tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Arhitektonsko-urbanistička MINI Gradionica s ConstructLabom

11 godina s Vama!

Arhitektonsko-urbanistička MINI Gradionica s ConstructLabom

Foto: Unsplash
U suradnji s Društvom arhitekata Zadra i dvije škole – Tehničkom školom i Strukovnom školom Vice Vlatkovića Zadar, Goethe-Institut Kroatien organizira intenzivnu radionicu za učenike koju će mentorirati četiri arhitekta iz berlinskog kolektiva ConstructLab: Alexander Römer, Patrick Hubmann, Dan Doročić i Dan Roth.

Radionica za učenike je nastavak suradnje Društva arhitekata Zadra (ZDA) i Goethe- Instituta Kroatien započete na projektu Žedni grad kojeg je za Zagreb i Zadar osmislio Saša Šimpraga iz 1POSTOZAGRAD.

 

Radionica će se održati od 8. do 12.03.2022. i prvi je dio interdisciplinarne radionice “Gradionica" koju već petu godinu organizira Društvo arhitekata Zadra u suradnji s Gradom Zadrom. Ovogodišnja Gradionica posvećena je temi javnog pješačkog prostora na primjeru Ulice Stjepana Radića u Zadru kao potencijalne pješačke zone. Osim radionice s mladima, održat će se nekoliko predavanja o novim javnim prostorima Zadra, obilazak uz vođenje, online radionica Gradionica MAXI s poznatim arhitektima kao mentorima (Anom Danom Beroš, Dinkom Peračićem i Idisom Turatom), javno glasanje i izložba na otvorenom.

 

Učenici će, uz vodstvo četiri arhitekta, osmisliti i izgraditi parklete - ekstenzije pješačke staze u Ulici Stjepana Radića u Zadru koje omogućuju zadržavanje, okupljanje i spontano sjedenje. Kako je u fokusu projekta Žedni grad poticanje da se uspostavi nova mreža punktova s besplatnom pitkom vodom u Zadru, jedan od ciljeva radionice je i osmišljavanje jedne takve špine kao urbanog inventara ulice. Predstavljanje radova nastalih na radionici predviđeno je u subotu, 12.3. u podne u Ulici Stjepana Radića u Zadru.

 

Kao uvod u radionicu, Saša Šimpraga održat će u knjižnici Tehničke i Strukovne škole predavanje o javnom prostoru gradova, s posebnim osvrtom na potrebu dostupnosti besplatne pitke vode.

 

ConstructLAb – predavanje u Kneževoj palači 8.3.2022. u 18 sati

 

Osnivač arhitektonskog kolektiva ConstructLab iz Berlina, Alexander Römer će u utorak, 8.3.2022. u Kneževoj palači održati kratku prezentaciju njihovog rada. Riječ je o suradničkoj građevinskoj praksi, kod koje za razliku od tradicionalnog arhitektonskog procesa gdje arhitekt dizajnira, a klijent gradi, ConstructLab spaja dizajn i konstrukciju projekta. Projekti na kojima rade su od recikliranih materijala i često privremeni kako bi se sirovine mogle ponovno upotrijebiti. ConstructLab postavlja projekt unutar društvenog, ekološkog i vremenskog okvira povezujući kreativno i praktično te razmišljanje i stvaranje.

 

Kao kolektiv sudjelovali su na Venecijanskom bijenalu arhitekture – gosti u Južnokorejskom paviljonu prošle godine, na Čikaškom bijenalu arhitekture 2019., na velikom suradničkom projektu Baupalast u Berlinu te na brojnim manjim i većim intervencijama u Njemačkoj, Portugalu, Francuskoj, Švicarskoj, SAD-u itd.