tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 OBNOVA PROVIDUROVE PALAČE I BEDEMA – UKUPNO 66,5 MILIJUNA KUNA!

11 godina s Vama!

OBNOVA PROVIDUROVE PALAČE I BEDEMA – UKUPNO 66,5 MILIJUNA KUNA!

Foto: Nenad Vertovšek
Za projekt novog kulturno-turističkog iskoraka Zadra dobit će se 56,5 milijuna bespovratnog novca EU, a još deset milijuna kuna za pokriće ukupnog projekta osigurat će Grad Zadar iz svojeg proračuna
Ugovor o transferu novca Grad Zadar potpisat će s ministarstvom za desetak dana, slijedi šest mjeseci za pripremu i raspisivanje natječaja, dok se radovi očekuju negdje do početka sljedeće godine.
Nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije donijelo Odluku o financiranju projektnog prijedloga „ZADAR BAŠTINI-Integrirani kulturni program Grada Zadra 2020“ i time omogućilo, u sklopu navedenog projekta, obnovu dva ključna zadarska kulturna dobra – Providurove palače i Bedema zadarskih pobuna – već u srijedu održana je konferencija za novinare Gradonačelnika Kalmete i njegovih suradnika upravo u derutnim prostorima Providurove palače, točnije prostorima Hrvatskog pjevačko-glazbenog društva „Petar Zoranić“ gdje je predstavljen ukratko cijeli projekt, ali i građevinski i arhitektonski zahvati koji će bitno promijeniti sliku zadarskog Poluotoka i gradske jezgre.

-Odlična vijest je da smo od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU dobili zapravo 56, 492 milijuna kuna bespovratnog novca, pa će ostatak od bespovratnog udjela do ukupnog iznosa projekta od 66,46 milijuna kuna financirati Grad Zadar. Međutim, riječ je, mogu slobodno reći, možda najvećem povijesnom ulaganju u kulturnu baštinu srca Grada čime Zadar dobiva izuzetan razvojni iskorak u kulturnom i turističkom smislu – naglasio je Gradonačelnik Božidar Kalmeta. 

Kako je istaknuto, Zadarski je projekt uspješno prošao i sedmu, posljednju fazu evaluacije, projekt obuhvaća Providurovu palaču bez treće, naknadne faze, dijela u kojem je poduzeće „Vodovod“, odnosno Medulićeve ulice do ulaza u Obalu i lučice i Prirodoslovnog muzeja. No, projektom je obuhvaćen i cjelokupni dio Bedema zadarskih pobuna, popularnog zadarskog Muraja, od zgrade Narodnog lista do vrha Poluotoka, čime bi se dobila vrlo dobro uređena gradska šetnica paralelno s „Kalelargom“, a šetnja ovim dijelom Bedema pružala bi prekrasan pogled s lijeve strane na gradske ulice, a s desna na Jazine i Marinu.

Šime Erlić, pročelnik za EU projekte i fondove naglasio je kako je projekt, predan u ožujku 2016. godine, zahtijevao mnogo napornog rada svih nadležnih, od svojeg odjela do razvojne agencije Zadra nova, te da je riječ od preko pet tisuća četvornih metara uređenog prostora (2500 kvadrata Kneževe palače i 3000 kvadrata Providurove) u samom centru Grada, kazao je Erlić, prostora posvećenog kulturi. Bedemi su nova šetnica dužine 750 metara koji će biti javni prostor za kulturna i turistička događanja i gdje će se premjestiti i svi događaji i umjetnici, kulturnjaci i zabavljači radi podizanja razine kulturnog identiteta Grada.

Pročelnik Darko Kasap dodao je u tu novu kulturnu viziju Zadra i zajednički plan Grada i Hrvatskih cesta gdje bi se obnovila Liburnska obala od uvale Jazina sve do starog autobusnog kolodvora čime bi se dobilo više parking mjesta nego izgubilo uređenjem Muraja kao pješačke zone. Spomenula se i realizacija uređenja Trga tri bunara, Citadele i Trga sv. Frane, projekti koji trenutno stoje uglavnom radi čekanja na konzervatorske smjernice, a slično je i s planom obnove Nove rive, gdje projekt  statičke sanacije također stoji jer nedostaje 50 milijuna kuna za njegovu cijelu realizaciju. 

Za to arhitektonsko-urbanističko rješenje nužan je natječaj po svim pravilima struke jer je prevrijedan prostor za puke zahvate, rečeno je na konferenciji za novinare, uz najavu da za ove i slične projekte dolaze i bolji dani što se tiče gradskog proračuna, obzirom da, primjerice, uz predviđeni gospodarski rast, sljedeće godine prestaje teret kredita za Višnjik od oko 25 milijuna kuna.

Na koncu, za konačnu obnovu Providurove palače i Bedema zadarskih pobuna, konstatirano je, trebat će i vremena, jer nakon potpisivanja ugovora o transferu bespovratnih sredstava s Ministarstvom, što će uslijediti za desetak dana, slijede pripreme i raspisivanje natječaja u idućih šest mjeseci. Početak radova prema okvirnim rokovima trebao bi uslijediti početkom iduće godine, rok za dovršenje je 26 mjeseci.
Publisher:
gradimozadar.hr