tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Na Muraju posađeno više od 50 vrsta autohtonih mediteranskih trajnica

11 godina s Vama!

Na Muraju posađeno više od 50 vrsta autohtonih mediteranskih trajnica

Foto: Andrijana Jurin
Tvrtka Eurogarden bila je zadužena za nabavu i sadnju svog biljnog materijala te planiranje i ugradnju sustava za navodnjavanje u sklopu projekta obnove i krajobraznog uređenja šetnice na zadarskim bedemima

Zadarski bedemi, sagrađeni još u srednjem vijeku, u travnju 2017. godine uvršteni su na popis svjetske baštine UNESCO – a, a projekti obnove i krajobraznog uređenja bedema završeni su krajem 2020. godine, u sklopu provedbe projekta „ZADAR BAŠTINI – Integrirani kulturni program Grada Zadra 2020.” Svoju viziju ovog projekta s nama su podijelili arhitekt Bogdan Marov i krajobrazna arhitektica Ivana Kurta, a razgovarali smo i sa timom iz tvrtke Eurogarden, koji je zaslužan za izvođenje hortikulturnih radova na ovom projektu.

 

O ambijentu kojeg se nastojalo sačuvati prilikom obnove i uređenja šetališta Muraj

 

Projekt nije imao namjenu za turizam, ideja je bila da se uredi javni prostor grada, koji bi se mogao koristiti kroz cijelu godinu, gdje bi građani grada Zadra dobili ugodan prostor za šetnju, boravak i druge aktivnosti, a projektant Marov od početka se zalagao za pretvaranje ovog prostora u pješačku površinu, gdje bi se promet i parkiranje sveli na nužni minimum.

 

 Eurogarden_uredenje_zelenih_povrsina_gradski_bedemi_Zadar_35 Na Muraju posađeno više od 50 vrsta autohtonih mediteranskih trajnicaFoto: Ivica Pavlović, Studio Logos Zadar

 

Materijali korišteni za uređenje šetnice na bedemima odabrani su sa ciljem da korisnike asociraju na izvorni oblik i namjenu bedema, odnosno njegovu obrambenu funkciju, koja podrazumijeva grubu gradnju, kamen i željezo. Uređenjem se htjelo naglasiti što je bedem nekada bio, a istodobno uklopiti njegovu novu funkciju javne pješačke površine. Iz tog razloga je, kao jedan od materijala, odabran corten čelik, koji svojom bojom i grubom teksturom podsjeća na topove i staro željezo iz srednjeg vijeka.

Svi zahvati u prostoru šetnice rađeni su s ciljem da prostor izgleda estetski prihvatljivo, ali da se ne ugrožava osnovni ambijent bedema. Tako je dizajnirana i jednostavna ograda, s ciljem da se nikako ne nametne kao jedan od oblikovnih elemenata.

 

Krajobrazno uređenje poštuje povijesni i mediteranski kontekst bedema

 

Uređenje krajobraza temelji se na sličnoj premisi. Odabirom biljnog materijala maksimalno se uvažio povijesni i mediteranski ambijent šetnice. Od krajobrazne arhitektice Ivane Kurte doznali smo da je osnova ideje bila „uvući ljude” na zelene površine i omogućiti njihovo korištenje. Klupe od corten čelika i šljunčane površine omogućuju korisnicima za zađu među bilje, zastanu, sjednu i ostvare bliži kontakt sa zelenilom koje ih okružuje.

 

 Eurogarden_uredenje_zelenih_povrsina_gradski_bedemi_Zadar_29 Na Muraju posađeno više od 50 vrsta autohtonih mediteranskih trajnicaFoto: Ante Barjašić

 

Nadalje, cilj je bio da šetnica bude atraktivna što dulji period u godini, što se postiglo sadnjom biljnih vrsta koje cvatu u različitim periodima tijekom godine, ostvarujući zamišljeni ritam cvatnje i izmjene boja na šetnici.

