontrole kvalitete u CEMEX-u Hrvatska. „Zahvaljujući svojstvima ovih specijalnih betona moguća je izvedba i u toplom dijelu godine, bez bojazni od gubitka obradivosti ili prijevremenog početka procesa vezanja betona. Odlični primjeri korištenja betona Permatite su projekti stambeno-poslovne zgrade Living Lanište izvođača AB gradnja d.o.o., poliklinike Bilic Vision na Ksaveru i stambeno-poslovnog kompleksa BHB Domus u Branimirovoj ulici u Zagrebu izvođača Terra Plant d.o.o.“, dodaje Kronja.

 

Upotrebom posebnih sastavnih materijala, omogućuje se proizvodnja betona različitih razreda tlačne čvrstoće i maksimalnog zrna agregata, kompaktne strukture i povećane trajnosti. Prilagođavanjem recepture betona može se odgovoriti na širok raspon projektnih zahtjeva po pitanju tlačne čvrstoće i maksimalnog zrna agregata. Betoni iz asortimana Permatite proizvode se na gornjoj granici razreda konzistencije S4 što omogućava jednostavnu i laganu ugradnju i osigurava kompaktnu strukturu, uz smanjene troškove izvedbe i održavanja.

Publisher:
gradimozadar.hr