tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Dalmapolis kao poveznica Zadra, Šibenika i Splita?

11 godina s Vama!

Dalmapolis kao poveznica Zadra, Šibenika i Splita?

Foto: Marina projekt d.o.o.
Poziv na raspravu – tražimo vaše mišljenje i stav(ove)
Temeljem zanimljive ideje arhitekta Nikole Bašića o novim koncepcijama prostornog i razvojnog pozicioniranja šireg dalmatinskog prostora povezivanjem potencijala Zadra, Šibenika i Splita, pozivamo sve zainteresirane iz cijele Dalmacije, od stručnjaka i znanstvenika do običnih građana i javnosti, da nam pošalju svoje stavove i mišljenja na ovu temu.

VRATA_ZADRA_DVOLISNO-26 Dalmapolis kao poveznica Zadra, Šibenika i Splita?


Prostorni, razvojni i urbani aspekti zadarske regije, Grada Zadra, ali i šireg dalmatinskog područja izuzetno su zanimljive i društveno značajne teme koje bi trebale, možda više nego dosad, zauzeti javnog i medijskog prostora. Jedna od njih zasigurno je i nedavno prezentirana ideja uglednog zadarskog arhitekta Nikole Bašića, akademika pri Razredu za likovne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Riječ je o koncepciji tzv. Dalmapolisa o kojoj je Nikola Bašić prvi put opširnije govorio u nedavnom razgovoru s novinarom Damirom Petranovićem s tportala, i gdje, među ostalim, predlaže prostorno i razvojno uravnoteženje Hrvatske kroz dvije urbane, prostorne, kulturne i razvojne cjeline – kontinentalnu i primorsku, odnosno srednjeeuropsku i jadransku. Nasuprot trenutno izdvojenog Zagreba kao kontinentalne Metropole, Bašić predlaže navedeni Dalmapolis kao „dalmatinsku urbanu transformaciju“ koja bi objedinila i vrednovala specifične prostorne i razvojne smjerove dalmatinskih gradova Zadra, Šibenika i Splita.

Urbani_eskalator_ibenik Dalmapolis kao poveznica Zadra, Šibenika i Splita?

I sam autor navedenog neologizma Dalmapolis ističe kako nije riječ o nekakvom administrativnom ustrojavanju ili nametnutom objedinjavanju širih prostornih cjelina zaleđa i obale navedenih triju dalmatinskih gradova, kao ni forsiranje sukobljenih cjelina unutrašnjosti Hrvatske i njenog priobalnog dijela. Naglasak je na ideji maksimalnog iskorištavanja i umrežavanja potencijala Hrvatske i izvan zagrebačke Metropole, preusmjeravanju uobičajene orijentacije mono-centrističkog razvoja Hrvatske, ali i afirmaciji specifičnosti, dalmatinske tradicije te jednakopravnih i jednakovrijednih elemenata svih triju dalmatinskih urbano-litoralnih područja oko Zadra, Šibenika i Splita.

Obzirom na važnost i značenje ovakvih tema, pozivamo na izražavanje vlastitih mišljenja i stavova oko navedenih tema (ne samo ove) u kojima bi se određene ideje, studije, projekti i teme raspravljale i razmotrile pred očima javnosti. Vrijednost oblikovanju i razvoju prostora u kojem živimo, radimo i sudjelujemo, posebno budućim naznakama prostornog oplemenjivanja i razvoja, zasigurno, mišljenja smo, daju i rasprave i izražavanje stavova i mišljenja što većeg broja žitelja i građana. Iz tih razloga, pozivamo sve zainteresirane iz cijele Dalmacije i Hrvatske od stručnjaka i projektanata do građana i sudionika onog što zovemo javnost i „regionalna publika“ da tome daju i svoj prilog.

Aktivna adresa na koju nam šaljete svoje cijenjene prijedloge i mišljenja: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Publisher:
gradimozadar.hr