tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 I ove godine HSZG nagrađuje istaknute projekte iz područja zelene gradnje i održivog razvoja

11 godina s Vama!

I ove godine HSZG nagrađuje istaknute projekte iz područja zelene gradnje i održivog razvoja

Raspisan Natječaj za Godišnje nagrade 2022

Hrvatski savjet za zelenu gradnju proteklih 6 godina dodjeljuje Godišnje nagrade za zelenu gradnju i održivi razvoj. Ove godine je ponovno raspisan natječaj u suradnji s Hrvatskom udrugom proizvođača toplinsko-fasadnih sustava.

 

Natječaj je otvoren do 30.10., a mogu se prijaviti svi koji su u prethodnom razdoblju doprinijeli zelenoj gradnji i održivom razvoju.

 

Ove će nagrade biti priznanja za izvrsnost i postignuća na području zelene gradnje i održivog razvoja, a namijenjene su pravnim ili fizičkim osobama, stručnjacima za zelenu gradnju i održivi razvoj zaposlenim u tvrtkama, javnom sektoru, nevladinim udrugama i agencijama te samostalnim stručnjacima iz ovoga područja.

 

Cilj nagrada je podizanje ugleda struke u široj i stručnoj javnosti, promicanje izvrsnosti na području zelene gradnje i održivog razvoja, stalno unapređenje načela dobrog poslovanja i cirkularnog gospodarstva, a sve u cilju očuvanja okoliša i održivog razvoja u Republici Hrvatskoj.

 

Prijaviti se mogu sve pravne i fizičke osobe iz Hrvatske koje su se u tekućoj godini (od 1. listopada prethodne godine do datuma objave natječaja u godini u kojoj se dodjeljuje nagrada) istaknule na području zelene gradnje i održivog razvoja,

 

Prijave će se zaprimati do 30. listopada 2022. godine.

 

Nagrade će se dodijeliti u 6 kategorija:

1. Osoba godine - nagrada se dodjeljuje jednoj fizičkoj osobi koja se posebno istaknula u promicanju zelene gradnje i održivog razvoja. Ova je nagrada počasna i osobu godine predlaže i bira Povjerenstvo internim glasovanjem.

2. Institucija / Organizacija godine - dodjeljuje se za posebno isticanje u promicanju zelene gradnje i održivog razvoja. U ovoj kategoriji sudjelovati mogu: trgovačka društva, jedinice nacionalne, regionalne i lokalne uprave i samouprave, nevladine organizacije, istraživačke institucije, odgojno-obrazovne ustanove ili stručna i savjetodavna radna tijela i organizacije civilnog društva.

3. Građevina godine - Novogradnja - ova kategorija odnosi se na novoizgrađene zgrade, infrastrukturne i prometne građevine te trgove i parkove završene u tekućoj godini odnosno u razdoblju od 1. listopada prethodne godine do 30. rujna godine u kojoj se dodjeljuje nagrada.

4. Građevina godine - Rekonstrukcija - ova kategorija odnosi se na rekonstrukcije građevina odnosno energetske obnove građevina koje su završene u tekućoj godini (zgrade, infrastrukturne i prometne građevine te trgove i parkove).

5. Projekt godine - u ovoj kategoriji svoje razvojne projekte i/ili projektne koncepte i/ili projektne ideje mogu prijaviti pravne osobe (odgojno-obrazovne ustanove, vladine i nevladine organizacije, trgovačka društva, organizacije civilnog društva, obrti i sl.) koji su za cilj imali podići razinu svijesti široke i stručne javnosti te kvalitetu života zajednice, a koji je direktno vezan uz zelenu gradnju, energetsku učinkovitost i održivi razvoj.U ovu kategoriju spadaju projekti koji su započeli, u tijeku ili završili u tekućoj godini:

  • koji su doprinijeli zelenoj/održivoj gradnji, energetskoj učinkovitosti, održivom prometu ili održivom razvoju, zbrinjavanju otpada odnosno smanjenju utjecaja na okoliš i emisijama stakleničkih plinova u Republici Hrvatskoj;
  • EU, nacionalno, lokalno, regionalno ili privatno financirani;
  • koji su neprofitno ili tržišno orijentirani.

6. Studentski projekt godine (diplomskih studija) - u ovoj kategoriji svoje razvojne projekte i/ili projektne koncepte i/ili projektne ideje mogu prijaviti fizičke osobe studenti diplomskih studija sa više sastavnica sveučilišta koji su vezani uz zelenu/održivu gradnju i održivi razvoj. U ovu kategoriju spadaju projekti koji su započeli, u tijeku ili završili u tekućoj godini:

  • koji su doprinijeli zelenoj/održivoj gradnji i/ili održivom razvoju u Republici Hrvatskoj;
  • koji promoviraju društveno korisno učenje za zelenu gradnju;
  • koji promoviraju interdisciplinarni, multidisciplinarni, holistički i inovativni pristup gradnji;
  • koji su EU, nacionalno, lokalno, regionalno ili privatno financirani;
  • koji su neprofitno ili tržišno orijentirani.

 

Više informacija pronađite ovdje