tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 DGNB platinum certifikat za Stiebel Eltron centar

11 godina s Vama!

DGNB platinum certifikat za Stiebel Eltron centar

Najbolji u klasičnoj korporativnoj arhitekturi
Platinum DGNB certifikat za zgradu čija se aluminijska fasada može u potpunosti reciklirati.

Novi Stiebel Eltron trening i komunikacijski centar izgrađen u njemačkom gradu Holzminden sjajna je i originalna energy plus zgrada, premium energetske učinkovitosti i cjeloživotnog ciklusa, koji je potvrđen platinum DGNB certifikatom.

Novu zgradu projektirao je ured HHS Architekten, kreiravši ju u suradnji sa odjelom za planiranje električne energije i tehnologija grijanja te drugim specijalistima za energetski dizajn.

Otvorena je krajem 2015. te demonstrira ambiciozan dizajn i fleksibilnost korištenja.

Održivi proizvodi poput protupožarnih i multifunkcionalnih vrata Hörmann dali su svoj doprinos ka postizanju DGNB platinum certifikata.

Energetski kampus postigao je iznadprosječan rezultat od 86% u cjelokupnoj evaluaciji održive strukture. U kategoriji ekološka kvaliteta, energy plus zgrada je nagrađena sa čak 100%, što je ujedno dostignuće koje do tada nijedna DGNB platinum certificirana zgrada nije ostvarila.
Stiebel Eltron uvjerljivo je zauzeo poziciju pravog laboratorija povrata energije. Zgrada kampusa generira i skladišti više energije no što joj je potrebno za vlastitu primjenu. 

PM_1620-FA_Stiebel_Eltron_Photo_2_Custom DGNB platinum certifikat za Stiebel Eltron centar

Manfred Hegger i Günter Schleiff iz HHS Architekten željeli su da zgrada kreira dojam otvorenosti prema posjetiteljima. Iz tog je razloga otvorena prema ulici te nije opasana ogradom. Tamna fasada izrađena je od čvrstih aluminijskih panela anodiziranog izgleda te isprekidana velikim ostakljenjima koja otvaraju pogled prema prostranom foajeu i javnoj kavani čija terasa je ekstenzija pripojena zgradi.

PM_1620-FA_Stiebel_Eltron_Photo_5_Small DGNB platinum certifikat za Stiebel Eltron centar

U prizemlju su smještene četiri seminarske sobe koje su odvojive fleksibilnim zidnim panelima. Dok na gornjem katu posjetitelji i polaznici treninga mogu pristupiti trima prezentacijskim prostorijama te Stiebel-Electron instalacijskom centru u kojem se tehnološki sistemi za toplu vodu, ventilacije i toplinske pumpe testiraju pod ekstremnim uvjetima te se pronalaze moguća rješenja problema.

PM_1620-FA_Stiebel_Eltron_Photo_14_Small DGNB platinum certifikat za Stiebel Eltron centar

Ključan element energetskog koncepta zgrade vidljiv je već izvana, a to je voda. Osim zraka i sunca, voda je primarni izvor energije. Njezina termalna energija koristi se za grijanje pitke vode te za grijanje i hlađenje prostorija korištenjem toplinskih pumpi visokog kapaciteta.

Za grijanje 3080 kvadratnih metara zgrade potrebno je oko 149 kw energije, dok se za hlađenje troši oko 91 kw. 

Dizajn vodenog bazena oko ulaza u kampus osmislilo je sveučilište za umjetnost u Kasselu, čiji je dizajnerski rad pobjedio na natječaju.

PM_1620-FA_Stiebel_Eltron_Photo_3_Small DGNB platinum certifikat za Stiebel Eltron centar

Električna energija generirana je fotonaponskim elementima smještenim na vanjskoj fasadi i krovu zgrade sa ukupnom izlaznom energijom od 120 kWp. Višak proizvedene energije koristi se, između ostalog, za stanice za električno napajanje koje se nalaze ispred zgrade. Energija koja se generira u sklopu trening sesija također se koristi za vlastite potrebe te je integrirana komponenta tehnološkog koncepta zgrade. Višak energije skladišti se uz pomoć odbojnika te spremnika za toplu vodu.

Energetski performans nije jedini ključni element u dostizanju visokog DGNB certifikata. Socio-kulturalni kriterij i učinkovitost te kvaliteta procesa također su važan čimbenik. Ekskluzivno korištenje održivih konstrukcijskih materijala činilo je veliki izazov kompanijama koje su predlagale svoje proizvode za uvrštavanje u projekt. Kako bi odabrali najizvrsnije materijale angažiran je vanjski savjetnik koji se bavio istraživanjem materijala i proizvoda koji će udovoljavati visokim zahtjevima projekta.

PM_1620-FA_Stiebel_Eltron_Photo_8_Small DGNB platinum certifikat za Stiebel Eltron centar

Vrata i aluminijski okviri tvrtke Hörmann korišteni su samo iz tog razloga. Tako je korišten box T-30 dvostruki aluminijski okvir kroz koji dopire svjetlost, te bočni elementi smješteni na ulaznom dijelu kafeterije, kao i nekoliko STS čeličnih vrata. STS čelična vrata korištena su u kuhinjskom prostoru zbog svoje izdržljivosti i neškodljivosti u doticaju s hranom. Korištena su i protupožarna te druga multifukcionalna vrata. Činjenica kako su ova i mnoga druga Hörmann vrata održiva te predodređena za DGNB certifikat potvrđena je testiranjem u ift Rosenheim institutu.
Publisher:
gradimozadar.hr