tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Održivost i krajobrazna arhitektura – više od dizajna

10 godina s Vama!

Održivost i krajobrazna arhitektura – više od dizajna

Krajobrazna arhitektura
Foto:
U srijedu 13. svibnja 2015. godine održan je stručni simpozij o zelenoj gradnji, glavni gost NIGEL THORNE održao je predavanje na temu: „Održivost i krajobrazna arhitektura – više od dizajna!“.

Organizatori simpozija bili su Hrvatski savjet za zelenu gradnju (HSZG), Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata i Hrvatska komora arhitekata – Odbor za krajobraznu arhitekturu.

Po prvi puta u Hrvatskoj, zvijezda svjetskih razmjera u području krajobrazne arhitekture, g. Nigel Thorne - počasni član i bivši predsjednik Međunarodnog udruženja krajobraznih arhitekata Europe je naglasio: „za krajobraznog arhitekta najvažnije je razumijeti krajobraz i okoliš u kojem radi , te razumijeti ljude i zajednicu s kojima će surađivati na projektu. Ključno je postizanje zajedničkog dogovora oko planiranja, dizajna i programa upravljanja i izvođenja“.

Predstavnici Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata te Hrvatske komore arhitekata – Odbor za krajobraznu arhitekturu istaknuli su potrebu da se krajobrazni arhitekti bolje pozicioniraju na tržištu i u zakonskoj regulativi te da imaju snažniju ulogu u projektima općenito u Republici Hrvatskoj što je g. Thorne potvrdio kao činjenicu ističući primjer izgradnje Olimpijskog parka kao vrhunskog primjera planiranja zelene infrastrukture u Velikoj Britaniji, koju je od početka planiranja do izvedbe vodio upravo krajobrazni arhitekt.

Simpoziju je prisustvovala i gđa. Borka Bobovec, pomoćnica ministrice za graditeljstvo i energetsku učinkovitost u zgradarstvu koja se osvrnula na novosti u zakonskoj regulativi.

Zeleni sponzori simpozija bilu su Cemex Hrvatska , Inaqua, Knauf Insulation, Bauder, Moj balkon te Miagra.

G. Nigel Thorne odgovorio je na ključno pitanje koristi koje donosi krajobrazna arhitektura te je zaključio simpozij riječima: „naš planet može postati globalno održiv i prilagoditi se budućem rastu populacije jedino ako poštuje i razumije potrebe krajobraza u kojem te populacije žive i rade. To će se vrlo teško ostvariti bez kvalitetno obrazovanih, obučenih i kvalificiranih krajobraznih arhitekata“.

Institucionalni pokrovitelji stručnog simpozija bili su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja u RH, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Simpoziju je prisustvovalo stotinjak stručnjaka iz područja arhitekture, građevinarstva, ekonomije, i šire zainteresirane javnosti te konzervatora iz cijele Hrvatske kao i stručnjaka iz Slovenije te preko 80 studenata Agronomskog fakulteta – zavod za ukrasno bilje, krajobraznu arhitekturu i vrtnu umjetnost, a simpozij je dio sustavne edukacije o zelenoj gradnji koju u Hrvatskoj provodi HSZG (www.gbccroatia.org) kao dio Svjetskog savjeta za zelenu gradnju (www.worldgbc.org).