tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Zapuštenom gradskom prostoru dati novu namjenu!

11 godina s Vama!

Zapuštenom gradskom prostoru dati novu namjenu!

Društvo arhitekata Zadra u suradnji s Gradom Zadrom i udrugom Eko-Zadar
organizira interdisciplinarnu (g)radionicu s temom
oživljavanja zapuštenih gradskih prostora
Pozivaju se arhitekti, krajobrazni arhitekti, urbanisti, sociolozi, geografi, komunikolozi i dizajneri da se prijave na (g)radionicu i daju svoje prijedloge uređenja zapuštenog prostora bivše vojarne Stjepana Radića. Prijave se primaju do 22.05. ili do popunjenja kvote od 40 sudionika, a jedini je uvjet da prijavitelji budu iz jedne od navedenih struka te mlađi od 40 godina.

Kako ovaj zapušteni gradski prostor trenutno predstavlja barijeru u prostoru, cilj radionice je dobiti prijedloge za njegovu reaktivaciju, rekonstrukciju i uređenje. Prostor zadarske gradske knjižnice prostor je koji je definiran kao zona javne i društvene namjene, međutim, osim same knjižnice, ostali javni i društveni sadržaji su izostali, a objekti i zelene površine su zapuštene.

CILJEVI
Kroz trodnevne aktivnosti, razmjenu znanja sudionika različitih struka i aktivnim sudjelovanjem građana cilj je dati poticaj planiranju, projektiranju i mogućim intervencijama u prostoru, istražiti potencijale i dobiti raznolika rješenja korištenja i aktivacije prostora bivše vojarne koji su uglavnom ograđeni i nedostupni. Osim toga, cilj je i osvješćivanje građana i šire javnosti o postojanju zapuštenih prostora unutar strukture gradskog tkiva te njihovo vraćanje građanima na korištenje.

REZULTATI
Očekuje se kako će kreativne interdisciplinarne radne grupe svojim prijedlozima stvoriti podlogu za daljnje promišljanje prostora. Prezentacija i javna izložba privući će i senzibilizirati struku, građane i različite interesne skupine za ovaj prostor i potaknuti moguću raspravu pa i buduće projekte te poslužiti stručnjacima kod definiranja projektnog zadatka za izradu UPU-a. Kroz raznolike prijedloge, završnu izložbu i prezentaciju u sklopu festivala ulične umjetnosti i kulture KvartArt Zadar te realizaciju pobjedničkog rada u obliku privremene instalacije stvoriti će se plodno tlo za aktivaciju i drugih sličnih prostora u gradu. 

ŽELJE
Želja je ponoviti ovakvu radionicu barem jednom godišnje, ponuditi građanima novu viziju zanemarenih dijelova grada, ukazati na problem propadanja zapuštenih prostora u gradu i realizirati najbolja rješenja. 

MJESTO ODRŽAVANJA
Prostor bivše vojarne Stjepana Radića
Gradska knjižnica Zadar
COIN Coworking Zadar
(2. kat, Put Murvice 16)

TERMIN ODRŽAVANJA
26.-28. svibnja 2017.

PREZENTACIJA RADOVA
u terminu održavanja KvartArt festivala
9. lipnja 2017.

SUDIONICI
arhitekti, krajobrazni arhitekti, urbanisti, sociolozi, geografi, komunikolozi i dizajneri
do 40 godina. :)
Maksimalan broj sudionika je 40.

PRIJAVE
Prijave se šalju na e-mail adresu:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. do 22. svibnja ili do popunjenja kvote.
Prijava mora sadržavati:
ime / prezime / zanimanje / mob
Publisher:
gradimozadar.hr