tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Zahtjevni elementi izgradnje spektakularne dvoranske strukture

11 godina s Vama!

Zahtjevni elementi izgradnje spektakularne dvoranske strukture

Foto: PERI GmbH
Auditorium, Santa cruz, Tenerife, Španjolska
Auditorij de Tenerife prikaz je betonske dvorane gotovo neograničenog broj mogućnosti koje pružaju betonske konstrukcije. Tehnologija oplate potrebne za izvođenje takve strukture prezentira specijalne izazove koje su inženjeri mogli savladati na siguran način.

Projektiravši zgradu spektakularne strukture, arhitekt Santiago Calatrava prkosi osnovnim principima konvencionalne arhitekture. Objedinjuje tri različita strukturna elementa, nazvavši ih krila, matica i jedra, karakteristična za 58m visoku strukturu. Dvorana u konačnici ima kapacitet od 2000 sjedećih mjesta.

120422_140142_Teneriffa_Custom Zahtjevni elementi izgradnje spektakularne dvoranske strukture

Osnovna struktura krovišta koja oponaša krila u letu, kompletno je formirana od čelične strukture sa četiri uzdužno postavljena čelična nosača, koji imaju rešetkastu funkciju učvršćivanja, a pokrivena je armiranobetonskom ljuskom.

Auditorium_1_rp_Custom_Small Zahtjevni elementi izgradnje spektakularne dvoranske strukture

Za ovaj ambiciozan projekt PERI je osigurao sveobuhvatno integrirano rješenje koje osigurava izvođenje svih građevinskih zadataka uključujući i privremena opterećenja u izvođenju radova.

tenerife1_rp_Custom_Small Zahtjevni elementi izgradnje spektakularne dvoranske strukture

Kako bi se postigao izvanredan oblik zgrade, bilo je potrebno koristiti vrlo neobičnu i specijalnu konstrukciju koja se bazirala na PERI ACS samopenjajućoj tehnologiji kao nosivog sistema. PERI UP modularna skela bila je pritom preferirani izbor. Krletka se također optimalno prilagođuje tako da odgovara složenoj geometriji.

Auditorium_2_rp_Custom_Small Zahtjevni elementi izgradnje spektakularne dvoranske strukture

Najveći zahtjevi u postavljanju skele bili su oni na 100 m dugom krilatom krovištu. Podrška skeli podignuta je na “maticu” u svrhu nosivosti opterećenja oplate s baznih osovina na posebne klinaste komponente na vrlo zakrivljenim prostorima.

Osim prijenosa nosivosti, podržavajuća skela također je služila kao radna platforma sa pristupnim stubama. Sve su oplate mogle biti postavljene jednostavno, sigurno i s velikom preciznošću.

Nadzor gradilišta, Antonio Castel-Ianos: “S obzirom na geometriju zgrade montaža i podrška skele za krilati krov bili su izrazito zahtjevni. PERI je pritom pružio rješenje temeljeno na PERI UP Rosett sistemu koje nam je omogućilo da lako i brzo postignemo naše ciljeve”

Izvor: PERI GmbH
Publisher:
gradimozadar.hr