tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 200 kajakaša preveslalo hrvatske rijeke
200 kajakaša preveslalo hrvatske rijeke

Foto: WWF Adria
Više od 200 veslača u sedam je dana obišlo šest rijeka kojima prijeti izgradnja hidroelektrana
U razdoblju od 5. do 10. lipnja više od 200 kajakaša preveslalo je više od 80 kilometara po Savi, Dravi, Kupi, Zrmanji, Korani i Mrežnici. WWF je kao dio kampanje pokrenuo i peticiju za spas rijeke Krupe. Ova organizacija traži da se rijeka Krupa izuzme iz svih oblika korištenja u hidroenergetske svrhe. Peticiju je do danas potpisalo više od 1500 građana, a WWF će je po njezinu završetku, predati Ministarstvu zaštite okoliša i energetike te Zadarskoj županiji. Peticija traje do 22. srpnja, a možete ju potpisati ovdje.

Na Mrežnici u Dugoj Resi 10. lipnja završila je ova najveća kampanja za očuvanje hrvatskih rijeka pod nazivom Naše rijeke, naše blago – Veslajmo za naše rijeke, koju je organizirala svjetska organizacija WWF Adria u suradnji s udrugama Kupa – udrugom za sport, rekreaciju i turizam, Kanu klubom Končar Zagreb, Kajak kanu klubom Rastočki mlinari, Vodomar, Rafting klubom Matis i Udrugom Eko Pan iz Karlovca, te inicijativama građana Volimo Mrežnicu iz Duge Rese i Ujedinjeni Slunj iz Slunja.

Veslajmo_za_rijeke_2 200 kajakaša preveslalo hrvatske rijeke
Kajakaši su preveslali 80 km hrvatskih rijeka

Tijekom kampanje organizirana su i dva okrugla stola na temu malih hidroelektrana kako bi se javnosti predstavili negativni utjecaji malih hidroelektrana koje javnosti predstavljaju kao projekte s malim utjecajem na prirodu. 

-Jako smo zadovolji što je naša kampanja uspjela! Obišli smo sve rijeke kojima smo i planirali proći i sve smo ih zatekli u dobrom stanju. Zahvaljujemo na podršci svim klubovima, nevladinim udrugama i građanima, te im poručujemo da ćemo se i dalje boriti za naše rijeke da i budućim generacijama ostanu na raspolaganju. Naše rijeke su naše blago!-, kazala je Irma Popović Dujmović iz WWF-a.

Kampanja je završila glavnim događajem u Dugoj Resi na Mrežnici, gdje su se okupili svi kajakaši sudionici akcije, kao i brojni drugi gosti koji podržavaju da naše rijeke ostanu prirodne. Završna svečanost je uključivala bogat program, od stand-upa do koncerta Boba Milana i Heavy Grace Blues Band. Sve prisutne je pozdravio i gradonačelnik Duge Rese Tomislav Boljar.
Publisher:
gradimozadar.hr