tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 VELUX Grupa najavljuje dva nova projekta zaštite klime i prirode u Vijetnamu i Madagaskaru u suradnji sa WWF-om

11 godina s Vama!

VELUX Grupa najavljuje dva nova projekta zaštite klime i prirode u Vijetnamu i Madagaskaru u suradnji sa WWF-om

Mangroves, Tojo Rasolozaka , WWF Madagascar
Kao dio misije VELUX Grupe da nadoknadi prethodne emisije iz svoga poslovanja, grupa će financirati dva dodatna projekta usmjerena na očuvanje i obnovu šuma u tropskim krajevima. Novi projekti u Vijetnamu i Madagaskaru, zajedno s početnim projektom u Ugandi, upotpunjuju portfelj inicijativa VELUX Grupe s ciljem značajne nadoknade emisije poslovanja generirane kroz povijest

VELUX Grupa obvezala se nadoknaditi ekvivalent cjelokupne količine emisija CO2 generiranih njezinim poslovanjem od 1941. do 2041. To će postići nizom šumskih projekata koje će financirati VELUX Grupa, a provoditi i nadzirati WWF-ovi uredi u pojedinim zemljama, u suradnji s lokalnim vlastima i zajednicama. Partnerstvo između VELUX-a i WWF-a nadilazi jednostavno smanjenje emisija u operacijama VELUX Grupe i njezinom lancu vrijednosti. Grupa je postavila cilj postizanja stopostotnog smanjenja emisija iz vlastitih operacija (ciljevi 1 i 2) te smanjenja emisija iz lanca vrijednosti (cilj 3) za 50 % do 2030. godine.

 

Prvi šumski projekt partnerstva nalazi se u Ugandi, gdje je jedno od najteže pogođenih područja, Kagombe (Uganda), doživjelo stopu krčenja šuma od 73 % u proteklom desetljeću. Cilj projekta je obnova degradiranih šuma, sadnja novih stabala i zaštita postojećih prirodnih šuma. Očekuje se da će kroz projekt očuvanja utemeljenog na zajednici uhvatiti milijun tona CO2. Dosad je posađeno više od 180.000 stabala, a pokrenute su i alternativne aktivnosti za opstanak lokalnog stanovništva.

 

Uz najavu dva dodatna šumska projekta u Madagaskaru i Vijetnamu, portfelj šumskih projekata je sada potpun.

 

"Vrijeme za zadržavanje globalnog porasta temperature ispod 1,5 °C brzo istječe. Posvetili smo se najambicioznijem putu Pariškog sporazuma i otišli dalje od našeg lanca vrijednosti, financiranjem šumskih projekata koji će uhvatiti ekvivalent naših  sveukupnih emisija iz poslovanja od osnivanja tvrtke 1941. godine. Vrlo sam zadovoljan što je naš portfelj šumskih projekata sada potpun i što smo uspjeli pronaći tri nove lokacije koje se fokusiraju na različite vrste šuma, divlje životinje i lokalne zajednice", izjavio je Lars Petersson, izvršni direktor VELUX Grupe.

 

Nguyen_Ngoc_Quang__WWF_Viet_Nam VELUX Grupa najavljuje dva nova projekta zaštite klime i prirode u Vijetnamu i Madagaskaru u suradnji sa WWF-omNguyen Ngoc Quang, WWF Viet Nam

 

"Posljednji WWF-ov Izvještaj o stanju planeta iz 2022. otkriva prosječan pad populacije divljih životinja od 69 % od 1970. godine, a kako učinci klimatske i prirodnih kriza postaju sve jasniji, hitno je potrebno poduzeti ambiciozne mjere kako bi se izgradila otpornija i održivija budućnost za sve. Usvajanje Sporazuma Kunming-Montreal koji obvezuje svijet na zaustavljanje i preokret gubitka biološke raznolikosti do 2030. godine daje nam nadu, a partnerstva poput onog između VELUX-a i WWF-a pokazuju put naprijed", izjavio je Bo Øksnebjerg, glavni tajnik WWF-a u Danskoj.

 

Dva nova projekta za dobrobit ljudi, prirode i klime

 


Dva dodatna šumska projekta odabrana su na temelju potencijala za smanjenje ugljika, biološke raznolikosti, koristi za zajednicu te dugoročne održivosti svakog projekta. Projekt u Vijetnamu, smješten u planinskoj regiji Centralnih Anamita, usredotočuje se na aktivnosti smanjenja emisija uzrokovanih krčenjem i uništavanjem šuma (REDD) i očekuje se da će doprinijeti smanjenju i uklanjanju više od 2 milijuna tona CO2.

 

Projekt na Madagaskaru lociran je u mangrovama pokrajine Manambolo-Tsiribihina i usredotočuje se na aktivnosti smanjenja apsolutnog rizika (ARR). Očekuje se da će ovaj projekt doprinijeti smanjenju i uklanjanju više od pola milijuna tona CO2.

 

Mangroves_1_Tojo_Rasolozaka_WWF_Madagascar VELUX Grupa najavljuje dva nova projekta zaštite klime i prirode u Vijetnamu i Madagaskaru u suradnji sa WWF-omMangroves, Tojo Rasolozaka, WWF Madagascar

 

Projekt u Ekvadoru smješten je u srcu pokrajine Putumayo-Aguarico i još je u razvoju. Sve brojke su preliminarne procjene i mogu se promijeniti ovisno o potvrdi treće strane.

