tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Novim znanjima povećat će se energetska učinkovitost škola

11 godina s Vama!

Novim znanjima povećat će se energetska učinkovitost škola

Foto: rijeka.hr
U Slavonskom brodu svečano potpisan ugovor za projekt "Smart schools" u okviru programa prekogranične suradnje
 U utorak, 31. svibnja 2017. godine u prostorijama Brodsko-posavske županije svečano je potpisan ugovor za projekt „SMART SCHOOLS“ jedan od ukupno 21 projekta odabranog u sklopu 1. poziva na dostavu projektnih prijedloga na programu Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014 – 2020. Vrijednost spomenutog ugovora iznosi 1.644.127,82 eura.

Ugovor su potpisali v.d. ravnateljica Agencije za regionalni razvoj Stella Arneri te predstavnici institucija-partnera na projektu, Udruženja Centar za razvoj i podršku (BiH), Zelena akcija (HR), Brodsko-posavska županija (HR), Tuzlanski kanton (BiH) i Brodsko ekološko društvo – BED (HR). Svečanosti je prisustvovala i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Gabrijela Žalac te domaćin i potpisnik ugovora, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić.

Župan Marušić na početku svečanosti zahvalio je Agenciji za regionalni razvoj i svim partnerima na suradnji te naglasio važnost ovog projekta u podizanju svijesti o ekologiji.

DSC_6055 Novim znanjima povećat će se energetska učinkovitost škola

Projekt SMART SCHOOLS, punim nazivom Innovative minds for smart schools trajat će 27 mjeseci pod vodstvom vodećeg partnera Udruženje Centar za razvoj i podršku iz Bosne i Hercegovine. Glavni cilj projekta je doprinijeti održivom razvoju u prekograničnom području povećanjem energetske učinkovitosti i povećanjem razine korištenja obnovljivih izvora energije u javnom sektoru. V.d. ravnateljica Arneri naglasila je da će projekt povećati kapacitete škola u području upravljanja energijom i povećati energetsku učinkovitost školskih zgrada. Projektne aktivnosti uključuju 2 prekogranična seminara za 40 energy managera, prekogranično natjecanje škola u uštedi energije koje će obuhvatiti više od 29 000 učenika, nastavnika i ravnatelja koji će ovim putem steći nova znanja o pristupačnim i inovativnim rješenjima, a koja vode povećanju energetske učinkovitosti.

Po završetku svečanosti potpisivanja, ministrica Žalac čestitala je svim partnerima na projektu i naglasila: “Programi prekogranične suradnje pokrivaju jednu sasvim drugu dimenziju od ostalih EU programa te mi je iznimno drago što se alokacija za te programe povećala. Svjesna sam da Vam je svima i dalje problem iznos od samo 10% avansnog plaćanja i upravo zato mi u Ministarstvu radimo na pronalasku rješenja za taj problem kako bismo olakšali provođenje Programa.”
Publisher:
gradimozadar.hr