tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Predstvaljen kišni vrt u Parku Vruljica

11 godina s Vama!

Predstvaljen kišni vrt u Parku Vruljica

Foto: ZADRA NOVA
Postavljenje kišnih vrtova jedna je od mjera smanjenja rizika od poplava

U organizaciji Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, u sklopu projekta STREAM – Strategic Development of Flood Management, u ponedjeljak je 17. travnja 2023. godine održan info dan projekta i predstavljanje kišnog vrta u Parku Vruljica.

 

Događanju su prisustvovali pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Daniel Segarić, ravnateljica Agencije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković i ravnateljica Dječjeg vrtića Radost Larisa Pavlović - Petani.

 

„Zadnjih dana svjedoci smo uporne, rekli bi već i pomalo dosadne kiše, jer toplije vrijeme nas mami na boravak na otvorenome. Obilne kiše kod nas bude uspomene na poplavu iz 2017. godine koja je pogodila naš grad i ostavila za sobom velike štetu. No, to nas je potaknulo da razmišljamo o suvremenim rješenjima u borbi protiv urbanih poplava. Jer klimatske promjene su događaju i mi im svjedočimo, zato se mora prilagođavati i naš odgovor na ekstremne vremenske uvjete.“ – kazala je ravnateljica Agencije ZADRA NOVA Dujmović Vuković te dodala kako je projekt STREAM omogućio izgradnju pilot rješenja pametnih sustava odvodnje kao što su kišni vrtovi kojima se nastoje izbjeći katastrofalni scenariji u budućnosti.

 

Okupljenima je voditeljica projekta Mia Perica iz Agencije ZADRA NOVA predstavila koncept kišnog vrta i način na koji funkcionira.

 

STREAM_-_Vruljica_51 Predstvaljen kišni vrt u Parku Vruljica

 

„Ovaj vrt, uz onaj područne škole Ploča i Biogradu na Moru, prvi je u nizu nastalih inovativnih rješenja na području Zadarske županije, financiranih upravo iz projekta STREAM. Vrijednost radova izgradnje i uređenja kišnog vrta u Vruljici iznosila je 176 tisuća eura. Prije izgradnje i opremanja kišnog vrta, bujične oborinske vode parkirališnog platoa slijevale su se na ulaz vrtića, kao i na tranzitnu pješačku stazu, što je dovodilo do erozije i devastacije postojeće staze. Nakon izvedenih radova, oborinska se voda s gravitirajućeg sliva, pomoću linijskih rešetki i cjevovoda usmjerava prema separatoru ulja kako bi se pročišćena pustila u tlo, kroz drenažne slojeve sustava, u formi kišnog vrta. Također, napravljena je nova pješačka staza, koja je sada osvijetljena i koja povezuje gornji i donji plato, tj. od Ulice Ivana Meštrovića do Ulice dr. Franje Tuđmana. Što se tiče donjeg platoa, arhitektonski je oblikovan tamponiranjem, a prihvat preostale oborinske vode, koja je do nedavno otežavala promet u Tuđmanovoj ulici, riješen je tako što je u graničnom prostoru između parkovnog i šumskog dijela, izveden jarak s kamenim zasipom.“ - pojasnila je voditeljica projekta Perica.

 

Uz izgradnju kišnih vrtova i projektiranje novih, projekt uključuje i brojne druge aktivnosti, kao što su: opremanje operativnih snaga stožera civilne zaštite Zadarske županije, točnije nabava protupoplavne opreme za Javnu vatrogasnu postrojbu Zadar; razvoj radio-komunikacijskog sustava za stožer civilne zaštite; radionice za podizanje svijesti javnosti i dionika o opasnosti od poplava, pravilnom postupanju u slučaju poplava te mjerama koje se mogu poduzeti kako bi se u što je moguće većoj mjeri spriječile poplave.

 

STREAM_-_Vruljica_55 Predstvaljen kišni vrt u Parku Vruljica

 

Program su obogatila i djeca iz Dječjeg vrtića RadostPodručni objekt Vruljica sa svojom glazbenom točkom „Kad si sretan“. A kako bi Vruljica bila ljepša djeca su prionula na posao te su posadili cvijeće, a poseban izgled daju i eko poruke koje su sami izradili i postavili na kišni vrt. I ovo događanje odradili su uz moto „I mi smo posadili cvijet za bolji svijet“. Uz to su djeca s odgojiteljicama izradila i prigodnu slikovnicu „Tajne i zgode nestašne vode“.

Opći cilj projekta STREAM je poboljšanje monitoringa rizika i povećanje upravljačkih mogućnosti stožera za zaštitu i spašavanje kako bi mogli pravovremeno reagirati na katastrofe uzrokovane poplavama.

 

Uz izgradnju kišnog vrta, u Vruljici su postavljena i tri radarska uređaja koji prate vodostaj i brzinu protoka vode. Njih je Sveučilište u Zadru, kao projektni partner na STREAM-u, postavilo s ciljem informiranja hitnih službi o stanju na terenu. Podaci će biti javno dostupni kroz i-flood platformu, koja je također razvijena kao projektna aktivnost na STREAM-u.

Agencija ZADRA NOVA vodeći je partner u projektu STREAM koji se financira u okviru Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014.-2020. U projektu sudjeluje ukupno 21 institucija, devet s hrvatske i 12 s talijanske strane Jadranskog mora. Projekt je s provedbom započeo 1. travnja 2020. i trajat će do 30. lipnja 2023. godine. Ukupna vrijednost projekta je 9,4 milijuna eura, a od toga udio Agencije ZADRA NOVA iznosi 1,1 milijuna eura.

 

U organizaciji događanja je sudjelovao o centar EUROPE DIRECT Zadar. Okupljenima su podijeljene i službene EU publikacije kroz koje mogu saznati više o aktivnostima Unije i  europskoj politici zaštite okoliša. EUROPE DIRECT Zadar član je mreže Europe Direct u Hrvatskoj, koja je pak dio sveeuropske mreže centara. Centri približavaju Europu ljudima. Mrežom upravlja Europska komisija, a zadarski centar dio je Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.