Njemačka kvaliteta projektiranja i gradnje autokuće BMW

Hörmann garažna vrata - neizostavan element njemačke kvalitete
  • Foto: Hörmann
BMW autokuća Zadar Hormann referenca

Hörmann

Projektirana u skladu sa standardom i zahtjevima korporacije, BMW-ova autokuća u Zadru po svim je elementima projekt koji odiše kvalitetom i vizualnom prepoznatljivošću. Pritom Hörmann garažna vrata predstavljaju neizostavan element njemačke kvalitete, koja se odlično nadopunjuje sa BMW-ovim standardima, kako u Njemačkoj tako i u našoj domovini.

Tvrtka Block projekt autor je brojnih projekata u Zadru, njihov je potpis i pečat na projektima autosalona Mazde, Peugeota, Seata, Škode, Mercedesa, stoga je Block projekt bio prirodan odabir investitora i pri izboru za projektiranje autosalona svjetskog branda BMW. Na posljetku, sada već tri godine od završetka projekta, realiziran je autosalon čija je kompletna izvedba proizašla iz nacrta nastalih u uredu Block projekt, koji je isporučio sve od interijera do statike.  

Poteškoće nisu obeshrabrile investitora

Investitor Tomić je od trenutka kupovine zemljišta do početka realizacije projekta čekao gotovo 5 godina. Na žalost realni je to problem s kojim se redovito susreću projektanti i investitori. Prvo se dozvoljava kupovina zemljišta u gospodarskoj zoni, no potom se na investitore prebacuje odgovornost pri rješavanju osnovnih problema prilaza i cesta. U konkretnom slučaju ni dan danas nije izgrađena cesta koja je prvotno predviđena i ucrtana prema urbanističkom planu.- objasnio je arhitekt Željko Predovan

-Situaciju smo riješili tako što smo išli na izmjenu UPU-a, projektirali novu servisnu prometnicu i ulaz-izlaz pri čemu je investitor sve financirao.- obrazložio je arhitekt Predovan, ističući kako bi se od projekta davnih dana odustalo da nije po srijedi bila izrazita želja investitora za njegovom realizacijom na datoj lokaciji u Zadru. 

 

Kaskadni projekt vizualno okrenut prema glavnoj prometnici

Kad se jednom ishodovala građevinska dozvola, izgradnja zgrade je realizirana kroz šest mjeseci. Projektant u izradi dokumentacije bio je Ante Bljaić.

-Osnovna ideja bila je napraviti suvremenu građevinu sa odmakom od BMW-ovog standarda, no investitor je inzistirao na klasičnoj građevini projektiranoj prema njihovim smjernicama.

Prva ideja bila je građevina sa konzolama na kojima bi se formirala staklena cesta sa izloženim automobilima okomito na prometnicu zbog oblika parcele, a ukopanim servisnim prostorijama, no investitor je inzistirao na uzdužnom rasporedu prema glavnoj prometnici, koji bi bio u skladu sa standardnim nacrtima. 

 

 

Svi BMW saloni u svijetu, osim njihove centralne zgrade u Leipzigu, imaju isti program pa se pri projektiranju nije moglo previše odstupati. Od površina prostorija, do svih detalja unaprijed je određivao investitor. Naš je zadatak bio posložiti projekt prema njihovim smjernicama kako bi ga se uklopilo u parcelu. Objekti se uvijek rade uzdužno prema cesti, a ovdje je bila okomita parcela kojoj smo se morali prilagoditi.

Prodajni prostor otvoren je kroz dvije etaže prema cesti, a jednako tako je servisni prostor odvojen sa dvije etaže s vanjske strane.

Spojem ostakljene fasade kao izložbenog prostora i ventilirane fasade kao servisnog prostora nastao je sklop BMW autokuće, koja se svojom uzdignutošću vidljivo nazire s glavne prometnice. Preuzeli smo detalje iz Tomićeve centrale u Zagrebu, počevši od obloga, stakala, keramike i slično. Interijerski su apsolutno sve boje također bile zadane. - pojasnio je projektant Ante Bljaić

 

 

Metalna konstrukcija omogućuje otvoren tlocrt

Projektant konstrukcije Jure Grbić kazao je kako se kuća gradila tako da je pri iskopima otkriveno tvrdo tlo pa se išlo na temeljnu ploču, umjesto prvotno zamišljenih trakastih temelja. Konstrukcija je armirano betonska, stropovi i stupovi također, dok krovište tvori metalna konstrukcija. Nosivi su elementi odabrani kako bi se postigao što veći raspon, odnosno otvoren tlocrt građevine. Svi su elementi rađeni prema smjernicama koje je ispostavio investitor. 

 

Hörmann u skladu sa standardima 

Kompletnu opremu nabavljao je BMW prema njemačkim smjernicama. Vrste keramičkih pločica odabrane su prema bojama i elementima. Jedna vrsta pločica postavljena je na izložbenom mjestu auta, a druga na mjestu prohodnosti. Na projektu su također ugrađena Hörmann sekcijska vrata.  

 

 

Uzdignutim terenom prilazi se stražnjem i bočnom dijelu građevine, a Hörmann industrijska garažna vrata olakšavaju pristup vozilu u servisne prostorije koje se ondje nalaze. Ova vrsta vrata opremljena je i manjim pješačkim vratima za prolaz radne snage i klijenata, odgovarajući tako na dva problema jednim rješenjem. Ovisno o zahtjevima protupožarnog elaborata na objektu, pješačka vrata mogu se isporučiti kao evakuacijska vrata, kao što je to traženo na centralnom objektu u Zagrebu. Hörmann pješačka vrata standardno se isporučuju kao vrata bez praga, omogućavajući tako neometan prijelaz opreme i pješaka kroz prolaz. 

 

 


Fotogalerija

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Njemačka kvaliteta projektiranja i gradnje autokuće BMW

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.