tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Europa mora obuzdati emisije stakleničkih plinova iz zgrada

11 godina s Vama!

Europa mora obuzdati emisije stakleničkih plinova iz zgrada

Europa mora voditi svijet ka smanjenju emisija stakleničkih plinova iz postojećih zgrada ako želimo ispuniti ambiciju Pariškog sporazuma, i to koalicijom s više od 300 tvrtki i institucija diljem svijeta
S ambicioznim zajedničkim stavom koja uključuje gradove, tijela javne vlasti, građevinske tvrtke, proizvođače građevinskog materijala i tehnologija, i energetske, prometne i komunalne tvrtke, kao i trgovačke komore, nevladine organizacije i sveučilišta - podupire potrebu za ambicioznim "nacionalnim strategijama energetske obnove" koje postavljaju jasne ciljeve, događaje i mjere za transformaciju postojećih zgrada ka održivosti.

Donosioci ključnih političkih odluka bore se za budućnost energetskih zakona EU za građevinski sektor, te ova intervencija dolazi uslijed nastupanja roka* objave zemalja članica EU vezane uz ažuriranje strategija za obnovu svojih zgrada, a koje čine oko 36 posto ukupnih emisija stakleničkih plinova u Europi.

Ova temeljna potpora za ambiciozniju politiku europske energetske obnove slijedi zaključak projekta BUILD UPON, financiranog od strane EU Horizon 2020 programa, u kojem su 13 Savjeta za zelenu gradnju u Europi odigrala vodeću ulogu u pomaganju nacionalnim vladama stvoriti snažne i odgovorne strategije koje će njihovim zemljama donijeti potencijal za uštedu energije u postojećim zgradama.

Njihove preporuke objavljuju se danas u nizu publikacija Svjetskog savjeta za zelenu gradnju, koordinacijske organizacije BUILD UPON-a, projekta koji je dobio pohvale ministarstava, gradova i drugih javnih tijela diljem Europe zbog velikog utjecaja na politiku energetske obnove. Publikacije predstavljaju akcije za način na koji njihove zemlje mogu postići razinu potrebnih ambicija na postojećim zgradama, a koje će zadovoljiti Pariški sporazum (vidi napomene urednicima u nastavku), a koje su izrađivali predstavnici 13 Savjeta za zelenu gradnju kroz veliki proces suradnje koji uključuje gotovo 2000 ključnih organizacija involviranih na više od 100 događaja diljem Europe.

James Drinkwater, europski regionalni direktor Svjetskog savjeta za zelenu gradnju, rekao je:

"Europa je na raskrižju u pogledu svoje energetske politike, s donositeljima odluka koji se ne žele obvezati na jasnu viziju jednog od najvažnijih europskih izazova klimatskih promjena - njezinih zgrada. No, ova intervencija je dokaz da je veliki broj tvrtki i organizacija ipak posvećen ambicioznim planovima obnove zgrada. Savjeti za zelenu gradnju u Europi preuzeli su inicijativu pomažući svojim nacionalnim vladama da razviju jake akcijske planove za transformaciju zgrada diljem Europe".

Stručnjaci su upozorili da je potrebno znatno ojačati politiku energetske obnove zgrada ako Europa želi napraviti porast u kreiranju i povećanju građevinskih poslova te ako želi poboljšati kvalitetu života građana - osobito onih s nižim dohocima koji su najteže pogođeni troškovima energije - i ispunjavati svoje klimatske obveze prema Pariškom sporazumu.

„Hrvatski savjet za zelenu gradnju, kao nositelj projekta BUILD UPON u Hrvatskoj, u potpunosti podržava, zajedno sa više od 20 tvrtki i organizacija, zajedničku viziju koalicije na europskoj razini, te vjeruje da će u najvećoj mogućoj mjeri ta ista koalicija poduprijeti inicijativu triju udruga – Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, Hrvatske udruge energetskih certifikatora te Hrvatske udruge proizvođača toplinsko fasadnih sustava, OBNOVIMO HRVATSKU – po principu cjelovite energetske obnove, koja predstavlja nastavak djelovanja projekta BUILD UPON u našoj zemlji“, dodala je Snježana Turalija, izvršna direktorica Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju
Publisher:
gradimozadar.hr