tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Kako adaptacijom kuhinje dobiti kvalitetno organiziran prostor?

11 godina s Vama!

Kako adaptacijom kuhinje dobiti kvalitetno organiziran prostor?

Foto: Drvona
Svaki dom sadrži dvije najvažnije prostorije: dnevni boravak i kuhinju.

Ove dvije prostorije svojevrsno su obiteljsko sastajalište i mjesto odmora.

Kuhinja sadrži i onu emocionalnu crtu koja je povezana s toplinom doma, pripremom hrane i blagovanjem, ako je u samoj kuhinji i blagovaonica.
 
Problem koji s vremenom nastaje jest manjak prostora, pogotovo u ove dvije osnovne prostorije unutar doma.
 
Broj obiteljskih članova se povećava, djeca odrastaju, pojavljuju se novi obiteljski interesi koji zahtijevaju svoje mjesto, primjerice glazbeni instrumenti, nove knjige, itd., te je prostora sve manje.
 
U kuhinji bi svoje mjesto trebali imati i novostečeni kuhinjski aparati na čijim se originalnim pakiranjima nakuplja prašina budući da isti još uvijek stoje negdje u ostavi ili čak i u podrumskim prostorijama.
 
Kako je kupnja veće nekretnine prosto neizvediva, barem za većinu, logično se nameće pitanje kako postojeće prostorije bolje i kvalitetnije organizirati? Kako svoj dom učiniti funkcionalnijim i prostorno organiziranijim?
 
Odgovor se krije u adaptaciji i prilagodbi, pogotovo kuhinjske prostorije, budući da je ta prostorija zahtjevnija za uređenje.
 
Zašto? Zato što je adaptacija i renoviranje kuhinjskih prostorija složen proces te nije uobičajeno niti se prakticira sezonski mijenjati kuhinjske dekorativne i radne elemente.
 
Kako onda pravilno izvesti adaptaciju kuhinje? Kako iz adaptacije izvući maksimalnu korist?
 
Odgovor: kuhinja po mjeri!
 

 
Kuhinja po mjeri, osnova za kvalitetno organiziran prostor
 

 
Kao što smo već napisali, kada krenete u proces adaptacije kuhinje, imajte na umu da će vas vaša nova kuhinja služiti godinama te u startu razmišljajte unaprijed.
 
Hoćete li s vremenom imati više kuhinjskih pomagala, je li vam potrebna veća ili manja kuhinjska radna površina, što je s priborom, imate li ga previše ili nedovoljno, itd.
 
Tek nakon što ste sebi odgovorili na ova pitanja, a odgovore možda i zapisali kako bi vam služili kao podsjetnik, možete prijeći na sljedeći korak, a taj je osmišljavanje izgleda vaše buduće kuhinje.
 
Nekako je logično da već na ovom koraku kontaktirate projektni ured za dizajniranje interijera, salon namještaja ili stolara kojeg ste odlučili angažirati te od istih zatražite izradu idejnog rješenja.
 
Naravno, tvrtka koju planirate angažirati mora biti upoznata sa svim vašim planovima i idejama vezanima za izgled novih kuhinjskih elemenata.
 
Dakle, prije nego ste odlučili kakav dizajn želite, klasičan, moderan ili možda retro, vintage, iskomunicirajte jasno svoje zahtjeve za praktičnošću i funkcionalnošću jer su ovo osnove koje moraju biti zadovoljene ako želite kvalitetno organiziran prostor.
 
I to je i odgovor na pitanje s kojim je započeo ovaj tekst.
 
Ponovit ćemo, praktičnost i funkcionalnost su osnove koje moraju biti zadovoljene u procesu kvalitetnog organiziranja prostora.
 
Današnji projektni uredi prava su mala riznica ideja i kreativnosti. Ideje i prijedlozi koji proizlaze iz svakodnevnog rada i iskustva osupnut će i oduševiti i najzahtjevnije među nama tako da je samo nebo granica što se tiče izgleda kuhinja po mjeri.

Dovoljno je razgledati fotografije predloženih kuhinja po mjeri pa da se i sami uvjerite da je izbor ogroman.
 
Dakle, što se tiče estetske privlačnosti i samog stila, tu mjesta brizi nema.
 
A kako bi vas vaša kuhinja adekvatno služila i u budućnosti te kako biste mogli uživati u njoj u potpunosti, pobrinite se isplanirati i porazmisliti kako će vaš kuhinjski prostor izgledati u nadolazećim godinama.
 
Iscrpno planiranje na početku adaptacije isprofilirat će izgled jedne od najvažnijih prostorija u cijelom domu i dati joj vrijednost koju zaslužuje.