tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 ZAVIRITE U UNUTRAŠNJOST ECO-SANDWICH KUĆE, JEDINSTVENE U SVIJETU

11 godina s Vama!

ZAVIRITE U UNUTRAŠNJOST ECO-SANDWICH KUĆE, JEDINSTVENE U SVIJETU

Otvorenje eco-sandwich kuće
Foto: Valentina Blažek
Svaka sljedeća eco-sandwich kuća prezentirat će drukčiju tehnologiju, možda drvena konstrukcija, možda klasičan beton, opeka… Treba naglasiti da je ovo prva implementacija ovakve tehnologije u svijet, rekao je Ljubomir Miščević.
U Koprivnici je svečano otvorena prva eco-sandwich kuća, prva svjetska primjena ekološke inovacije s kojom se izlazilo na natječaje Europske unije.

Kuću se predstavili i otvorili zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić, koji je i uručio ključeve stanarima, arhitekt Ljubomir Miščević i Martina Alihodžić, ravnateljica Agencije za društveno poticanu stanogradnju.

otvaranjeparnehie_07092016_VB16 ZAVIRITE U UNUTRAŠNJOST ECO-SANDWICH KUĆE, JEDINSTVENE U SVIJETU
– Za ovaj projekt dobili smo potporu Europske unije i naših partnera, a daljnja izgradnja ovisit će o interesu i sredstvima te, naravno, o zadovoljstvu stanara, a ne sumnjam da će biti veliko. Slijedi daljnje okretanje energetski učinkovitoj izgradnji i učinkovitim modelima korištenja energije kao odgovor na velike klimatske promjene koje se događaju – rekao je Mišel Jakšić.

Riječ je o kući s tri samostalna stana energetskog razreda A+, a posebnost je u ventiliranim fasadnim panelima koji su izrađeni od betona s recikliranim agregatom i slojem mineralne vune. Između ostaloga, takvi montažni zidovi iznimno su trajni uz niske troškove održavanja, a omogućuju znatne uštede na troškovima grijanja.

otvaranjeparnehie_07092016_VB18 ZAVIRITE U UNUTRAŠNJOST ECO-SANDWICH KUĆE, JEDINSTVENE U SVIJETU
Arhitekt Ljubomir Miščević naglasio je da su troškovi grijanja u takvoj kući najmanje šest puta manji nego u uobičajenim građevinama. U svrhu preciznog mjerenja potrošnje u stanovima su ugrađeni senzori koji će nakon nekog vremena dati točne podatke. Također je istaknuo da je ovo prva takva kuća u cijelom svijetu, a da je interes za taj način gradnje ogroman – eco-sandwich kuće će se, prema njegovim riječima, graditi od Švedske do Indije.

– Svaka sljedeća eco-sandwich kuća prezentirat će drukčiju tehnologiju, možda drvena konstrukcija, možda klasičan beton, opeka… Treba naglasiti da je ovo prva implementacija ovakve tehnologije u svijetu. Eco-sandwich je ventilirani presjek širine 42 centimetra s najnovijom ekološkom toplinskom izolacijom i recikliranim građevinskim materijalom – opisao je Miščević.


otvaranjeparnehie_07092016_VB19 ZAVIRITE U UNUTRAŠNJOST ECO-SANDWICH KUĆE, JEDINSTVENE U SVIJETU
Uz ovu postojeću eco-sandwich kuću trebalo bi niknuti još njih 11, što ovisi o budućem interesu.

U prizemlju kuće je stan od 95 kvadrata, na prvom katu je stan od 105 kvadrata, a na drugom od 75. Sva tri stana prodana su i prije završetka gradnje po cijeni od 8400 kuna za metar kvadratni.

otvaranjeparnehie_07092016_VB20 ZAVIRITE U UNUTRAŠNJOST ECO-SANDWICH KUĆE, JEDINSTVENE U SVIJETU
Investitor je koprivnička Agencija za društveno poticanu stanogradnju (APOS), a izvođači radova su TEH gradnja iz Zagreba i Beton Lučko. Projektant je Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za arhitekturu, a autor idejnog projekta i glavni projektant je arhitekt Ljubomir Miščević.

Izvor: epodravina.hr
Publisher:
gradimozadar.hr