tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Projekt zadarske tržnice u 28 varijanti

11 godina s Vama!

Projekt zadarske tržnice u 28 varijanti

Pobjednici natječaja: Hrvoje Njirić, Iskra Filipović i Nikola Radeljković
Foto: gradimozadar.hr
Izložba natječajnih radova projekta zadarske tržnice
U arheološkom muzeju u Zadru upriličena je izložba svih idejnih arhitektonskih prijedloga budućeg izgleda zadarske tržnice. Izložba će biti otvorena radnim danom od 9h-14h, subotom od 9h-13h sve do 21. siječnja 2017.

DSC06763_Small Projekt zadarske tržnice u 28 varijanti

Jedan od članova žirija prof. Popić uvjeren je kako je s punim poštovanjem odabran najbolji rad. Objasnivši na koji način je donesena odluka o pobjedniku, naime žiri je donosio odluku ukupno tri dana, od petka do nedjelje, u subotu je tako donesena probna odluka, koja je tek u nedjelju zaključena. Dodavši kako pobjednički projekt ima određenih mana, dodatno argumentiravši kako u praksi svaki dobar projekt ima sto mana, a loš samo jednu, a to je da ništa ne valja.

Hrvoje Njirić predstavio je suradnike na pobjedničkom projektu Iskru Filipović i Nikolu Radeljkovića te Svena Jonkea koji nije mogao doći na predstavljanje. Kazavši kako je to bio tim koji je djelovao kao mehanizam koji želi postići cilj da Zadru osigura adekvatnu infrastrukturu. Istaknuvši kako su za ovaj projekt ponajviše nastojali suzbiti vlastiti stvaralački ego te napraviti nešto što će dobiti kategoriju suvremenosti. 

Produkt dizajner Nikola Radeljković  kazao je kako su se pridružili ovom projektu zbog funkcionalnog razvoja segmenata ujedno privučeni lokacijom projekta kakav se ne odbija. Istaknuvši kako će se ovaj projekt razvijati, a sudjelovanje na ovakvim natječajima za dizajnera znači razgovor sa direktorom tržnice i korisnicima koji će tek uslijediti, dok će se dodatno vršiti ispitivanja utjecaja vjetra.  Hrvoje Njirić je na kraju dodao kako će se usvojiti sve konstruktivne i dobronamjerne kritike. 

Na izložbi je među 28 natječajnih radova ukupno šest radova pod autorstvom zadarskih arhitekata, a to su: A PLUS D STUDIO, Ured Radoje Batković sa Lovrom Batkovićem i prof. dr.sc. Armando Dal Fabbro, ured Nikole Bašića, Studio A d.o.o., Darko Anton Franceschi, te Iva Letilović sa Igorom Pedišićem i suradnicima.

Ocijena rada Nikole Bašića: 

Bai_trnica_Small Projekt zadarske tržnice u 28 varijanti

Pronalaženje inspiracije u suvremenoj arhaičnosti i povlačenje finih analogija s fenomenom trženja i zadarskim kontekstom predstavlja izvrsnu polazišnu točku i profinjenu misao autora.  Nažalost, spomenuti fini spoj ta dva fenomena, poput onog koji autor vidi u primjeru morskih orgulja, nije uspješno ostvaren kombiniranjem masivne strukture lukova i nepotrebnog tehnološkog rješenja. Stvaranje dodatne javne površine, dodavanje hortikulturnih ploha i povezivanje sa zidinama (suprotnost propozicijama konzervatora) ocjenivački sud je kod svih autora proglasio nepotrebnima, u zadarskom kontekstu gdje grad obiluje prazninama i zelenilom koje je potrebno bilo popunjavati ili artikulirati.

Ocjena rada Radoje Batković sa Lovrom Batkovićem i prof. dr.sc. Armando Dal Fabbro:

Batkovi_Small_-_Copy Projekt zadarske tržnice u 28 varijanti

Autori vješto skicama prezentiraju predloženu atmosferu i lakoću konstrukcije. Izuzimanje i podizanje materijala partera na razinu nadstrešnice ne donosi kvalitetu u vizuri krova niti identitet strukture i daje mu nepotrebnu težinu čime ne opravdava otklanjanje od smjernica programa o zadržavanju postojećeg partera. Širenje zgrade gradske tržnice prema crkvi sv. Šime i zatvaranje prohodnosti partera u zoni prema otvorenoj tržnici nije urbanistički optimalno rješenje. Zgrada koja se samo u prizemlju sastoji od poluotvorenih površina također nije prihvatljiva predviđenoj namjeni.

Ocjena rada Darko Francesci:

Francesci_Small Projekt zadarske tržnice u 28 varijanti

Autori predlažu natkrivanje plohe tržnice s deset nepovezanih lijevaka kojima varira visina. Upotrebom materijala i tlocrtnim preklapanjem lijevaka uspješno se rješavaju zahtjevi za prozračivanjem, osvjetljenjem i zaštitom od kiše. Unatoč konceptualno dobrom uklapanju intervencije u prstor, rad nije dovoljno detaljno elaboriran, te nije moguće precizno sagledati sve tražene segmente prijedloga. 

Ocjena rada Studio A d.o.o.

Studio_A_Small Projekt zadarske tržnice u 28 varijanti

Autori korektno rješavaju prostorne, funkcionalne i estetske zahtjeve prostora natkrivanja. Građenje na prostoru dvorišta palače Pasini nije prihvatljivo. Stvaranje dodatne javne površine, dodavanje hortikulturnih ploha i povezivanje sa zidinama (suprotnost propozicijama konzervatora) ocjenivački sud je kod svih autora proglasio nepotrebnima, u zadarskom kontekstu gdje grad obiluje prazninama i zelenilom koje je potrebno bilo popunjavati ili artikulirati.

Ocjena rada A PLUS D STUDIO

A_PLUS_D_Small Projekt zadarske tržnice u 28 varijanti

Autori vode računa o klimatsko estetskoj kvaliteti prostora trženja i korektno zadovoljavaju program. Pozitivni napori za kontekstualizacijom ipak nepotrebnom asocijativnom aplikacijom principa cardo-decumans i tradicionalne čipke ne daju kvalitetne oblikovne rezultate. Tehnički detalji nadstrešnice nisu dovoljno elaborirani kako bi se potvrdila funkcionalnost kvaliteta, predviđenih u tekstu. Nova zgrada tržnice u zoni 2 uspješno zatvara urbanu strukturu i formira ulice, uz kontekstualne namjere uvlačenja prizemlja i njegova otvaranja javnim kretanjima. Nepotrebnim je ocijenjeno smanjivanje trijema zgrade i blokiranje vizura u pristupanje prostoru natkrivanja tržnice iz smjera juga, kao i ponavljanje teksturalnosti nadsteršnice na krovu zgrade.

Ocjena rada Iva Letilović, Igor Pedišić i suradnici:

Letilovi_trnica_Small Projekt zadarske tržnice u 28 varijanti

Autori baziraju koncepciju na analogiji s obodom i otvorenošću strukture klaustra koji nizanjem jedinica ne rezultira istim učinkom već snažnim vizualnim pregrađivanjem oštrim plohama. Sami detalji, funkcionalnost i estetika membrane kvalitetno su riješeni. Nova zgrada tržnice ne popunjava urbanu strukturu naglašavanjem ugla iako kvalitetno otvaranje vizura i partera predstavlja komparativnu prednost.
Publisher:
gradimozadar.hr