tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 STAKLO JE (I DALJE) BUDUĆNOST!

11 godina s Vama!

STAKLO JE (I DALJE) BUDUĆNOST!

Foto: Bim Perica
Termo-izolacijsko dvostruko staklo sa specijalnim premazom i punjeno plinom argonom stvara značajne energetske uštede
Tražite li materijal koji pokazuje izuzetnu energetsku učinkovitost, vrlo prikladan za razne načine obnove zgrada i fasada, prikladan i kad je riječ o ispunjavanju zahtjevnih kriterija i standarda Europske unije, materijal koji iskazuje visoka sigurnosna svojstva, ujedno regulira temperaturu u stanovima i zgradama, materijal za koji uvijek i ne znamo kakve sve (suvremene) mogućnosti i osobine posjeduje…taj je materijal ono što velik dio prepoznaje kao „obično staklo“ i u gradnji ga često smatra „završenom“ i „starom pričom“ o upotrebi materijala.

Međutim, staklo je sve samo ne to, točnije rečeno i sve manje „stara priča“, staklo je budućnost gradnje, posebno obzirom na najnovije načine primjena i korištenja u različite – i gore navedene – svrhe. – Staklo je sigurno materijal koji nam može pomoći u podizanju sigurnosnih svojstava fasada zgrada, stambenih i poslovnih prostora, ali ujedno nas štiti od pretjeranih sunčevih zraka, kao i od velikih troškova zagrijavanja prostora u kojima boravimo i živimo. – kaže nam Bore Perica, direktor tvrtke Staklo-BIM Perica. Iz razgovora koji vodimo jasno je temeljno načelo po kojem staklo sve više postaje materijal budućih planiranja i izvođenja zgrada i stanova, posebno obzirom na najnovije tehnologije i načine proizvodnje.

TROHA-DIL STAKLO JE (I DALJE) BUDUĆNOST!
Staklene površine premazane 4GD filmom maksimalno primaju sunčeve zrake uz minimalni gubitak energije

Sada već „klasični“ aluminijski prozori često se i dalje koriste i ugrađuju, gotovo po nekoj navici, dok se gube iz vida nove i najnovije tehnologije koje zahtijevaju pravila EU, ali također investitori i kupci. I ovdje stoji opaska da je pogrešan čest dojam da su uobičajena izolacijska stakla već dovršena i gotova „priča“. Povijest govori kako je već 1895. godine stvoren patent o staklenim pločama koje  bi se lijepile po rubnim dijelovima, od 1934. godine u Njemačkoj postoji lijepljeno izolacijsko staklo, da bi se nakon Drugog svjetskog rata izolacijsko staklo u većim količinama proizvodilo najprije u Belgiji i Njemačkoj – od tada postoji i naziv termo-staklo.

Ne može svako pratiti tehnološke promjene  
Današnje suvremene tehnologije omogućavaju praktički svakom staklaru da sam proizvodi obična izolacijska stakla. No, tehnologija se i dalje usavršava, pa nije svakom moguće pratiti najsuvremenije promjene i dopune. Termo-izolacijska stakla po najnovijim kriterijima i traženim EU certifikatima uz dvostruka izolacijska stakla imaju i specijalni premaz te je međuprostor punjen plinom argonom, što se odražava i na smanjenje tzv. K-koeficijenta vrijednosti izolacijskog stakla. Što je njegova vrijednost manja, takva stakla imaju višu površinsku temperaturu čime se sprječava brže hlađenje zraka u prostoriji, a uštede su izuzetne.

Primjerice, obično jednostavno staklo ima koeficijent 3,4, a dvostruko izo-staklo debljine od 6 do 8 milimetara tek nešto manji koeficijent od 3,0. Dvostruko ostakljenje s razmakom staklenih ploča od 20 do 100 milimetara spušta koeficijent na 2,4 dok trostruko izo-staklo s razmakom na 2,1. Međutim, dvostruka izolacijska stakla sa specijalnim premazom i odgovarajućim razmakom, te punjenjem plinom imaju koeficijente od 1,1 pa do čak 0,7 što je očita učinkovitost u odnosu na klasične, pa i dvostruke prozore prozore. 

Staklene površine za sva godišnja doba
U takvim prostorima vani može biti zimska temperatura i od minus 20 stupnjeva Celzijusa, a u prostoriji i do plus 2o! Nove generacije, naglašava Bore Perica, imaju optimalan učinak što omogućava specijalni premaz koji se ne smije dodirivati, ali s posebnim „4GD“ filmom (za sva četiri godišnja doba) takve staklene površine maksimalno primaju sunčeve zrake uz minimalni gubitak energije, ovisno o godišnjem razdoblju. Naravno, i termo izolacijskih stakala ima nekoliko vrsta, što valja imati na umu, jer ih izvođači ponekad i naručuju mimo utvrđenih i reguliranih kriterija. Naša tvrtka, kaže direktor Perica, ima sve potrebne certifikate, a nadzor se provodi od specijalizirane firme iz Venecije, kontrola može biti nenajavljena i iznenadna, no problema dosad nije bilo.

-Rabimo materijale koji imaju CE – europski certifikat i provjeravamo ga preko navedene tvrtke u Veneciji – kažu u Staklu BIM Perica - jer želimo nuditi vrhunsku kvalitetu proizvoda. Tvrtke ovog tipa sa ovako certificiranim staklom, treba naglasiti, ima negdje četiri proizvođača u Hrvatskoj, a za vrhunsku kvalitetu u ovoj zadarskoj tvrtki imaju i posebnu „knjigu registracija“, tako da se točno zna tko ima stvarnu kvalitetu i certifikat. 

Prema riječima i Bere Morića, još jednog stručnjaka i vanjskog suradnika tvrtke Staklo BIM Perica, najsuvremenija stakla s posebnim premazom imaju svojstva zadržavanja topline kao i zid od pune cigle debljine 70 centimetara! Specijalna stakla propuštaju i dvije trećine sunca u prostor, a primjer praktične uštede jest i svojedobni izračun da bi primjenom Termo izolacijskih stakala jedna osnovna škola ostvarila godišnje i 30 posto manje troškova za grijanje. 

Najnoviji kriteriji Europske unije, kao i poticaj aktivnostima oko energetske učinkovitosti i uštede energije jest za pohvalu, no, čini se, još uvijek se nedovoljno pozornosti posvećuje staklenim površinama, dok se uštede na fasadama postižu uobičajenim postupkom stavljanja stiropora. No, takvo što nije toliko učinkovito, jer i stiropor od desetak centimetara ne može zamijeniti energetski koeficijent TS stakala. Nažalost, nedavna iskustva olujnim i orkanskim udarima bure pokazala su kako se takve fasade – uz nedovoljnu kvalitetu izrade – mogu pretvoriti u „ogoljene zidove“ kada snažni vjetrovi jednostavno odnesu postavljeni stiropor.
Publisher:
gradimozadar.hr