tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 MINISTAR KUŠČEVIĆ U SPLITU: PROSTOR JE NAJVRJEDNIJI RESURS KOJI REPUBLIKA HRVATSKA IMA

11 godina s Vama!

MINISTAR KUŠČEVIĆ U SPLITU: PROSTOR JE NAJVRJEDNIJI RESURS KOJI REPUBLIKA HRVATSKA IMA

Foto: MGIPU
Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević i gradonačelnik Splita Ivo Baldasar održali su danas u Splitu sastanak na kojem je glavna tema razgovora bila trenutna problematika žnjanskog platoa u Splitu.
Ministar Kuščević je istaknuo kako je prostor najvrjedniji resurs koji Republika Hrvatska ima te kako je „potrebno posvetiti posebnu pažnju očuvanju i razvoju ovakvih prostora, a naročito obale“. „Prema nalazu naše građevinske inspekcije na žnjanskom platou zatečeno je 26 nezakonito izgrađenih ugostiteljskih objekata za koje su izdana i rješenja o uklanjanju. Vodeći računa da se radi o iznimno vrijednom prostoru za Grad Split, koji je ujedno i vrlo osjetljiv, a ima i veliki urbani potencijal, na današnjem sastanku gradonačelnik Splita Ivo Baldasar obvezao se kako će od Fakulteta građevine, arhitekture i geodezije u Splitu naručiti izradu više idejnih urbanističkih rješenja čijom će valorizacijom odabrati optimalno rješenje“, kazao je ministar Kuščević u Splitu.

Kuevi_-_Split_2 MINISTAR KUŠČEVIĆ U SPLITU: PROSTOR JE NAJVRJEDNIJI RESURS KOJI REPUBLIKA HRVATSKA IMA
Ministar je pojasnio kako će odabrano rješenje poslužiti kao podloga za izmjene detaljnog plana uređenja žnjanskog platoa te da će se tek po donošenju izmjena i dopuna DPU-a moći odlučiti o budućnosti zatečenih građevina, kao i da su određeni točni rokovi za izradu rješenja i izmjene dopuna DPU-a.

„Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja i Grad Split suglasni su da se žurno započne procedura izmjena i dopuna DPU-a priobalnog područja Trstenik – Radoševac. Tome će prethoditi izrada varijantnih urbanističkih rješenja, a najbolje rješenje bit će stručna podloga i pravna osnova za izmjenu navedenog DPU-a“, kazao je gradonačelnik Split Baldasar. Dodao je kako će u provedbi tih aktivnosti Grad Split nastaviti suradnju s Fakultetom građevinarstva, arhitekture i geodezije iz Splita, s kojim je tijekom zimskog semestra akademske 2015./16. i cijelo-semestralne radionice pod mentorstvom nastavnika istraživao programske mogućnosti kvalitetnijeg uređenja i načina korištenja ovog vrijednog gradskog resursa.

Kuevi_-_Split_1 MINISTAR KUŠČEVIĆ U SPLITU: PROSTOR JE NAJVRJEDNIJI RESURS KOJI REPUBLIKA HRVATSKA IMA
Sastanku su  nazočili i pomoćnik ministra Igor Čižmek i načelnica Sektora za prostorno uređenje Ines Merćep kao i dekan Fakulteta građevine, arhitekture i geodezije u Splitu prof. dr. sc. Boris Trogrlić, prodekan Ante Kuzmanić i prof. Neno Kezić. Uz gradonačelnika Splita Ivu Baldasara, Grad Split predstavljali su Ružica Batinić Santro, pročelnica Službe za prostorno planiranje i zaštitu okoliša, Dražen Pejković, gradonačelnikov savjetnik za urbanizam, Anto Krželj, pročelnik Službe za imovinskopravne poslove, izgradnju i geodeziju i Iskra Macura, pomoćnica pročelnice Službe za prostorno planiranje i zaštitu okoliša.
Publisher:
gradimozadar.hr