ŽIVJETI U PROSTORU, A NE U SOBAMA

Kuća Gago
Foto: Cristobal Palma
Mauricio Pezo i Sofia von Ellrichshausen, čileanski arhitekti, dobitnici nagrade Mies van der Roheove predavači su na ovogodišnjim 16. Danima Orisa. Predstavljamo vam njihov projekt Kuća Gago u San Pedro de la Paz, Čile.
Usred nedavno naseljenog prigradskog područja koje bi moglo biti bilo gdje, ova kuća za par inženjera i njihovo dvoje djece ima kvadratni tlocrt podjeljen u asimetričke kvandrante koji se penju do visine od četiri kata. Četiri stube (što znači 70 cm visine) međusobno odvajaju kvandrante.

Gago ŽIVJETI U PROSTORU, A NE U SOBAMA
Na sjecištu zidova koji dijele interijer su spiralne stube sa središnjim stubišnim oknom, jednostavne i bez odmorišta. Između tih zatvorenih prostora dvojak je put: stube koje su dijagonalna prečica i blaži put koji povezuje središta svakog zatvorenog prostora.

Gago_1 ŽIVJETI U PROSTORU, A NE U SOBAMA
 
Ukupno je dvanaest platformi na različitim razinama, gdje je rotacija od 360 stupnjeva ekvivalentna jednom cijelom katu. Sekvenca koja se uzdiže uspostavlja različite stupnjeve intimnosti i blizine između pojedinih kućnih funkcija što se pružaju od kuhinje i nekoliko blagovaonica u prizemlju do spavaćih soba i studija na najvišem dijelu kuće. Ovaj raspored vodi do aktivacije određenih prostorija prema dobu dana i vrsti obiteljske interakcije kroz središnju komunikaciju.

Gago_4 ŽIVJETI U PROSTORU, A NE U SOBAMA
Tu drvenu kuću podržavaju središnje stubište, robustna struktura spiralno postavljenih ploča i četiri stupa od armiranog betona koji se uzdižu kroz čitavu visinu volumena. Na dnu se središte stubišta podudara s dijagonalnim ulazom u kuću. Vanjska fasada obložena je ventiliranim pločama i blago uokvirenim staklenim panelima.

Izvor/Oris
Publisher:
gradimozadar.hr