tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 INICIJATIVA ZA NOVE POTICAJE GRAĐEVINARSTVU!

11 godina s Vama!

INICIJATIVA ZA NOVE POTICAJE GRAĐEVINARSTVU!

Foto: gradimozadar.hr
Pitanje koje zaslužuje odgovor – može li i građevinarstvo, poput turizma, ostvarivati pravo na povrat PDV-a i time pokretati dugoročno vlastiti razvoj?
Bez obzira što se iskazuju i ostvaruju uzlazne aktivnosti u građevinarstvu, jesu li one dostatne da osiguraju dugoročnije trendove? Kako davati nove poticaje građevinarstvu da bi se osigurao stalni razvojni ciklus? Može li se i sam porast građevinskih radova eventualnim povratom PDV-a iskoristiti za daljnje zamahe ovog dijela gospodarstva? – neka su od zanimljivih pitanja koja se postavljaju kada je riječ o građevinskoj operativi Grada Zadra. No, možemo slobodno reći, zapravo bi ih trebalo postavljati u svim gradovima gdje je evidentan porast gradilišta i realizacije projekata. Nesumnjivo, porast broja izdanih dozvola za građevinske radove i broja gradilišta ohrabruje gospodarstvenike i građevinske operativce, ali i regionalnu i lokalnu samoupravu, u čemu je zadarski slučaj jedan od primjerenijih.

Stoga možda i ne iznenađuje činjenica da iz zadarske sredine potiče i inicijativa o kojoj se ozbiljno govorilo na Kolegiju Gradonačelnika, ali i sjednici Gradskog vijeća. Riječ je o tome da je, primjerice, Grad Zadar na temelju građevinskih radova koje odvija isplatio značajnu sumu novca za PDV – za 2016. godinu to je oko deset milijuna kuna. Za aktualno i sljedeća razdoblja to će sigurno značiti i više novaca, pa nije nevažno što se s tim dijelom novca događa i može li se on ikako vratiti tamo gdje se i „stvorio“.

Zadrani su usporedili i sudbinu PDV-a u građevinarstvu s onim u turizmu, odnosno dijela koji se u ovom potonjem sektoru vraća u lokalnu samoupravu. Smatraju i kako bi u građevinarstvu povrat novca od (barem dijela) PDV-a bio pozitivan, obzirom na sredstva koja se u tom sektoru ostvaruju i ulažu. Upravo je i gradonačelnik Božidar Kalmeta svojedobno na svojem Kolegiju istakao „kako bi bilo korektno i prema građevinskom sektoru da se iznos uplaćen za PDV i vrati, što bi bilo pravičnije i prema jedinicama lokalne samouprave.“ Na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća Ivan Mijolović, pročelnik gradskog resora za financije ponovio je razloge pokretanja inicijative koja bi krenula prema hrvatskoj Vladi, odnosno nadležnom Ministarstvu, temeljem čega bi krenula i šira rasprava o tome da lokalna samouprava dobije pravo na povrat PDV-a za građevinske radove.

Inicijativa zaslužuje više pozornosti i struke i javnosti, obzirom je doista riječ o nemalom iznosu koji bi zacijelo bio i novi pokretač najavljenih i planiranih radova i projekata, a po svojoj bi namjeni bio i (dodatni) pokretač razvoja građevinskog sektora i struke. Bilo bi zanimljivo i to hoće li se inicijativi Zadra pridružiti i drugi gradovi, odnosno jedinice lokalne samouprave. Za razliku od aktualnih medijskih napisa o gospodarskim aferama koji ovih dana nastoje privući pozornost javnosti, čitatelja, slušatelja i gledatelja, ovdje se radi o „čisto“ gospodarskom interesu, dugoročno isplativom i s izravnim utjecajem na obujam građevinskih radova i razvojnih aktivnosti, u krajnjem slučaju i s pozitivnim utjecajem na opće gospodarske prilike i pokazatelje.
Publisher:
gradimozadar.hr