 

Svaki projekt će pružiti rješenja za ublažavanje klimatskih promjena koja se oslanjaju na prirodu (NbS) u skladu s WWF-ovim planom za visokokvalitetne intervencije za dobrobit ljudi, prirode i klime. Ovi projekti su osmišljeni kako bi zaustavili krčenje šuma i obnovili prirodne šume na ključnim žarištima biološke raznolikosti u suradnji sa zajednicama i lokalnim vlastima. Količina emisija ugljika uklonjenih i smanjenih putem šumskih projekata ići će prema uvjetovanim klimatskim obvezama zemalja domaćina, sukladno Pariškom sporazumu. To znači da se ugljik neće koristiti za kompenzaciju emisija ugljika VELUX-a ili bilo koje druge organizacije.

 

Pročitajte više o projektima u Madagaskaru, Ugandi i Vijetnamu.

 

WWF_Vietnam_Denise_Stilley VELUX Grupa najavljuje dva nova projekta zaštite klime i prirode u Vijetnamu i Madagaskaru u suradnji sa WWF-omWWF Vietnam, Denise Stilley

 

Za više informacija kontaktirajte


Andreja Rajić, marketing koordinator, VELUX Hrvatska, +385 91 1544 039 ili andreja.rajic(at)velux.com
Mai-Britt Noe, voditeljica odnosa s javnošću i medijima, WWF Danska: +45 28 93 63 28 ili mai-britt.noe(at)wwf.dk

 

 O partnerstvu

 


Godine 2020. VELUX Grupa i WWF pokrenuli su ambiciozno partnerstvo usmjereno na rješenja temeljena na prirodi za ublažavanje klimatskih promjena kako bi preuzeli odgovornost za prošle emisije VELUX Grupe. Dvadesetogodišnje partnerstvo uključuje portfelj šumskih projekta u tropskim krajolicima koje financira VELUX Grupa. Jednom kada se portfelj šumskih projekta u tropskim krajolicima realizira, očekuje se da će se poništiti 4,5 milijuna tona CO2 plina, točnije ekvivalent ukupno emitiranog CO2 kojeg je VELUX Grupa emitirala od svog osnutka 1941. godine.

 

Napredak projekta u Ugandi

 


• Posađeno je više od 180.000 stabala u Centralnom šumskom rezervatu Kagombe
• Projekt također počinje pozitivno utjecati na lokalne zajednice uvođenjem alternativnih načina opstanka poput uzgoja gljiva i pčela.
• Postavljeno je više od 400 košnica unutar dvije zajednice, što će pružiti značajan ekonomski doprinos za 80 članova zajednice.
• Očekuje se da će svaka košnica ostvariti bruto prihod od 124 američka dolara godišnje, što je ekvivalentno 92 % godišnjeg prihoda po stanovniku na području projekta.

 

Objašnjenja šumskog projekta:

 


• REDD: smanjenje emisija uzrokovanih krčenjem i degradacijom šuma predloženi je mehanizam za ublažavanje klimatskih promjena koji nastoji smanjiti emisije stakleničkih plinova zaustavljanjem krčenja šuma i degradacije, u bliskoj suradnji sa zajednicama i lokalnim vlastima.
• ARR: pošumljavanje, ponovno pošumljavanje šuma i obnova vegetacije.

 

 

WWF__David_Hulse VELUX Grupa najavljuje dva nova projekta zaštite klime i prirode u Vijetnamu i Madagaskaru u suradnji sa WWF-omWWF,  David Hulse

 

O VELUX Grupi

 


VELUX grupa više od 80 godina stvara bolje životne uvjete za ljude širom svijeta; maksimalno iskorištavajući dnevnu svjetlost i svjež zrak koje kroz krovne prozore dovodi u prostor. Naš proizvodni program uključuje krovne prozore i modularne svjetlarnike, dekorativna sjenila, rolete i druge proizvode za zaštitu od sunca, kao i proizvode za ugradnju te pametna rješenja za kuću. Naši proizvodi pomažu osigurati zdravu i održivu unutarnju klimu prostora pogodnu za rad, učenje, igru i opuštanje. Djelujemo globalno – s prodajom i proizvodnjom u više od 36 zemalja te oko 11.000 zaposlenika širom svijeta. VELUX grupa je u vlasništvu VKR Holdinga A/S, društva s ograničenom odgovornošću u potpunom vlasništvu neprofitnih, dobrotvornih zaklada (THE VELUX FOUNDATIONS) i obitelji. U 2022. VELUX Grupa ostvarila je ukupan prihod od 2,99 milijarde eura, VKR Holding je ostvario ukupan prihod od 4,29 milijarde eura, a VELUX ZAKLADE su donirale 181 milijuna eura u dobrotvorne svrhe. Dodatne informacije potražite na velux.com.

 

O WWF-u

 


WWF je neovisna organizacija za zaštitu prirode s više od 30 milijuna podržavatelja i globalnom mrežom aktivnom u preko 100 zemalja. Misija WWF-a je zaustaviti degradaciju prirodnog okoliša Zemlje i izgraditi budućnost u kojoj ljudi žive u skladu s prirodom. To postiže očuvanjem biološke raznolikosti svijeta, osiguravanjem održive uporabe obnovljivih prirodnih resursa i promicanjem smanjenja onečišćenja i beskorisne potrošnje.

Posjetite www.panda.org/news ili www.wwf.dk za najnovije vijesti i medijske izvore te nas pratite na Twitteru putem @WWF_media.