tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1  357 milijuna Eura bespovratnih sredstava za Pelješki most

11 godina s Vama!

 357 milijuna Eura bespovratnih sredstava za Pelješki most

Foto: MRRFEU
POTPISANA ODLUKA EUROPSKE KOMISIJE O PRIHVAĆANJU FINANCIRANJA PELJEŠKOG MOSTA U IZNOSU OD 357 MILIJUNA EURA BESPOVRATNIH SREDSTAVA
 U srijedu, 07. lipnja 2017. godine, u Bruxellesu je potpisana Odluka Europske komisije o prihvaćanju sufinanciranja projekta -Cestovna povezanost s južnom Dalamacijom-. Odluku su svečano potpisale ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i povjerenica Europske komisije za regionalnu i urbanu politiku Corina Cretu.

Potpisivanju je u ime Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, nazočio državni tajnik Tomislav Mihotić, a svečanost su svojom nazočnošću uveličali i hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu, Dubravka Šuica, Željana Zovko, Ivica Tolić i Davor Škrlec te župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić.

Projekt -Cestovna povezanost s južnom Dalamacijom-, u sklopu kojega će se izgraditi Pelješki most, stonska obilaznica i pristupne ceste, najveći je projekt ikada sufinanciran sredstvima EU u Republici Hrvatskoj. Njegova ukupna vrijednost iznosi 526 milijuna eura, a Europska će komisija potpisivanjem spomenute Odluke, projekt sufinancirati bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije u iznosu od 357 milijuna eura.

Peljeki_most_2  357 milijuna Eura bespovratnih sredstava za Pelješki most
Odluku su svečano potpisale Gabrijela Žalac i Corina Cretu

-Ovo je povijesni trenutak za Hrvatsku, ali i Europsku uniju – konačno smo na putu prema jedinstvenom i u cijelosti povezanom teritoriju Lijepe naše, što će osigurati i kontinuitet teritorija Europske Unije te otvoriti potencijale gospodarskog i društvenog razvoja u široj regiji- naglasila je ministrica Žalac i dodala: -Važno je da ljudi znaju da će se slijedom današnjeg potpisivanja Odluke Europske komisije, pristupiti sklapanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava s Hrvatskim cestama kao korisnikom projekta nakon čega su ispunjeni svi koraci za konačnu realizaciju projekta, a završetak istoga očekujemo do jeseni 2020. godine.-

Povjerenica Cretu čestitala je svima koji su bili uključeni u izradu projekta te naglasila kako je ovaj projekt pravi primjer svrhe europske kohezijske politike te isto tako da je Projekt rađen sukladno najvišim standardima Unije i jedan je od najvećih infrastrukturnih projekata u EU posljednjih nekoliko godina.

Državni tajnik Mihotić pojasnio je da se projekt sastoji od tri faze - izgradnje samoga mosta duljine 2,4 km, izgradnje pristupnih cesta u duljini od oko 12 km, dok je treća faza izgradnja stonske obilaznice. -Prvi krug natječaja za izvođača radova je završen te je u drugi krug ušlo osam izvođača. Najkasnije u rujnu ove godine, izvođač radova bit će odabran i nakon toga  će radovi na Pelješkome mostu i započeti.-

Po završetku potpisivanja ministrica Žalac i povjerenica Cretu putuju na Maltu na sastanak ministara nadležnih za kohezijsku politiku gdje će se raspravljati o budućnosti iste. Vijest o Odluci Europske komisije o sufinanciranju ovog velikog projekta Republike Hrvatske, potvrda je važnosti kohezijske politike kao glavnog instrumenta Europske unije koji potiče ravnomjeran razvoj država članica i njihovih regija, a time i nova radna mjesta, konkurentnost te gospodarski i održivi razvoj.
Publisher:
gradimozadar.hr