tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 TISUĆLJETNE PAŠKE MASLINE PRONAŠLE PUT DO EU FONDOVA

11 godina s Vama!

TISUĆLJETNE PAŠKE MASLINE PRONAŠLE PUT DO EU FONDOVA

Paške masline
Foto: MRRIFEU
Ministar Tolušić: „Ovaj projekt pokazao je da sir i čipka nisu jedine vrijednosti Paga. Vrtovi lunjskih maslina obogatili su ionako široku turističku ponudu otoka.“
Turizam je iznimno važna gospodarska grana u Republici Hrvatskoj, a zbog svojih prirodnih i kulturnih ljepota Hrvatska neprestano ulaže u razvijanje novih oblika turizma. Tako je nastala i ideja za projekt „Vrtovi lunjskih maslina“ Turističke zajednice Grada Novalje ukupne vrijednosti 4.530.214,68 kuna, od čega je 3.397.661,01 kuna sufinancirano bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

maslina_3 TISUĆLJETNE PAŠKE MASLINE PRONAŠLE PUT DO EU FONDOVA
Glavna aktivnost projekta bila je uređenje staza i cestica pomoću kojih se dolazi i kreće unutar maslinika. Uređena je i odvodnja oborinskih voda, postavljene su klupice i koševi za otpad te četiri prodajna mjesta na kojima autohtone proizvode prodaju lokalni proizvođači. Unutar projekta nabavljena su i četiri električna vozila zbog lakšeg prijevoza u masliniku te je osigurana edukacija za novozaposlene djelatnike na projektu.

Čak 1500 stabala u masliniku starije je od 1200 godina, a najstarija maslina stara je čak 1600 godina. To čini lunjske maslinike jedinstvenima u svijetu, a takav broj tisućljetnih stabala nemaju ni najpoznatiji maslinici u Grčkoj i Izraelu.

maslina_4 TISUĆLJETNE PAŠKE MASLINE PRONAŠLE PUT DO EU FONDOVA
„Ovaj projekt pokazao je da sir i čipka nisu jedine vrijednosti Paga. Vrtovi lunjskih maslina obogatili su ionako široku turističku ponudu otoka“, izjavio je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić.

Ulaganjem u lunjske vrtove maslina došlo je do proširenja turističke ponude i promidžbe otoka Paga, a pazilo se i na zaštitu prirodnih i kulturnih vrijednosti otoka, bioodrživost i ljepotu paškog krajobraza. Tako se sada može električnim vozilima voziti kroz stari maslinik, degustirati masline i proizvode od maslina, probati nadaleko poznati paški sir te kupiti suvenir domaće izrade.

masline_2 TISUĆLJETNE PAŠKE MASLINE PRONAŠLE PUT DO EU FONDOVA
Projekt je financiran putem pretpristupnog fonda IPA IIIc - regionalna konkurentnost. Trenutno je, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020., Hrvatskoj na raspolaganju preko 238 milijuna eura za očuvanje, zaštitu, promicanje i razvoj prirodne i kulturne baštine.
Publisher:
gradimozadar.hr