tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Eaton pomaže tvrtki Airbus u poboljšanju pouzdanosti napajanja energijom u glavnom europskom pogonu za sklapanje zrakoplova

11 godina s Vama!

Eaton pomaže tvrtki Airbus u poboljšanju pouzdanosti napajanja energijom u glavnom europskom pogonu za sklapanje zrakoplova

Airbus
Eaton je pomogao poboljšati električnu pouzdanost, sigurnost i zaštitu osoblja u najvećem proizvodnom pogonu tvrtke Airbus u Njemačkoj, podizanjem razine dijela jedinice za distribuciju niskonaponske električne energije na najsuvremenije standarde. Tvrtki za upravljanje u energetici povjerena je isporuka kompletnog rješenja, uključujući nadzor sklopnog bloka, kontinuirano praćenje temperature na kritičnim točkama u električnim ormarima, kao i sustav za zaštitu od lučnih kvarova.
Instalacija, na lokaciji u hali devet njemačke podružnice Airbusa u Hamburg-Finkenwerderu, omogućuje timu tvrtke za održavanje i energiju dosad neviđen uvid u funkcioniranje niskonaponskog distribucijskog sustava, što omogućuje brzo identificiranje, analizu i uklanjanje potencijalnih problema kao što su nadstruja, podnapon, preopterećenje ili lučni kvarovi. Ovime se pridonosi osiguranju maksimalne pouzdanosti napajanja električnom energijom, kao i zaštiti zaposlenika od bilo kakvih lučnih kvarova.
Pogon, koji je specijaliziran za završno sklapanje programa A320, radi danonoćno i ovisan je o maksimalnoj tehničkoj pouzdanosti sustava. Tvrtki Airbus bilo je potrebno sveobuhvatno praćenje sustava i komponenti, s povezivanjem na sustav za upravljanje objektom, uz poboljšanu zaštitu osoblja.
Kako bi se zadržao postojeći sklopni blok i zastoji smanjili na najmanju moguću mjeru, novo rješenje trebalo je instalirati u kratkom vremenskom roku od dva dana tijekom samo jednog vikenda.
Eatonovi prekidači strujnog kruga Moeller serije IZM čine okosnicu rješenja, osiguravajući izlazne struje od 630 do 4000 A s elektronskom jedinicom za okidanje i integriranom funkcijom mjerenja. Ovi prekidači u stanju su prenijeti detaljne podatke na BreakerVisu, sustav za bilježenje i vizualizaciju. Ovaj je postupak pojednostavljen zahvaljujući Eatonovu inteligentnom sustavu za ožičenje i komunikaciju SmartWire-DT. Izravna veza sustava BreakerVisu sa sustavom za upravljanje objektom znači da Airbusov tim sada može u detalje dohvatiti sve relevantne podatke za napajanje energijom putem vizualizacije na webu.
Eatonov dijagnostički sustav za praćenje temperature po prvi put omogućuje i kontinuirano praćenje temperature kritičnih područja sklopnog bloka. Sustav se temelji na dijagnostičkom kontroleru i autonomnim osjetnicima temperature za praćenje svih sabirnica i priključnih točki, kao i na fleksibilnim temperaturnim osjetnicima za sve ostale mjerne točke. U okviru projekta u rasklopnom postrojenju za halu 9 instalirano je gotovo 80 temperaturnih osjetnika. U slučaju odstupanja sustav ili generira upozorenje o trenutnoj greški ili aktivira alarm ako se prekorače određene granične vrijednosti.
Kako bi se poboljšala glavna distribucijska jedinica u smislu zaštite osoblja, instaliran je i Eatonov sustav za zaštitu od lučnih kvarova.
Airbus je bio zadovoljan rješenjem koje je razvio Eaton, kao i brzinom njegove instalacije, u tolikoj mjeri da sada razmatra proširenje koncepta na druge hale u pogonu Finkenverder.
Montažna linija u hali devet ovog pogona proteže se na četiri konstrukcijske stanice, kroz koje zrakoplov prolazi u razdoblju od nekoliko dana. Na tim se stanicama montiraju npr. trup zrakoplova i krila, okomiti stabilizator, elevatori, motori, stajni trap i sjedala. Kako bi se osigurao neometan proces, pojedinačne jedinice za napajanje po potrebi se mogu spuštati ili podizati.

Za više informacija o tvrtki Eaton posjetite www.eaton.eu.

Publisher:
gradimozadar.hr