tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Zadar – otvorena obnovljena Kneževa palača

11 godina s Vama!

Zadar – otvorena obnovljena Kneževa palača

Kulturni simbol Zadra europskog sjaja!
Zadar je dobio europski kulturni centar, Zadar je s očaranjem i iznenađenjem ispunio nove-stare kulturne prostore Kneževe palače, Zadrani su s radošću dočekali završetak obnove jednog od kulturnih simbola Grada i početak novog razdoblja kulturnog života – ovakve i slične konstatacije i izjave množile su se u petak navečer na otvaranju novo obnovljene Kneževe palače, kada su Zadrani u velikom broju ispunili prostor ispred zgrade koja je zasjala novim sjajem. I gradonačelnik Grada Zadra Božidar Kalmeta prije samog otvorenja naglasio je dobrodošlicu s kojom će svi prvi posjetitelji biti dočekani pri ulasku u Kneževu palaču negdje dvije godine nakon početka obnove.

otvorenje_Kneeve_palae_10 Zadar – otvorena obnovljena Kneževa palača

Večeras se zadarska kulturna scena vraća u svoj dom, večeras slavimo jednog od simbola Zadra, umjetnosti, kulturne baštine, urbanog identiteta. Kneževa palača simbol je ratnog stradanja, simbol pobjede, obnove i neuništivosti ovoga, više od tri tisuće godina starog grada.  Ovo je i mjesto za koje se vežu najdublja sjećanja i emocije Zadrana, posuđene knjige u bivšoj Gradskoj knjižnici, zvuci glazbe iz nekadašnje Glazbene škole - istaknuo je gradonačelnik Kalmeta. 



Novo obnovljenu Kneževu palaču otvorio je predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković koji je s dijelom svojih ministara i suradnika sudjelovao u svečanosti i naglasio kako je trebalo mnogo truda i napora da se obnovi kulturni simbol stradanja i izgradnje Zadra, a veći dio je izgrađen i novcem europskih strukturnih fondova. – Ovo će dodatno oplemeniti kulturnu scenu Zadra, grada poznatog po svojoj bogatoj povijesti i kulturi – naglasio je premijer Plenković.

otvorenje_Kneeve_palae_13 Zadar – otvorena obnovljena Kneževa palača

Doista, u potpunosti stoje konstatacije kako je obnova Kneževe palače od nacionalnog, ali i šireg europskog značaja, u izvrsno izvedenu obnovu prostora od dvije tisuće četvornih metara uloženo je ukupno 44 milijuna kuna, od čega nešto više od 35 milijuna kuna iz strukturnih fondova Europske unije. Riječ je o jednom od prvih realiziranih projekata iz strukturnih fondova, a po veličini zapravo i najvećem ulaganju u hrvatsku kulturnu baštinu i razvoj. Sam projekt autorski je proizvod zadarskih arhitekata Ive Letilović i Igora Pedišića, Realiziran je restauratorski i građevinski dio radova, a za drugu fazu predstoji obnova i uređenje Providurove palače koja je zapravo produžetak sadašnje Kneževe palače. Ovaj se prostor spominje još u 13. stoljeću, a u 20. stoljeću u njoj se nalazilo i djelovalo više kulturnih institucija poput Glazbene škole, Gradske knjižnice, Gradske glazbe i slično.

otvorenje_Kneeve_palae_15 Zadar – otvorena obnovljena Kneževa palača

No, do početka Domovinskog rata prostori Kneževe palače koristili su se praktički samo parcijalno, bez objedinjene svrhe i korištenja svih njenih prostornih i građevinskih potencijala. U ratnim zbivanjima i agresiji na Zadar granate su teško razorile zapadno i sjeverno krilo, a postojeći koncertni i baletni prostori potpuno su stradali. Iako je prostor Kneževe palače samo djelomično obnovljen građevinskim radovima prije šest godina, bio je to zapravo samo poticaj da se „ne zaboravi“ potreba da se cijeli ovaj prostore uredi i opremi kako bi to i dolikovalo pravom kulturnom centru Zadra u europskim okvirima Hrvatske.



Stoga je novi početak Kneževe palače i nešto više od uređenja i obnove jedne zgrade – riječ je o prostorima gdje su Zadranima na raspolaganje objedinjeni potencijali – od info- centra i prijamnog pulta na ulazu, te prvih izložbenih dvorana naziva „kabineti čuda“ gdje su izloženi predmeti četiriju odjela Narodnog muzeja, odnosno bogate baštine prirodoslovnih, etnografskih, likovnih i kulturno-povijesnih znamenitosti. Kabineti čuda zapravo odražavaju početke muzejskih djelatnosti u europskim okvirima kada su zainteresirani kolekcionari i ljubitelji sa svih strana donosili vrijedne predmete i rukotvorine, ali i vrijedne zbirke flore i faune koji su obogaćivali spoznaje svojih sugrađana i njihovu znatiželju za znanjem i spoznajom.

otvorenje_Kneeve_palae_17 Zadar – otvorena obnovljena Kneževa palača

U danima svečanosti otvorenja na raspolaganju Zadranima je, vrijedi istaknuti, nešto više od tisuću izložaka iz bogatog fundusa od čak 80 tisuća predmeta. Nadalje, na katu Kneževe palače stalni je postav od šest dvorana i šest zbirki složenima u neuobičajenom nizu „crvene“ sobe, „plave sobe“, „crno-bijele“… Oku ugodnim uređenjima prostora prilagođeno je i kreativno slaganje izložaka koja prate ne-rutinske muzejske kriterije i gdje svaki posjetitelj može dugo vremena razgledati i razmišljati, uživljavajući se u određena povijesna razdoblja, zbirke i trud poznatih zadarskih obitelji ili likovne i prirodoslovne izričaje određenih vremena.

Nekadašnja koncertna dvorana potpuno je obnovljena, trenutno spremna za nekih 120 do 140 mjesta, ovisno o svrsi i izvođenju glazbenih sadržaja, predviđenom za vrhunske glazbenike i doživljaje, ali i, primjerice, prenošenje snimke iz Metropolitan opere. Realizirana je i mogućnost kreativne radionice kroz svojevrsnu instalaciju „Lighterature reading“, tzv. luminoakustičku instalaciju u kojoj svjetlosnim signalima pokrećete određene zvukove. Kreativni je pristup dodatno zadovoljen i u interaktivnoj zvučnoj instalaciji „Grad, zvuk…“ u Multimedijalnoj dvorani gdje sami pokrećete i zaustavljate razne zvukove Grada, svirate preko boja i oblika, pa i stiskajući listove biljaka.

otvorenje_Kneeve_palae_8-1 Zadar – otvorena obnovljena Kneževa palača
Publisher:
gradimozadar.hr