tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Dani arhitekture Sarajevo X LINA

11 godina s Vama!

Dani arhitekture Sarajevo X LINA

Foto: LINA
LINA Europska arhitektonska platforma podržava mlade kreativce u ideji da Europa postane prvi klimatski neutralan kontinent

Prošla godina je označila početak projekta, koji kroz Creative Europe grant, podržava Europska unija. Nazvan LINA – Europska arhitektonska platforma, a okuplja 27 organizacija, muzeja, galerija, festivala, bijenala, trijenala, fondacija i fakulteta sa cijelog europskog kontinenta, na čijem čelu je slovenski arhitekt Matevž Čelik. Cilj ovog udruživanja je da se kroz pružanje podrške mladim kreativcima i napore da se identificiraju potencijalna rješenja za suočavanje planete sa klimatskom i ekološkom krizom, pomogne pri realiziranju European Green Deala - setom prijedloga kako da Europa postane prvi klimatski neutralan kontinent

 


Zasnovana na iskustvu i radu prethodne platforme, Future Architecture, koja je kroz posljednjih šest godina imala fokus na tome kako danas funkcioniraju arhitektonske prakse te kako arhitektura može sudjelovati u pronalaženju odgovora na pitanja današnjice, LINA ide korak dalje te sada za cilj ima usmjeriti arhitektonski sektor prema zelenim, kružnim i održivim praksama, povezati mlade glasove sa međunarodnim akterima i pronaći put ka novim idejama.

 

LINA_01 Dani arhitekture Sarajevo X LINALINA - European Architecture Platform


LIFT- prostorne inicijative su kroz svoj najprepoznatljiviji projekt Dani arhitekture Sarajevo postali suosnivači LINA-e te kao prva organizacija iz Bosne i Hercegovine otvorili put ostalim organizacijama iz BiH da se pridruže LINA-i. Prva LINA konferencija je održana prošle godine u Ljubljani, u ovoj godini je to Copenhagen, a 2024. godine, za 40. godišnjicu sarajevske zimske olimpijade, domaćin LINA konferencije će biti upravo Sarajevo i to u koordinaciji LIFT- prostorne inicijative.

 

LINA_02 Dani arhitekture Sarajevo X LINAPrvi LINA General Assembly u Ljubljani 

 

LINA podupire stav da je osnaživanje međunarodnih suradnji i partnerstva te podrška mladim individualcima ili grupama koje istražuju i doprinose transformaciji arhitekture u manje po planetu štetnu aktivnost. LIFT u ovom stavu podcrtava i važnost da se kroz LINA-u kreira prostor za čiste, cirkularne i održive projekte ali i da se kreiraju mogućnosti za sljedeće generacije da preuzmu vodstvo u ovom polju.

Šansa za razmjenu iskustava i znanja, za doživljaj novih priča i konteksta te prilika da podijelimo svoja iskustva je održiv način djelovanja, a u proteklom periodu LINA nam je omogućila neka nova partnerstva,” rekli su iz LIFT-a.

 


Tbilisi Architecture Biennial 2022: What’s next?

 

Predstavnici LIFT-a su u listopadu prošle godine sudjelovali na okruglom stolu LINA-e: Agents of Change u sklopu programa trećeg Tbilisi Architecture Biennial zajedno sa predstavnicima DPR Barcelona, Eesti Arhitektuurimuuseum, Architekturos fondas. Okrugli stol LINA: Agents of Change je imao za cilj razmjenu iskustava, znanja i ideja iz različitih konteksta, istražujući koncept privremenosti u urbanom i društvenom životu, a pod temom TAB2022: What’s next? Arhitektonsko bijenale je otvoreno početkom listopada prošle godine nedaleko od centra Tbilisija, u devastiranom objektu bivšeg “Kartli” sanatorija, prostoru koji je već 3 desetljeća dom za nekoliko stotina prisilno raseljenih ljudi uslijed ratnih događanja početkom devedesetih godina prošlog stoljeća u sjeverozapadnoj gruzijskoj regiji Abkhazia.

LINA: Agents of Change je bila prilika za razmjenu iskustava ali i nekih novih ideja,” rekli su iz LIFT-a.

 LINA_03 Dani arhitekture Sarajevo X LINALINA: Agents of Change (Martynas Germanavičius - Architekturos fondas, Ethel Baraona Pohl - DPR Barcelona, Matevž Čelik - LINA, Triin Ojari - Eesti Arhitektuurimuuseum, Irhana Šehović i Dunja Krvavac - LIFT)

 

LINA_04 Dani arhitekture Sarajevo X LINAPredstavnice LIFT-a: Irhana Šehović i Dunja Krvavac

 

Noći arhitekture spomenika @Urban Design Studio Sarajevo

 

Kao nastavak kreiranja novih partnerstva sa članovima LINA-e, LIFT je u novembru prošle godine imao kolaborativni događaj sa Galerijom Dessa iz Ljubljane, te članom LINA-e Architectuul pod LIFT-ovim prepoznatljivim Noćima arhitekture održanim u Urban Design Studiju Sarajevo. U sklopu ovog događaja otvorena je izložba Arhitektura. Skulptura. Sjećanje. Umjetnost spomenika Jugoslavije 1945 - 1991. 

