tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Problem pojavljivanja vlage i gljivica na stropu ispod ravnog krova

11 godina s Vama!

Problem pojavljivanja vlage i gljivica na stropu ispod ravnog krova

Problem pojavljivanja vlage i gljivica na stropu ispod ravnog krova
Fibran
Odgovor na pitanje čitatelja: Fibran

Pitanje čitatelja gzd portala:
Živimo u zgradi koja ima ravan krov ukupne površine oko 600 kvadrata. Pojavio se problem što se pojedinim stanarima ispod krovišta na njihovim plafonima i zidovima počele pojavljivati vlaga i gljivice zbog čega je potrebna sanacija čitavog krovišta. Isto krovište se ne koristi sa hodanje već isključivo služi kao krov. Potreban nam je savjet za sanaciju istog ( i savjet za način dogovora sa izvođačem) . Dakle koga možemo zvati da pogleda i dade procjenu - ponudu, na što obratiti pozornost i koje su sve opcije sanacije koje bi zadovoljile zaštitu krovišta da ne curi. Naravno da nas najskuplje opcije ne zanimaju.
Odgovor Fibran:

Iz Vašeg pitanja se može zaključiti kako su se vlaga i gljivice počele pojavljivati nedavno.

Stanari bi prvo trebali kontaktirati svog upravitelja zgrade, koji treba poslati nekog iz tehničke službe da snimi situaciju.

Krov od 600 m2 je velik krov, i sigurno zahvaća više stubišta. Moguće je da sva stubišta nemaju istog upravitelja zgrade, a u tom bi se slučaju trebali dogovoriti o zajedničkom zahvatu.

Parcijalne sanacije krova su moguće, ali vrlo nezahvalne: Kad se vodi na jednom dijelu krova prepriječi put, ona pronađe svoj put negdje drugdje...

U svakom slučaju, vlaga u kombinaciji s gljivicama prvo nameće pitanje da li su stanari kod kojih se ovo pojavljuje nedavno mijenjali prozore.

Ako jesu, onda je lako moguće da se radi o nedostatku provjetravanja, uz osnovni problem, nedostatka toplinske izolacije na krovu i na zidovima, a ne curenje.

Naročito ako oštećeni stanovi imaju zidove orijentirane na sjever ili istok. U nedostatku toplinske izolacije na ovim se zidovima prije pojavljuje plijesan.

 
Pitanja za stanara: 

  1. Da li ste kontaktirali svog upravitelja?
  2. Koliko je stara zgrada i kada je rađena zadnja sanacija krova?
  3. Kakav je astav slojeva krova (da li imaju nacrte ili mogu procijeniti koji je završni sloj krova)
  4. Lokacija zgrade (klimatski uvjeti, ali i zbog preporuke izolatera iz regije)?
  5. Da li su nedavno obavljani kakvi radovi na krovu koji bi uzrokovali oštećenja (montaža antena, klima i sl.)?
  6. Da li su stanari u oštećenim stanovima nedavno mijenjali stolariju?
  7. Da li stanari u oštećenim stanovima od nedavno imaju malu djecu ili starije osobe koje dulje borave u zatvorenom i (pre)toplom prostoru - ova populacija, naime, proizvodi dosta zračne vlage, zbog načina života - više se kuha, pere i suši rublje, a manje se provjetrava zbog straha od propuha i sl.
  8. Da li je možda rađena nova hidroizolacija, a da se nije ispitala vlaga u donjim slojevima krova, koja probija uslijed pritiska pare, koja ne može kroz nove slojeve krova ispariti na gore, pa se kondenzira i vraća dolje - u tom slučaju krov curi za toplog vremena)
  9. Ako na krovu nema vidljivih oštećenja, može se napraviti vodena proba (to nešto košta i nije uvijek najjednostavnije, ali je svakako jeftinije nego odmah pristupiti sanaciji, a možda krov samo treba dodatnu toplinsku izolaciju)
  10. Ako je hidroizolacija u redu, a slojevi ispod nje nisu vlaženi (postojeća toplinska izolacija) onda se može na krov dodati toplinska izolacija (prema proračunu fizike zgrade) i krov opteretiti šljunkom (moguće je možda iskoristiti postojeći na krovu). I to bi bila najjeftinija sanacija - uz uvjet da krov ne curi, i da su svi slojevi ispod hidroizoalacije zdravi i suhi. Takav se krov zove DUO krov i često je predmet energetskih sanacija radi uštede energije grijanja i hlađenja.

 

Za kraj

Najskuplje plaća onaj koji traži najjeftinije rješenje.

Tanja Herr, dipl.ing.arh

FIBRAN
proizvodnja izolacijskih materialov d.o.o
Kočevarjeva ulica 1, 8000 NOVO MESTO
m.tel.:      +385 91 46 66 015    
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.fibran.hr

ENERGISKI-TIToutlines-min Kako pristupiti obnovi ravnog krova starih zgrada?