tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Krajobrazna arhitektura u službi turizma

11 godina s Vama!

Krajobrazna arhitektura u službi turizma

Međunarodnom konferencijom “krajobraz-krajina-pejzaž” obilježen je u travnju svjetski mjesec krajobrazne arhitekture i 25 godina postojanja Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata
Riječ je o skupu koji od 2014. tradicionalno organizira Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Društvo krajinskih arhitektov Slovenije i Udruženje pejzažnih arhitekata Srbije u cilju razmjene iskustava i znanja među strukovnim udruženjima.

Kako bi se priključili svjetskim trendovima te obilježili 2017. kao međunarodnu godinu održivog turizma, konferencija pod nazivom „Krajobraz-krajina-pejzaž: Krajobrazna arhitektura i turizam, Rovinj-Pula, 2017.“ bavila se pitanjima uloge krajobrazne arhitekture u oblikovanju i planiranju turističkih destinacija.

Maria_rnac_Rocco_gradonaelnica_Rovinja Krajobrazna arhitektura u službi turizma
Maria Črnac Rocco naglasila je važnost uključivanja struke krajobraznih arhitekata u projektiranje i planiranje objekata u turizmu

Cilj konferencije bio je podići svijest o problemima projektiranja i planiranja turističkih destinacija te potaknuti razmjenu stručnih znanja, tom su prilikom predstavljeni i recentni suvremeni projekti koji prate svjetske trendove.

Konferencija je pobudila iznimno zanimanje stručnjaka i javnosti, među 150 posjetitelja, bili su ljudi različitih struka od krajobraznih arhitekata, arhitekata, managera, hotelijera, direktora turističkih objekata do predstavnika javne i lokalne samouprave.

Ovogodišnji skup otvorio je predsjednik HDKA, gdin. Mario Jukić, zahvalivši se svim visokim uzvanicima, gostima i polaznicama kazavši da se mora promijeniti pristup u promišljanjima oblikovanja turističkih destinacija koji sve više ide u smjeru narušavanja vrijednosti obale i priobalnih mjesta.

Skup su također pozdravili i visoki uzvanici. gđa. Maria Črnac Rocco, Pročelnica Ureda Gradskog vijeća i Gradonačelnika Grada Rovinja naglasivši važnost uključivanja struke krajobraznih arhitekata u projektiranje i planiranje objekata u turizmu izrazivši veliko zadovoljstvo što se skup održava upravo u gradu Rovinju vodećem po broju noćenja tijekom godine i jednom od najpoznatijih hrvatskih turističkih odredišta. 

Frano_Matui_dravni_tajnik_ministarstva_turizma Krajobrazna arhitektura u službi turizma
Frano Matušić,-ovakva stručna okupljanja pozivaju na odgovornost za racionalnim upravljanjem prostorom-

Skup je pozdravila i gđa. Viviana Benussi, Zamjenica župana Istarske županije, izrazivši veliko zadovoljstvo što je skup održan pod pokroviteljstvo Istarske županije i što su predstavnici Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata s ovom temom po prvi puta održali skup upravo u Istarskoj županiji. 

Državni tajnik, gdin. Frano Matušić se zahvalio organizatorima na pozivu i iskazao svoju veliku želju da se potakne jača suradnja između Ministarstva turizma i Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata. Napomenuo je kako je ova konferencija iznimno važna, jer je 2017. svjetska godina održivog turizma i upravo ovakva stručna okupljanja propituju sve nas i pozivaju na odgovornost za racionalnim upravljanjem prostorom i vrijednim projektima i prostornim resursima u vlasništvu Republike Hrvatske.

Sinia_Stanii_ACO Krajobrazna arhitektura u službi turizma
Siniša Staničić -posebno je važna suradnja projektanata i proizvođača opreme i materijala u ranoj fazi projektiranja-

Skup su pozdravili i gđa. Vesna Šabanović iz Udruženja pejzažnih arhitekata Srbije, te gđa. Saša Piano, predstavnica Društva krajinskih arhitektov Slovenije obje naglasivši važnost suradnje među trima strukovnim udruženjima koja je počela 2014. godine. Posebno je istaknuta važnost uključivanja krajobraznih arhitekata u strateške projekte država, ali i problem čestog marginaliziranja struke.

Tvrtka ACO d.o.o. iz Hrvatske, bila je zlatni sponzor međunarodne konferencije, a direktor Siniša Staničić istaknuo je kako svi zajedno moramo pronaći još kvalitetnija rješenja u projektiranju turističkih objekata. Naime tvrtka ACO u suradnji s Hrvatskim društvom krajobraznih arhitekata, kroz niz događanja i organiziranja raznih skupova, aktivno radi na educiranju javnost i stručnjaka, jer je posebno važna suradnja projektanata i proizvođača opreme i materijala u ranoj fazi projektiranja.

Nigel_Thorne_Rovinj Krajobrazna arhitektura u službi turizma
Nigel Thorne bio je glavni predavač skupa

Glavni predavač, krajobrazni arhitekt Nigel Thorne ukratko se osvrnuo na izazove s kojima se susreću u Londonu u upravljanju kraljevskim parkovima, obzirom da je London svjetska turistička destinacija koja se svakodnevno susreće sa sve većim brojem turista.

Ispred Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata, predavanje su održale gđa. Nataša Tiška Vrsalović, jedna od renomiranih krajobraznih arhitektica u Hrvatskoj, koja se dugi niz godina bavi projektiranjem vrhunskih turističkih kompleksa; zatim gđa. Maja Šnajdar, arhitektica, koja je predstavila povijesni razvoj turizma i arhitekture te krajobrazna arhitektica, gđa. Darija Perković, koja je kroz primjer Crikvenice predstavila izazove u planiranju i upravljanju malim turističkim priobalnim mjestima.

Predavanja su također održali krajobrazni arhitekti, Tijana Crnčević i Marko Ivošević, predstavivši projekte: „Turističke destinacije Vrnjačka Banja i Divčibare“ i „Kulturne staze grada Pančeva“.

Luka Javornik i Stanka Dešnik iz Slovenije prezentirali su „Nordijski centar Planica“ i „Krajobrazna rješenja za zeleni turizam“.

U okviru konferencije, za organizatore i sponzore, bio je organiziran i stručni obilazak hotela Lone i kampa Mon Perin.

Ova Međunarodna konferencija održavala se 24. travnja 2017. u multimedijalnom centru u Rovinju.

Publisher:
gradimozadar.hr