tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Alat za suočavanje gradova s klimatskom krizom kroz energetske obnove

11 godina s Vama!

Alat za suočavanje gradova s klimatskom krizom kroz energetske obnove

Foto: Avel Chuklanov
Novi alat nastao kroz projekt BUILD UPON2.

Okvir koji omogućava lokalnim jedinicama cjelovito mjerenje učinaka obnova izgrađenog okoliša, uključujući okolišne, društvene i ekonomske pokazatelje kao što su energetske uštede, smanjenje razina energetskog siromaštva te kreiranje radnih mjesta, testiran je u više od 30 gradova diljem Europe. 

 

Osam europskih savjeta za zelenu gradnju, uključujući i Croatia GBC (Green Building Council), kroz EU financirani projekt BUILD UPON2, iznjedrili su novo oruđe u ostvarenju ciljeva kampanje Europske komisije Renovation Wave. 

 

Alat - Višerazinski okvir energetske obnove, namijenjen je lokalnim jedinicama diljem Europe kako bi uspješno mjerile učinke obnova zgrada s pogledom na isprepletene pokazatelje ekoloških, društvenih i ekonomskih perspektiva. 

 

Okvir se sastoji od skupine trinaest pokazatelja kvalitete obnova, za koje je predviđeno praćenje i prikupljanje podataka kao dio uspješne provedbe procesa obnova. Primjerice, smanjene emisije CO2, postotak domaćinstava pogođenih energetskim siromaštvom, poboljšanja kvalitete unutarnjeg zraka te otvorena radna mjesta u sklopu provedbe projekata obnova, neki su od predviđenih kriterija kojima se dolazi do uvida u uspješnost provedbe obnova na razini pojedinog projekta, ali i programa gradova. 

 

Dean Smolar, Croatia GBC, Izvršni direktor: "Ostvarenje net-zero ciljeva u sektoru zgradarstva je ključan cilj pri postizanju EU ciljeva klimatske neutralnosti do 2050. A energetske obnove zgrada donose puno širi spektar korisnih učinaka poput ušteda energije, energije proizvedene iz obnovljivih izvora, stimuliranja gospodarstva, rezultati kojih mogu biti ključni u gospodarskom oporavku poslije COVID-19 epidemije." 

 

Pokazatelji Okvira ojačani su mjernim jedinicama i metodologijom prikupljanja podataka prilagođenom za implementaciju od strane gradova u različitim državama Europe, neovisno o stanju tržišta i industrije. Na taj način se kod pokazatelja poput energetskog siromaštva, koje nije definirano u svim državama, te se sustavno ne izračunava, stvorila podloga za njihovu integraciju i praćenje na takvim tržištima. 

 

Projekt primjenjuje definiciju energetskog siromaštva predviđenu Sporazumom gradonačelnika, proizašlu iz Energetskog foruma građana iz 2016. godine, prema kojoj je energetsko siromaštvo pojava u kojoj si kućanstvo ili pojedinac ne mogu priuštiti osnovne energetske usluge (grijanje, hlađenje, rasvjetu, mobilnost i struju) za osiguranje standarda dostojnog življenja, zbog kombinacije niskih prihoda, visoke potrošnje energije i niske energetske učinkovitosti njihovih domova. 

 

Benjamin Petrović, Croatia GBC, Voditelj projekata: „Projekt BUILD UPON2 demonstrira mogućnost ostvarenja europskih inicijativa kao što je Renovation Wave s razine gradova kao pokretača. Okvir energetskih obnova razvijen od strane GBC-ja, projektnih partnera i uključenih gradova omogućit će optimizaciju lokalnih politika obnova i učinkovitije ostvarenje klimatskih ciljeva. Također, sustavno praćenje i obrada podataka mogu dovesti do dodatnog otvaranja tržišta i prilika za financiranje programa obnova."  

 

Diljem Europe, 32 grada koriste ili su testirali mogućnost implementacije Okvira projekta " BUILD UPON2" na razini lokalnih projekata obnova. 

 

Savjeti za zelenu gradnju u sklopu projekta prepoznaju obnove na razini gradova kao jednu od najznačajnijih prilika za ostvarenje dekarbonizacije sektora zgradarstva i postizanje ciljeva inicijative Renovation Wave kojom se nastoji udvostručiti stopa obnove diljem Europe do 2030. i time obnoviti 35 milijuna zgrada.