tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Jesu li bazeni postali standard u turizmu?

11 godina s Vama!

Jesu li bazeni postali standard u turizmu?

Što je sve potrebno za izgradnju bazena i koliko košta održavanje bazena u sezoni

Popularnost bazena iz godine u godinu raste pa ih tako sve više osim na javnim površinama vidimo uz obiteljske kuće ili vikendice, u hotelima ili kućama za odmor kao dio turističke ponude. U ljetnom izdanju novinarska ekipa Koordinacije posjetila je jedini vodeni park u Slavoniji Aquapark Shhhuma te provjerila koje su specifičnosti u fazama izgradnje javnih i privatnih bazena.

 

AQUAPARK SHHHUMA – POVRATAK KUPANJA NA IZVORIMA TERMALNE VODE

 

Diana_Tikvic_i_Emil_Balent_Notes Jesu li bazeni postali standard u turizmu?

Emisija Koordinacija, Notes

 

Nakon osam godina, kada su se Slavonci posljednji put kupali u Velikoj, Aquapark Shhhuma otvoren je na izvorima termalne vode u lipnju 2021. Smješten u samom srcu Papuka prostire se na više od 17 000 četvornih metara, a sadrži šest bazena te niz vodenih atrakcija. Za sve faze izgradnje ovog kompleksa bila je zadužena tvrtka Aquachem, specijalizirana tvrtka koja se više od 18 godina bavi kompletnim savjetovanjem od početka razvoja projekta, distribucijom opreme, projektiranjem strojarskih instalacija i inženjeringom za izgradnju i opremanje privatnih i javnih bazena, vodenih parkova, vodenih igrališta, bio bazena, jezera, fontana i sustava navodnjavanja. Ovakvi sadržaji, poput Shhhume, sve više privlače domaće i strane goste u kontinentalnu Hrvatsku. „Slavonija je prepoznata kao turistička destinacija, no najčešće se radi o jednodnevnim ili dvodnevnim izletima“, ističe doc. dr. sc. Katarina Milićević s Edward Bernays University College. Dodaje da je u kontinentalnoj Hrvatskoj potrebno ulagati i u ostale segmente gospodarstva koje će turistička ponuda samo obogatiti.

 

PANDEMIJA KORONAVIRUSA UBRZALA POTRAŽNJU ZA OBJEKTIMA NA VODI

 

Balent_Notes Jesu li bazeni postali standard u turizmu?

Emil Balent

 

Gost rubrike Notes Emil Balent iz tvrtke Aquachem govorio je o potrebama tržišta i svim izazovima s kojima se tvrtka susreće prilikom izgradnje bazena. „Potražnja za vodenim atrakcijama sve je veća“, ističe Balent. Kada je gotovo sva proizvodnja stala uslijed pandemije koronavirusa, u 2020. povećala se potražnja za izgradnjom i opremanjem bazena. Prateći svjetske trendove, Hrvatska kao turistička zemlja želi privući sve više turista te podignuti vrijednost svojih smještaja. Upravo zbog ove povećane potražnje, Aquachem želi razvijati svoje poslovanje i povezati se s tvrtkama kako bi Hrvatska postala zemlja u kojoj se u potpunosti proizvodi bazenska oprema, a koja se na kraju izvozi na međunarodno tržište.

 

U SEZONI VODENI PARKOVI TREBAJU RADITI BESPRIJEKORNO

 

U jeku je sezona kupanja u vodenim parkovima, a s time se povećava potreba za održavanjem jer „vodeni park u sezoni mora raditi besprijekorno, tada nema vremena za popravak ili za čekanje rezervnog dijela koji će omogućiti daljnji rad bazena“, dodaje Balent. U Hrvatskoj je bogata ponuda vodenih parkova koji privlače domaće i strane turiste:

  • Solaris Aquapark Dalmatia kao prvi vodeni park na Jadranu,
  • Istralandia kao jedan od 5 najbolje vodenih parkova u Europi,
  • Aquapark Čikat na Malom Lošinju kao prvi vodeni park na jednom otoku,
  • Aquacolors pokraj Poreča,
  • Aqua Vivae u Krapinskim Toplicama,
  • Paleo Park u Balama u Istri itd.

 

KOLIKO JE KUPANJE U BAZENIMA SIGURNO?

 

Javni bazeni podliježu zakonskoj regulativi o kvaliteti vode, stoga kontinuirano se uzima uzorak vode i kontrolira njezina zdravstvena ispravnost. U Hrvatskoj je tek 2012. godine donesen prvi hrvatski pravilnik o bazenskim vodama – Pravilnik o sanitarno-tehničkim i higijenskim uvjetima bazenskih kupališta te o zdravstvenoj ispravnosti bazenskih voda. Na razini Europske unije ne postoji jedinstveni zakonodavni okvir, nego države članice same reguliraju i osiguravaju kvalitetu vode sa zdravstvenog, estetskog i tehničkog stajališta.

 

NAJVIŠE SE GRADE SKIMMERSKI BAZENI

 

Brankica_Grmoja Jesu li bazeni postali standard u turizmu?

Brankica Grmoja, Et Cetera

 

Na odluku o izgradnji bazena potroši se više vremena nego na samu izvedbu, stoga je važno s kim se i kako planira izgradnja bazena. Najčešće se grade skimmerski bazeni koji su idealni za obitelji, a preljevne vidimo u apartmanima jer se lakše održavaju. Privatni bazeni koji su manji od 100 kubičnih metara ne podliježu obvezi ishođenja građevinske dozvole, no Brankica Grmoja iz Dizajn et cetera naglašava: „Bazen je građevina i treba paziti da je njegova izgradnja u skladu s planom“. Unatoč specifičnoj izgradnji bazena ili cijenama održavanja koje se u sezoni popnu i do 4000 kuna, kuće za obiteljski odmor s bazenom postale su standard. „Svima je drago biti uz bazene, uz dašak luksuza s elementom vode“, zaključuje Grmoja.

 

Emisiju pogledajte ovdje.

 

Koordinaciju možete pratiti na koordinacija.hr, na YouTube kanalu, na Facebooku, Instagramu i LinkedInu.