tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Održana (g)radionica

11 godina s Vama!

Održana (g)radionica

U periodu od 26 do 28 svibnja održana je prva (g)radionica
Društvo arhitekata Zadra u suradnji s Gradom Zadrom i udrugom Eko-Zadar organiziralo je interdisciplinarnu (g)radionicu s temom oživljavanja zapuštenih gradskih prostora.

Tom su se prilikom proteklog vikenda okupili profesionalci s područja arhitekture, krajobrazne arhitekture, građevine, sociologije i geografije kako bi u sklopu radionice izradili svoje prijedloge oživljavanja zapuštenih gradskih prostora, točnije onog na prostoru bivše vojarne Stjepana Radića. Na taj će se način dobiti novi prijedlozi za ponovnu aktivaciju, rekonstrukciju i uređenje tog prostora.

gradionica_11 Održana (g)radionica
Na radionici su se uz arhitekte okupili sudionici različitih profesija

Kako je prostor zadarske gradske knjižnice definiran kao zona javne i društvene namjene, osim same knjižnice, ostali javni i društveni sadržaji su izostali, a objekti i zelene površine su zapušteni i ograđeni ogradama.

U sklopu ove radionice skupina od 21 sudionika podijeljena u sedam grupa po tri sudionika različitih profesija, djelovali su kao mali urbanistički zavodi za uređenje prostora bivše vojarne. Nina Ninčević, Lucija Perić, Nera Nejašmić Kozina i Petar Kozina bili su u ulozi moderatora i organizatora radionice. 

gradionica_7 Održana (g)radionica
Moderatori su poticali sudionike

Projektni zadatak bio je sljedeći:
Kako potaknuti državne institucije, koje koriste objekte na prostoru bivše vojarne, na otvaranje ograđenog prostora javnom korištenju? Kako najbolje isplanirati kolne i pješačke komunikacije? Kako osvijestiti ljude o postojanju velike javne površine u širem centru grada? Kojim sadržajima privući građane i na koji način oblikovati prostor kako bi se on počeo intenzivnije koristiti? Kako iskoristiti ogromni potencijal u širem centru grada kako bi on zaživio s gradom i građanima? Ovo su samo neka od pitanja koja su bila otvorena za razmišljanje.
Kroz intenzivnu trodnevnu radionicu i rad u interdisciplinarnim grupama, cilj je bio ponuditi low-budget rješenja koja će aktivirati dosad zanemareni prostor. Odabrano rješenje koristilo bi se kao privremena instalacija do realizacije konačnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja dobivenog natječajem.

Unutar lokacije zadatak je bio predložiti novi sadržaj koji će postati jedan od generatora korištenja cjelokupnog obuhvata. Pri tom je bilo potrebno voditi računa o urbanističkim silnicama.

Radovi svih sudionika biti će izloženi 02. lipnja u sklopu otvorenja festivala KvartArt na prostoru bivše vojarne, a biti će objavljeni i na stranicama (g)radionice.

Proglašenje pobjedničkog rada održati će se u petak 09. lipnja u 20h na prostoru bivšeg restorana vojarne.


Cilj ove radionice je pomoću kreativne interdisciplinarne radne grupe svojim prijedlozima stvoriti podlogu za daljnje promišljanje prostora. Prezentacija i javna izložba privući će i senzibilizirati struku, građane i različite interesne skupine za ovaj prostor i potaknuti moguću raspravu pa i buduće projekte te poslužiti stručnjacima kod definiranja projektnog zadatka za izradu UPU-a. Očekuje se kako će se kroz raznolike prijedloge, završnu izložbu i prezentaciju u sklopu festivala ulične umjetnosti i kulture KvartArt Zadar te moguću realizaciju pobjedničkog rada u obliku privremene instalacije, stvoriti plodno tlo za aktivaciju i drugih sličnih prostora u gradu. 

gradionica_1 Održana (g)radionica
Radovi svih sudionika biti će izloženi 02. lipnja u sklopu KvartArta

Želja organizatora je ponoviti ovakvu radionicu barem jednom godišnje, ponuditi građanima novu viziju zanemarenih dijelova grada, ukazati na problem propadanja zapuštenih prostora u gradu i realizirati najbolja rješenja.
Publisher:
gradimozadar.hr