tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Postavljaju se kišni vrtovi koji će zaustavljati poplavu

11 godina s Vama!

Postavljaju se kišni vrtovi koji će zaustavljati poplavu

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA organizirala je obilazak radova izgradnje kišnih vrtova na području Grada Zadra u sklopu projekta STREAM - Strategic Development of Flood Management.

„Danas smo ovdje u Parku Vruljica gdje je počela izgradnja prvog kišnog vrta u Zadru. Kroz ovaj projekt radit ćemo tri kišna vrta. Jedan je ovdje na Vruljici, jedan je kod škole na Ploči, a jedan je u Biogradu odmah uz magistralu. Ovo su suvremena građevinska rješenja tzv. pametna rješenja kojima se pokušavaju ublažiti posljedice bujičnih poplava, a bili smo svjedoci i ovdje u Zadru kako je to izgledalo.

 

STREAM_-_Vruljica_90 Postavljaju se kišni vrtovi koji će zaustavljati poplavu

 

To je nešto što se zaista treba pokušati spriječiti. Jedan od tih načina su i kišni vrtovi. Oni će, osim što će uspjeti povući vodu koja stvara bujičnu poplavu, biti jedan novi zeleni prostor jer će tu biti posađene biljke koje imaju veću upojnu moć tako da će građani dobiti i jedan lijepi zeleni prostor.“ – pojasnila je ravnateljica Agencije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković.

 

„Drago mi je da smo danas ovdje. Čestitam Agenciji ZADRA NOVA i svima koji sudjeluju u ovom projektu. S obzirom na to da smo svjedoci da se klimatske prilike mijenjaju, iz dana u dan smo izloženi novim promjenama. Bili smo svjedoci kako nas je poplava zadesila i one bujične poplave koje su napravile jako velike štete, ne samo u gradu Zadru već diljem cijele županije, pogotovo zapadnog dijela županije.

 

Tako da ovaj projekt, gledam kao jednostavan projekt kako sutra ublažiti takve elementarne nepogode, a i posebno mi je drago, da će se posaditi dobar dio novih biljki i sačuvati ova vegetacija jer biljke će svojom transpiracijom ublažiti i povući dobar dio tih oborinskih voda.“ – kazao je župan Božidar Longin.

 

STREAM_-_Vruljica_55 Postavljaju se kišni vrtovi koji će zaustavljati poplavu

 

„Uređenje gradskih parkova veliki nam je imperativ, dodatna korist od kišnih vrtova je što ćemo se s njima riješiti oborinskih voda u ovom području. Najavljujemo skori završetak natječaja za senzoričko igralište ovdje u Vruljici tako da očekujemo vrlo brzo i mogućnost daljnjeg uređenja ovog prostora.“ – poručio je gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić.

 

Agencija ZADRA NOVA vodeći je partner u projektu STREAM koji se financira u okviru Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014.-2020. Opći cilj projekta je poboljšanje monitoringa rizika i povećanje upravljačkih mogućnosti stožera za zaštitu i spašavanje kako bi mogli pravovremeno reagirati na katastrofe uzrokovane poplavama. Specifični ciljevi projekta su unapređenje znanja o poplavama, osnaživanje kapaciteta hitnih službi, poboljšanje sustava ranog upozoravanja i komunikacijskog sustava.

 

U projektu sudjeluje ukupno 21 institucija, devet s hrvatske i 12 s talijanske strane Jadranskog mora, od kojih je 15 u ulozi projektnog partnera, a pet u ulozi pridruženog partnera. Agencija ZADRA NOVA vodeći je partner u projektu. Projekt je s provedbom započeo 1. travnja 2020. i trajat će do 31. prosinca 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta je 9,4 milijuna eura, a od toga udio Agencije ZADRA NOVA iznosi 1,1 milijuna eura.

 

STREAM_-_Vruljica_52 Postavljaju se kišni vrtovi koji će zaustavljati poplavu

 

Uz izgradnju kišnih vrtova, projekt uključuje i brojne druge aktivnosti, kao što su: izrada karata opasnosti od poplava i karata rizika od poplava na projektnom području; priprema Plana upravljanja rizikom od poplava na projektnom području; opremanje operativnih snaga stožera civilne zaštite Zadarske županije, točnije nabava protupoplavne opreme za Javnu vatrogasnu postrojbu Zadar; razvoj radio-komunikacijskog sustava za stožer civilne zaštite; radionice za podizanje svijesti javnosti i dionika o opasnosti od poplava, pravilnom postupanju u slučaju poplava te mjerama koje se mogu poduzeti kako bi se u što je moguće većoj mjeri spriječile poplave; te projektiranje novih pametnih sustava odvodnje.