tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Započinju javne tribine za izbor malih kvartovskih izmjena

11 godina s Vama!

Započinju javne tribine za izbor malih kvartovskih izmjena

„KVARTipo!“: tribinama u MO Ploča, Crno i Dračevac započinje glasovanje građana za male komunalne investicije

Nakon što su građani na poziv Grada krajem 2021. godine poslali prijedloge željenih malih komunalnih investicije u svojim kvartovima i mjestima, gradske službe napravile su financijsku i izvedbenu procjenu svih prijedloga koji će biti dani građanima na izglasavanje sukladno budžetu pojedinog mjesnog odbora. Ukupno je pristigao 771 prijedlog građana što je odličan odaziv za prvu godinu projekta.

 

Cilj tribina je da se na njima predstave svi pristigli prijedlozi građana pojedinog mjesnog odbora te da građani daju glas za one prijedloge koje smatraju prioritetima, neovisno jesu li ih oni osobno predložili ili netko drugi. Na tribinama mogu sudjelovati svi građani tog mjesnog odbora, neovisno jesu li sami poslali prijedlog malog komunalnog projekta.

 

Sretni smo što konačno, nakon popuštanja epidemioloških mjera, možemo doći građanima u njihove kvartove i mjesta. Oni najbolje znaju što su im prioriteti i ovo je prilika da sami izaberu u što će biti utrošen jedan dio javnog, na koncu, njihovog novca ove godine. Veselim se razgovoru, diskusiji, prilici da odgovorimo na pitanja koja će imati. Vjerujem da će ovo postati uspješna praksa u budućnosti i da ćemo zajedno učiniti Zadar još ugodnijim mjestom za život. Pozivam građane da dođu i u jednom ležernom formatu, lišenom svake politike, sudjeluju u kreiranju svakodnevice po svojoj mjer-, poručio je gradonačelnik Branko Dukić.

 

Svi pristigli prijedlozi po mjesnim odborima bit će predstavljeni na samim tribinama kako bi građani mogli vidjeti što će im biti na raspolaganju za glasovanje te će se objaviti zapisnik / izvještaj sa svake pojedinačne tribine. Dodatan benefit javnih tribina je i prilika za edukaciju građana o razinama nadležnosti, troškovima malih komunalnih investicija, načinu raspodjele proračunskog novca i slično.

 

Projekt „KVARTipo!“ primjer je participativne demokracije kroz koje se građane izravno uključuje u donošenje odluka na razini Grada. Kroz inicijativu „KVARTipo!“ građani imaju na raspolaganju četiri milijuna kuna iz aktualnog proračuna, a cilj je da se unaprijedi komunalna opremljenost svih zadarskih kvartova i mjesta, poboljša kvaliteta svakodnevnog života, ali i uključi građane u odluke gradske uprave te poboljša komunikacija i transparentnost.

 

Kvartipo1 Započinju javne tribine za izbor malih kvartovskih izmjena

Kvart_ipo_2 Započinju javne tribine za izbor malih kvartovskih izmjena

Kvart_ipo3 Započinju javne tribine za izbor malih kvartovskih izmjena