tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Toplinska pumpa - cjelovito rješenje

11 godina s Vama!


Kad imate dilemu - Klima vs. Toplinska Pumpa

Toplinska pumpa - cjelovito rješenje

Toplinska pumpa - cjelovito rješenje

Autor: Filip Babić
filip-babic Toplinska pumpa - cjelovito rješenje
Filip Babić

25. 04. 2019. 1848
kuca2 Toplinska pumpa - cjelovito rješenje
 FOTO by Babić d.o.o.
Fotogalerija

Nekad smo gledali američke filmove i čudili se kako svi imaju sustav hlađenja u svakom stanu i drže sve zatvoreno. Što će im to? Kako netko može živjeti u zatvorenom? Neka „napravi“ malo propuha i eto rješenja. Takvih je komentara bilo bezbroj, ali evo, i kod nas je sada sve sličnija slika.
Gotovo da nema objekta bez hlađenja, pa makar i u jednoj prostoriji. No, potrebom za hlađenjem i grijanjem u više prostorija pojavilo se pitanje - koji sustav odabrati?
Kad imate jednu klimu onda je izbor sustava jednostavan (iako izbor modela baš i nije). Montirate split sustav klime i - to je to. No, kod dvije, tri i više jedinica stvari se kompliciraju, a za cijeli veći objekt ne treba ni govoriti. Taj se problem dodatno pojačao masovnijim ugrađivanjem toplinskih pumpi koje u sebi imaju mogućnost i grijanja i hlađenja.


Opisat ćemo razliku između klimatizacijskog sustava i toplinske pumpe, pa će Vam to možda malo pomoći.
Klima, kako svi nazivamo sustav koji ima mogućnost grijanja i hlađenja sastoji se od vanjske i unutrašnje jedinice.

Postoje sustavi koji su integrirani u jedno i nekad su stajali poviše vrata ili su bili ugrađeni u prozor tako da pola jedinice viri vani, a pola je unutar objekta. Danas su to zamijenili prijenosni modeli koji imaju sve u jednom kućištu i nalaze se unutar prostora. Između njih i vanjskog zraka postoji malo šira cijev kroz koju se obavlja izmjena zraka za rad „vanjske jedinice“. To su zapravo pomoćni uređaji.

Klasični split sustavi sastoje se, kako je prije navedeno, od vanjske i unutrašnje jedinice (split:engl.=odvojeno). U vanjskoj se jedinici nalazi kompresor, ventilator, nešto elektronike, plina koji kruži sistemom i isparivača (kod grijanja), odnosno kondenzatora (kod hlađenja). To je isti element, ali ima dvije funkcije koje ovise o tome je li uređaj u režimu hlađenja ili grijanja.

Sustav rada opisan je ranije u članku o toplinskim pumpama, pa ne bi previše o tome.
Unutrašnja jedinica koja je obično na zidu (ima ih ugrađenih i u strop, na stropu, na podu i druge varijante) sadrži u sebi ventilator, tu je također isparivač/kondenzator, elektronika te plin.

Kod rada klima uređaja plin (bilo topli ili hladni odnosno ispareni ili ukapljeni) kruži sustavom od dvije cijevi između vanjske i unutrašnje jedinice. Kruženje ide između isparivača i kondenzatora (ili obrnuto kod hlađenja). Unutrašnja jedinica ispuhuje preko isparivača /kondenzatora topli ili hladni zrak u prostor.

  

Vitocal_242-S_00006 Toplinska pumpa - cjelovito rješenje

 

Što zapravo želite od sustava?


Toplinska pumpa također se sastoji od vanjske i unutrašnje jedinice. Postoje i modeli u blok izvedbi gdje se sve nalazi vani, ali sustav rada je isti pa ćemo opisati split sustav koji se više rabi. Vanjska jedinica je skoro ista kao i kod klima uređaja, osim što se radi uglavnom o većim snagama (za cijeli objekt) koje su većih dimenzija. Sastavni dijelovi su isti, a i princip rada je isti.

Razlika je u unutrašnjoj jedinici. Plin koji kruži između vanjske i unutrašnje jedinice dolazi do izmjenjivača u kojem s jedne strane kruži plin, a sa druge strane voda (ili neki drugi medij). Za razvod po objektu dalje se koristi voda, a ne plin. To znači kako se toplinska pumpa spaja bez problema na postojeći sustav grijanja ili na radijatorsko grijanje, podno grijanje, ventilo-konvektore i slično.

Znači, bilo koju vrstu grijanja i hlađenja možemo ugraditi ili koristiti s ovim sustavom. Na isti način može se grijati i sanitarnu vodu u bojleru.

oplinske pumpe mogu se ugraditi u novogradnji ili na postojeći stari sustav grijanja. Toplinska pumpa i grije i hladi ( po potrebi) medij koji cirkulira u objektu, te se mogu koristiti i odvojeni sistemi za grijanje i hlađenje, primjerice, podno grijanje, uz hlađenje preko ventilo-konvektora i sličnih kombinacija.

Za vrlo stare i neizolirane zgrade ovo nije najbolje rješenje jer je maksimalna temperatura kod klasičnih toplinskih pumpi 60° C, pa ne mogu pogoniti visoko temperaturne radijatore. Ukoliko je potrebno, može se kombinirati toplinska pumpa s nekim drugim sistemom više polazne temperature. Uz to, sistem se može upariti i sa solarnim sistemom, grijanjem bazena i slično.

 

Vitodens-300-W_00025 Toplinska pumpa - cjelovito rješenje

 

Dakle, klima radi samo s plinom između vanjske jedinice i elementa za predaju energije (unutrašnje jedinice), dok toplinska pumpa energiju predaje na vodu koju onda klasično vodimo po kućnim instalacijama za grijanje ili hlađenje. Klima radi samo s ispuhivanjem, dok kod toplinskih pumpi možemo izabrati način predaje energije u prostor.

Generalno gledajući, klimatizacijski sustav je pogodniji kad nam treba rješenje za hlađenje nekog prostora i njegovo povremeno brzo grijanje, dok se toplinske pumpe koriste kao cjelovito, rješenja za grijanje i hlađenje objekata (kao centralno grijanje) te pripremu tople vode.

Ako trebate ohladiti neku prostoriju, klima je bolje rješenje (i jeftinije), dok za grijanje i hlađenje cijelog objekta preporučamo ugradnju toplinske pumpe.


gzd Toplinska pumpa - cjelovito rješenje