tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 SURADNJOM HRVATSKE I MAĐARSKE UKLONIT ĆE SE OPASNOST OD MINA NA PODRUČJU OD GOTOVO 150 HEKTARA

11 godina s Vama!

SURADNJOM HRVATSKE I MAĐARSKE UKLONIT ĆE SE OPASNOST OD MINA NA PODRUČJU OD GOTOVO 150 HEKTARA

Ministrica Gabrijela Žalac
Foto: MRRIFEU
U ponedjeljak 24. listopada 2016. godine u Belišću je održana uvodna konferencija povodom početka provedbe projekta „Uklanjanje eksplozivnih ostataka rata“ na području hrvatsko-mađarske granice, u okviru koje je obilježen i Dan europske suradnje.
Riječ je o strateškom projektu u okviru INTERREG V-A Programa prekogranične suradnje Mađarska - Hrvatska 2014. – 2020. ukupne vrijednost 3.529.399,70 eura, od čega će se 1.789.181,74 utrošiti na razminiranje na području Hrvatske, odnosno u Osječko-baranjskoj županiji.

Nositelj projekta je Hrvatski centar za razminiranje, a projektni partneri s mađarske strane su Policija Pokrajine Baranya te Nacionalni park Drava-Dunav iz Mađarske. Suradnici na projektu su Osječko-baranjska županija i Ministarstvo unutarnjih poslova.

Svečanom događanju prisustvovali su ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Dragan Vulin, gradonačelnik Belišća Dinko Burić, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Mađarske u Republici Hrvatskoj József Zoltán Magyar, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj Gordan Grlić Radman i ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec.

„U Hrvatskoj se projekti razminiranja provode od 2006. godine i njihov osnovni cilj je omogućiti siguran život ljudima na ratom pogođenim područjima te im osigurati jednake uvjete za društveni i gospodarski razvoj kao i u svim drugim područjima naše zemlje“, izjavila je ministrica Gabrijela Žalac.

Realizacijom projekta „Uklanjanje eksplozivnih ostataka rata“ razminirat će se područje ukupne površine 1.456.319 kvadratnih metara. U cijelosti će se ukloniti opasnost od mina u Općini Draž te minska polja uz rijeku Dravu od granice kod Donjeg Miholjca do Belišća. U okviru ovog projekta obnovit će se i dopuniti i granične oznake između Republike Hrvatske i Mađarske.

Hrvatski centar za razminiranje u 2016. godini je za poslove razminiranja osigurao 62 posto sredstava iz fondova Europske unije. Ukupna vrijednost do sada ugovorenih projekata s Hrvatskim centrom za razminiranje je veća od 25 milijuna eura, odnosno 190 milijuna kuna. Zahvaljujući tim ugovorima uklonjene su brojne mine u 8 hrvatskih županija: Požeško-slavonskoj, Karlovačkoj, Ličko-senjskoj, Brodsko-posavskoj, Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Zadarskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.
Publisher:
gradimozadar.hr