tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Započele radionice o energetskoj obnovi

11 godina s Vama!

Započele radionice o energetskoj obnovi

Foto: ROCKWOOL
U Rijeci je 09.03. održana radionica o programu energetske obnove zgrada u organizaciji Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
Radionica je okupila više od stotinjak sudionika: upravitelja zgrada, predstavnika suvlasnika, ali i predstavnika građevinskog sektora kojima su radionice namijenjene kako bi se detaljnije upoznali s cijelim procesom s posebnim naglaskom na javnu nabavu.

„Nakon što smo zaprimili više od 600 projekata koji su zainteresirani za sufinanciranje obnove, slijedi nam i izvođenje svih prijavljenih radova. Jako je važno ne samo poštivati EU procedure u nabavi, već se pobrinuti i da radovi budu odrađeni stručno i kvalitetno i u tom smislu vjerujem u naš građevinski sektor i veseli me što će ovi projekti osigurati posao za veliki broj ljudi“, rekao je u svom pozdravnom govoru Danijel Žamboki, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornoga uređenja. Dodao je kako bi do početka lipnja trebala biti objavljena lista zgrada kojima su odobrena sredstva i kako pokretanje radova očekuje odmah po potpisivanju prvih ugovora, a tada će već biti moguće i dobiti prvi dio odobrenih sredstava.

9.3.2017.vsz-ri Započele radionice o energetskoj obnovi
Na radionici se okupilo više od stotinu sudionika

Naime, javni poziv za predaju projektnih prijedloga zatvoren je 31. siječnja 2017. godine i trenutno traje proces evaluacije zaprimljenih projekata. Objava liste prihvaćenih projekata se očekuje u lipnju, a kako je riječ o europskim sredstvima, korisnici će stručne usluge i radove trebati nabavljati prema pravilima za neobveznike javne nabave. Većina prijavitelja nije se susretala s procesima javne nabave, stoga je fokus današnje radionice bio upravo na pojašnjenju provedbe takvih postupaka, načinu odabira izvođača te napomenama za samo ugovaranje. U sklopu radionice je bilo riječi i o osiguravanju kvalitete građevinskih radova, dijelom kroz kriterije javne nabave, ali i uz pomoć usluge stručnog nadzora. Također, sudionicima su predstavljeni daljnji koraci u provedbi projekata, način isplate i praćenja sredstava te ostali detalji s ciljem izbjegavanja najčešćih pogrešaka.

Upravitelji zgrada s riječkog područja već tradicionalno imaju najveći broj prijavljenih projekata pa ih je tako na ovom Javnom pozivu u suradnji s Fondovim Sektorom za energetsku učinkovitost predano više od 130. „Računamo na to da će potražnja za kvalitetnom građevinskom radnom snagom biti značajna u iduće dvije godine, ali ne sumnjamo da će se tome prilagoditi i izvođači. Primarni cilj je omogućiti uštede energije, koje u većini zgrada  premašuju 60% i to će vlasnici stanova osjetiti čim radovi budu završeni. S područja čitave Hrvatske imamo pozitivna iskustva, zgrade koje su već obnovljene su bile najveći motivator sugrađanima da se i oni priključe i upravo zbog toga je ovaj Javni poziv polučio tako dobar rezultat“, rekao je Mladen Ilijević, voditelj projekta u Fondu.

Uz do sada održane radionice u Puli i Rijeci, idući tjedan iste će biti održane u Osijeku, Splitu i Zagrebu.

Radionice će se održati na slijedećim lokacijama, prema rasporedu:

• Osijek, 13.3.2017. u 11 sati (Županijska komora Osijek, Europske avenije 13)

• Split, 15.3.2017. u 11 sati (Županijska komora Split, Trumbićeva obala 4)

• Zagreb, 16.3.2017. u 11 sati (Hrvatska obrtnička komora, Ilica 49)
Publisher:
gradimozadar.hr