tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 ENERGETSKA UČINKOVITOST U POKRETU

11 godina s Vama!

ENERGETSKA UČINKOVITOST U POKRETU

CROSKILLS - PROMOCIJA GRAĐEVINSKIH VJEŠTINA 
U ENERGETSKI UČINKOVITOJ GRADNJI
Četvrti put od početka nacionalne promotivne kampanje, projekt CROSKILLS, u suradnji s Hrvatskom udrugom krovopokrivača i Društvom inženjera i tehničara Zadar, organiziralo je promotivno-edukativno događanje usmjereno na promociju građevinskih vještina u energetski učinkovitoj gradnji i afirmaciju građevinskih zanimanja općenito. Domaćin događanja bila je Strukovna škola Vice Vlatkovića u Zadru.

croskills_Zadar_13 ENERGETSKA UČINKOVITOST U POKRETU

Energetska obnova zgrada vrlo je popularna i važna tema, a svrha okupljanja bila je pokazati i dokazati da je građevinske radnike potrebno ispravno educirati kako bi na pravi način radili u skladu s načelima energetske učinkovitosti, a sve skupa događalo se pod okriljem projekta Croskills, to je projekt koji razvija programe izobrazbe s ciljem unapređenja vještina građevinskih radnika te je dio europske inicijative Build up skills.

Vještine potrebne za energetsku obnovu i izgradnju nisko energetskih zgrada vrlo su rijetke među građevinskim radnicima. U okviru projekta Croskills obuvaćeno je šest zanimanja, a na događanju je predstavljeno zanimanje krovopokrivača i uz njega vezano zanimanje instalatera tehničkih sustava na obnovljive izvore energije, koji se često postavljaju upravo na krovne površine. U sklopu predavanje održano je predstavljanje tvrtke Danfos, te HUPFAS-a.

croskills_Zadar_18 ENERGETSKA UČINKOVITOST U POKRETU

Ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatković, gospodin Tihomir Tomčić održao je uvodni govor na događanju: “Danas se republika Hrvatska suočava s velikim problemom u pronalaženju kvalificiranih radnika, osobito u sektoru graditeljstva, što se odnosi i na krovopokrivače, fasadere, soboslikare. Ja uistinu vjerujem kako ovaj projekt može potaknuti odgovorne da uistinu stvore uvjete da se učenike privuče kako bi upisali ova vrijedna zanimanja. Te kako bi naši učenici mogli steći potrebne kompetencije na tržištu rada. Duboko se nadam da ćemo biti dovoljno mudri te pronaći taj iskorak da naše strukovno obrazovanje bude bolje usklađeno s potrebama tržišta rada.” Kazao je Ravnatelj Strukovne škole, Tihomir Tomčić.

croskills_Zadar_19 ENERGETSKA UČINKOVITOST U POKRETU

Koordinatorica projekta Croskills, prof. Ivana Banjad Pečur, kazala je kako projekt Croskills može educirati radnike kako bi gradili u skladu s načelima energetske učinkovitosti. Konstantno se proizvode novi materijali i nastaju nova pravila kako primijeniti te materijale, dakle jednostavno ono što ste učili u školi nakon nekoliko godina više nije dovoljno, nemate dovoljno znanja i vještine s kojima biste mogli primijeniti nove materijale i tehnologije. Europa je zacrtala da je cilj energetske učinkovitosti u zgradarstvu najbitniji, te se već sada primjećuje da će ova zanimanja biti vrlo tražena, upravo je zato vrlo pametno obrazovati se za ta zanimanja.

Do sredine 2009 svi su se bavili građevinom, a danas se vide posljedice, vidi se da ima nedovršenih projekata, vidi se kakve su zgrade.

Sam cilj projekta je uspostaviti cjeloživotnu izobrazbu radnika i certificiranje radnika, te osposobiti edukativne centre. Cijeli se projekt odvija u dva dijela, prvi je dio snimio stanje na tržištu rada, te su donesene smjernice da se oformi edukacija radnika. U drugom dijelu će se provoditi edukacija i certificiranje radnika.

U sklopu projekta planirano je educiranje minimalno 1200 radnika kroz 10 edukacijskih centara, dok će certificikat biti priznat na području čitave  EU.
U sklopu posljednjeg izlaganja, koje je održao predsjednik HUPFAS-a, gospodin Dario Henezi, objašnjen je način izoliranja i pokrivanja krova, te su se tako natjecatelji mogli pripremiti za natjecanje.

Četiri tima natjecalo se uz pomoć pokazne drvene konstrukcije krova, u izoliranju i pokrivanju krova crijepom, te postavljanju fotonaponskih sustava. Svaki tim bio je sastavljen od četiri člana, jednog iskusnog inženjera građevine, strojara ili elektroinženjera, jednog učenika i nezaposlenog građevinara/strojara.

Timovi sudionici:

croskills_Zadar_23 ENERGETSKA UČINKOVITOST U POKRETU

Vjeko Medvidović
Vinko Čulina
Toni Grabovac
Martin Ćurko

Bojan Ramov
Narko Dražina
Toni Jakobović
Antonio Brkić

Petar Pešić
Ive Pletikosa
Antonio Katuša
Matej Knežević

Te pobjednički crveni tim:

croskills_Zadar_3 ENERGETSKA UČINKOVITOST U POKRETU
Darko Smodlaka
Vedran Žilić
Ivan Karaban
Ivica Srtukar
Publisher:
gradimozadar.hr