tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Osnova škola Jože Šurana u Višnjanu pobjednik natječaja "krovove na sunce"

11 godina s Vama!

Osnova škola Jože Šurana u Višnjanu pobjednik natječaja "krovove na sunce"

Foto: Greenpeace
Na nagradnom natječaju "Krovove na sunce" osnovna škola Jože Šurana u Višnjanu osvojila je glavnu nagradu solarni kiosk
Dana 11. svibnja 2017. Greenpeace je osnovnoj školi Jože Šurana u Višnjanu, pobjednicima natječaja "Krovove na sunce", dodijelio solarni kiosk; mobilni fotonaponski sustav snage 500 vata s bežičnim internetom, hladnjakom, radio uređajem i zvučnicima. U sklopu ovog događaja Surka Beatbox održao je nastup koristeći energiju sunca.

Na natjecanje su se prijavile 72 škole, sudjelovalo je više od 3000 učenika, označeno je preko 250,000 krovova, na kojima se može proizvesti 7.846 Gwh električne energije, što je više od ukupnog hrvatskog  uvoza električne energije 2015. godine. Učenici su pokazali da Hrvatska ima ogroman solarni potencijal i želimo da on postane stvarnost. 

krovove Osnova škola Jože Šurana u Višnjanu pobjednik natječaja "krovove na sunce"
Na natječaju je otkriven potencijal od 7846 GwH električne energije koji se mogu proizvesti na hrvatskim krovovima

Više o natjecanju “Krovove na sunce”
Krovove na sunce je računalna igra i natjecanje za osnovne škole koje je započelo 08.ožujka 2017. i završilo 14. travnja 2017. Cilj igre bio je označiti što više krovova diljem zemlje čime se automatski računao njihov solarni energetski potencijal. U igrici se pomoću Google karata mogao označiti bilo koji krov u Hrvatskoj, pod uvjetom da je dobro vidljiv na karti. Igrači su prolazili kroz edukativne misije: primjerice, morali su označiti određen broj krovova u rodnom kraju Nikole Tesle ili na najsunčanijem hrvatskom otoku. Drugoplasirana je škola OŠ Zmajevac, a treća je OŠ Ksavera Šandora Gjalskog iz Zaboka. Najbolji igrač prema solarnim bodovima i broju označenih krovova je Zoltan Palinkas iz OŠ Zmajevac -   učenik sedmog razreda koji je u izuzetno napetoj završnici vlastoručno označio 7.205 krovova.

nagrada_-_Copy Osnova škola Jože Šurana u Višnjanu pobjednik natječaja "krovove na sunce"
Više od 3000 učenika diljem Hrvatske sudjelovalo je u natječaju

Obnovljivi izvori energije u Hrvatskoj
Promicanje obnovljivih izvora energije (OIE) jedno je od prioritetnih područja djelovanja Greenpeacea. Hrvatska obiluje čistim prirodnim resursima, pogotovo energijom sunca. Kao jedna od najsunčanijih europskih država može u potpunosti prijeći na vlastite obnovljive izvore energije do sredine stoljeća.  Unatoč tome, nalazimo se na začelju EU po korištenju solarne energije. Osim što čuva okoliš i klimu, masovnije korištenje obnovljive energije povećava energetsku neovisnost zemlje i otvara brojna radna mjesta. Solarnom turnejom po Istri, Greenpeace je započeo kampanju promoviranja obnovljivih izvora u turizmu, s naglaskom na korištenju solarne energije na Jadranu.
Publisher:
gradimozadar.hr