tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Regionalni razvoj – namjere Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova

11 godina s Vama!

Regionalni razvoj – namjere Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova

RAZVOJNU POLITIKU „SPUSTITI“ IZ ZAGREBA NA REGIJE!
Decentralizacijom sustava omogućit ćemo ravnomjeran razvoj svih hrvatskih regija, kvalitetnom suradnjom povećati realizaciju projekata financiranih iz Europske unije, a pravni okvir politike regionalnog razvoja dopunit ćemo s posebnim naglaskom na Zakon o otocima – istakla je, među ostalim, Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije prilikom posjeta Zadarskoj županiji. Ministrica Žalac ujedno je zajedno s premijerom Andrejom Plenkovićem i potpredsjednicom Vlade ministricom gospodarstva, poduzetništva i obrta Martinom Dalić prisustvovala otvaranju obnovljene Kneževe palače, ali i razgovarala s županom Zadarske županije Stipom Zrilićem, gradonačelnicima, načelnicima i ostalim nositeljima regionalnog razvoja na zadarskom području.

Glavna tema radnog sastanka i razgovora bili su novi smjerovi politike regionalnog razvoja i upravljanja EU fondovima, te u tim okvirima trendovi realizacije razvojnih projekata. Prezentaciju i uvodno izlaganje o trenutnim natječajima za razvojne projekte financirane od strane EU održao je ujedno Tomislav Petrić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.

Tekuća godina, konstatirano je, zapravo je prijelomna za budući regionalni razvoj obzirom na najavljene i predstojeće promjene zakonskih okvira regionalnog razvoja, posebno brdsko-planinskog područja. Politika regionalnog razvoja decentralizirala bi se i „spustila“ na regije, odnosno županije, a ono što će posebno zanimati regionalne i lokalne zajednice jest sufinanciranje projekata primjerenih lokalnim okvirima, te Programa integrirane regeneracije malih gradova. Uz to, trebat će u središte pozornosti djelovanja staviti i kriterije, odnosno novi model indeksa razvijenosti, te posebno raspraviti i dopune Zakona o otocima. Samo kroz tri posebna programa Ministarstva regionalnog razvoja osigurano je preko 140 milijuna kuna za projekte lokalne zajednice, dok je posebnim Programom za razvoj otoka u ovoj godini osigurano 19,5 milijuna kuna.

Posebnost Zadarske županije, rečeno je, jest u rastu zaposlenosti i BDP-a, a bilježe se i odlični rezultati u realizaciji projekata – na području Županije realizirano je 155 projekata „teških“ 172 milijuna eura, u sljedeća dva mjeseca planira se potpisivanje novih ugovora vrijednih 232 milijuna kuna, a u pripremi je ukupno stotinjak projekata vrijednih blizu 100 milijuna eura.
Publisher:
gradimozadar.hr