 

Sađeno je autohtono bilje, odnosno preko 50 vrsta mediteranskih trajnica, sve redom biljke koje su odlično prilagođene mediteranskoj lokaciji te podnose vjetrove, posebno buru te posolicu, koja je prati, ali i ljetno sunce i visoke temperature.

 

Maksimalan trud uložen je u zadržavanje postojećih stabala, prvenstveno prepoznatljivog drvoreda crnike, gdje su propala i bolesna stabla zamijenjena novima. Ukupno je zasađeno tridesetak novih stabala, kombinirano crnika te listopadnog drveća, koje dominira na suprotnoj strani šetnice.

 

Nabavu i sadnju biljaka izvodila je tvrtka Eurogarden, koja je svoj dio posla, prema navodima krajobrazne arhitektice, izvela jako profesionalno.

 

Tvrtka Eurogarden izvodila kompletne hortikulturne radove na projektu obnove i uređenja zadarskih bedema

 

Tvrtka Eurogarden izvodila je kompletne hortikulturne radove na projektu obnove, uređenja i revitalizacije zadarskih bedema i šetnice Muraj. Bili su zaduženi za nabavu i sadnju svog biljnog materijala na projektu, u sklopu čega su izradili i neophodan projekt navodnjavanja. Budući da se radilo o velikom i važnom projektu za grad Zadar i njegove građane, svi izvođači redovito su sudjelovali na grupnim sastancima na tjednoj bazi, kako bi se sav posao pripreme, nabave, dopreme i ugradnje biljnog materijala unaprijed isplanirao. 

 

-Bila nam je čast biti dio hortikulturnog uređenja šetnice na zadarskim bedemima, lokalitetu od velike povijesne važnosti, gdje smo viziju krajobrazne arhitektice Ivane Kurte pretočili u stvarnost, poručili su iz tvrtke Eurogarden.

 

Bogato iskustvo Eurogardena u odrađivanju velikih krajobraznih projekata, u suradnji sa raznim investitorima, ali i manjih projekata, kojima pristupa na isti način. Dobra priprema i organizacija su ključ za uspješan projekt i prethode svakom njihovom projektu bez obzira na njegovu veličinu.

 

-Ponosni smo što možemo odraditi sve zahtjevne projekte zahvaljujući našem iskusnom timu koji svojim znanjem i vještinama iz projekta u projekt doprinose stvaranje renomea naše tvrtke, poručili su.

 

Eurogarden_uredenje_zelenih_povrsina_gradski_bedemi_Zadar_24 Na Muraju posađeno više od 50 vrsta autohtonih mediteranskih trajnicaFoto: Ante Barjašić

 

Poduža je lista Eurogardenovih kvalitetnih referentnih projekata, a uz sudjelovanje na krajobraznom uređenju šetnice Muraj spomenut ćemo i zabavni park Mirnovec, putničku luku Gaženica, trgovački centar Supernova, vilu za odmor Quercus, urbane vile u Poljicima...

 

Na jednom mjestu pružaju usluge, radove, materijal, stručne savjete i projekte vezane za uređenje okoliša i zelenih površina svih vrsta, a u ponudi njihovog vrtnog centra možete potražiti razna drveća, trajnice, grmove, voćke i živice te savjete za sadnju i održavanje svih biljnih vrsta.

 

Vrše usluge izrade projekta i idejnog rješenja za vaš okoliš, spajajući viziju investitora sa znanjem i kreativnošću vlastitog stručnog tima. Nude kompletnu uslugu uređenja zelenih površina, od iskopa do odvoza materijala s terena te dobave i dopreme zemlje i biljaka, a pružaju i „postprodajnu” uslugu održavanja vrtova, okućnica i zelenih površina svih vrsta.

 

Nadalje, vrše prodaju, distribuciju i ugradnju tepih trave, planiranje, ugradnju i održavanje sustava za navodnjavanje, zaštitu biljnog materijala od bolesti i nametnika te sigurnu rezidbu i profesionalno rušenje stabala.