LIFT je ko-kurirao izložbu dodajući 4 spomenika NOB-a na listu od, već sada, 40 mapiranih spomenika širom bivše Jugoslavije te je održana diskusija sa Boštjanom Bugaričem iz Architectuul i Mejremom Zatrić iz DOCOMOMO BiH na temu značaja spomenika NOB-a, a sa posebnim osvrtom i osudom uništavanja Partizanskog spomen groblja u Mostaru u lipnju prošle godine. Od tada, izložba je prikazana i u Mostaru na događaju kada je objavljena vijest da je Partizansko spomen groblje uvršteno u Europa Nostra listu 7 najugroženijih spomenika u Europi, a sve zahvaljujući neumornoj ekipi IDEAA - Urban House iz Mostara.

 

LINA_05 Dani arhitekture Sarajevo X LINADunja Krvavac - LIFT, Boštjan Bugarič - Architectuul i Mejrema Zatrić - DOCOMOMO BiH

 

Days of architecture Sarajevo [15.-22.09.2023.] u suradnji s Fondazione MAXXI Roma


Da je LINA otvorila širom vrata za kreiranje novih partnerstava i to između svojih članica pokazuje suradnja Dana arhitekture Sarajevo 2023 sa Fondazione MAXXI Roma, a čiji će rezultat sarajevska publika imati priliku da vidi u rujnu ove godine u sklopu sedmodnevnog programa ovogodišnjih Dana arhitekture Sarajevo. Jedan od ciljeva LIFT-a za bijenalni period Dana arhitekture 2022/23 je da se stvori baza za razgovor o važnosti inkluzivnog pristupa u urbanom planiranju i projektiranju javnih prostora te još veoma izraženoj nejednakosti spolova u arhitektonskom sektoru.

 

LINA in Venice: Open Call Launch [20.05.2023.]


LINA je proslavila svoju prvu godinu na Isola della Certosa u Veneciji, pridružujući se MAXXI-jevom događaju BioGrounds: For a new environmental awareness 20.05.2023. godine, kada je objavljen i drugi LINA: Call for Projects za novu generaciju LINA Fellows koji su pozvani da prijave svoje najradikalnije ideje, praktična rješenja, teoretska promišljanja i provokativne prakse, a sve u cilju adresiranja klimatske i ekološke krize.

I u ovoj godini nastavljamo tražiti još više mladih kreativaca koji su zainteresirani za razmjenu ideja o održivoj arhitekturi,” rekli su iz LIFT-a.

 


Days of architecture Sarajevo 2023: LINA FELLOWS RESIDENCY AND EXHIBITION [UN]CONTEXT @Manifesto


U četvrtak 25.05.2023., LIFT počinje DA2023: LINA FELLOWS RESIDENCY, četverodnevnu istarživačku radionicu sa internacionalnom ekipom iz Slovenije: Prostorož, Njemačke: Haus Braeutigam i Sjeverne Makedonije: Puzzle Architecture koji su prošle godine ušli u 25 odabranih projekata prvog godišnjeg LINA: Call for projects sa preko 180 prijavljenih projekata iz cijele Europe.

 LINA_06 Dani arhitekture Sarajevo X LINANajava DA2023: LINA FELLOWS RESIDENCY

 

Rezidencija ima za cilj djelovati kao platforma za istraživanje urbanih praznina iz različitih slojeva urbanog razvoja Sarajeva podcrtavajući značaj održivog pristupa u arhitekturi, te će prikupljeni materijal biti prikazan kroz izložbu (UN)CONTEXT koja će biti otvorena u Manifesto galeriji suvremenih umjetnosti, a u sklopu Dana arhitekture Sarajevo 2023 u rujnu ove godine. Doprinos izložbi će napraviti i članice LINA-e: TU Wien i Fondazione MAXXI Roma te neki od mladih lokalnih arhitekata i arhitektica.

 

LINA_07 Dani arhitekture Sarajevo X LINANajava Noći arhitekture Sarajevo x LINA: (un)context

 

U sklopu rezidencije, LIFT organizira i svoj prepoznatljivi događaj Noći arhitekture Sarajevo x LINA: (un)context u petak 26.05.2023. u Manifesto galeriji suvremenih umjetnosti, kada će sarajevska publika te internacionalni gosti imati priliku da čuju više o samoj LINA-i kroz seriju predavanja koja će održati LINA Fellows (sudionici rezidencije) te lokalni mladi arhitekti: Nikola Ostojić, Alma Huremović i Edin Zoletić. Poslije predavanja će uslijediti i neformalna panel diskusija koja ima za cilj razmjenu znanja i ideja.