tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Je li stiglo proljeće i na vaše balkone?

11 godina s Vama!

Je li stiglo proljeće i na vaše balkone?

Moj balkon
Foto: 123RF.com
Dok dani postaju sve duži razmišljam o svom balkonu - kako ću ga urediti, što dodati, a što oduzeti? Ove godine odlučila sam ga učiniti produženim uredom jer za mene nema boljeg radnog okruženja od vlastite zelene oaze. A vi, jeste li već uredili svoje balkone? Proljeće je stiglo, vrijeme je da zamijenite dnevni boravak balkonom i stvorite mjesto svog urbanog odmora.

Razmislite što želite od balkona, posložite prioritete, dodajte tome listu želja i sastavite popis potrebnog materijala za uređenje. Planirajte po fazama - nije potrebno, a često niti moguće, učiniti sve odjednom. S obzirom na svoje dnevne navike i sklonosti, otkrijte koji je vaš idealan tip balkona i polako krenite s pripremama.

list‘Cvijeće, još cvijeća i nikad dosta cvijeća!’ Pronalazite li se u ovom opisu za vas je Flower Power  balkon. U jednom tonu ili otkačeno šaren, vaš je balkon podređen svim oblicima cvjetova i cvatova. Raskošan i veseo, predstavlja pravi cvjetni raj za vas i sve kukce u naselju. Urbanocool!

PROLJEĆE JE STIGLO, vrijeme je da zamijenite dnevni boravak balkonom i stvorite mjesto svog urbanog odmora.

listS guštom ispijate prvu jutarnju kavu uz neizostavno listanje novina? Kava&novine vaš je idealan tip balkona. Karakteriziraju ga vedri i svježi tonovi, puno zelenog lišća i mirisnih cvjetova, a neizostavni detalji su stolić za kavu i stalak za novine. Doživite zvukove jutra i nošeni aromom kave odzujite s osmjehom u nove radne pobjede!

listStres je vaš način života, uspjeh jedete za doručak, prijatelji vas ne mogu pratiti. No pratite li vi uopće sami sebe? Vama je potrebno 30 minuta dnevnog mira, a Šavasana je vaš idealan tip balkona. Za vas nisu vrišteće boje i mirisi, potreban vam je mir i spokoj, prostor za meditaciju i pročišćenje uma. Pronađite svoj zen na balkonu mirnih linija, šumeće tišine i opuštajućih mirisa duboko zavaljeni u udobnoj ležaljci. Namaste!

listVolite li priređivati zabave, ispijati kave u društvu prijatelja ili se pak opuštati od napornog radnog dana u intimi svog balkona? Trilogija je balkon po vašoj mjeri! Prilagodljiv je svakoj prilici jer u nekoliko poteza iz jutarnjeg scenarija za ispijanje kave u tren oka postaje trendi prostor vaše kućne zabave ili popodnevnog opuštanja uz dobru knjigu. Smirujuće tonove koji prevladavaju razigrat će šarena tegla ili šašave pločice – detalji su ono što vaš balkon čini trilogijom!

listS kuhačom u ruci vi ste u svom elementu, na poslu googlate recepte, subotom satima obilazite tržnice? Pronađite vrtlara u sebi, on čuči u svakom’ od nas! Goli kuhar vaš je tip balkona; zasučite rukave i bacite se na uzgoj začina i povrća. Najbolje namirnice su svježe ubrane namirnice, a najfinije jelo je začinjeno svojih ruku djelom!

listLjubav prema moru kod vas je prenaglašena, sanjate valove, previše solite hranu, a za vrijeme kišnih dana ostajete u krevetu? Vi ste zasigurno mediteranski tip, a Mediterraneo je balkon po vašem ukusu. Tople boje ljeta, obluci pod vašim stopalima, detalji naplavina, miris lavande, smilje&bosilje, zvuk ljetnog povjetarca…sve to začinjeno sa solju moguće je i na vašem balkonu!

DOK DANI POSTAJU SVE DUŽI razmišljam o svom balkonu - kako ću ga urediti, što dodati, a što oduzeti?

Sad kad ste saznali koji tip balkona najviše odgovara vašoj osobnosti, realno sagledajte koliko truda ste spremni uložiti u uređenje istog te koliko vremena možete izdvojiti za brigu o balkonu. Napravite analizu postojećeg inventara, provjerite je li potrebno urediti ogradu i odlučite kamo skloniti predmete kojima na balkonu nije mjesto, a povlače se tuda već godinama. U skladu s vašom vizijom i planiranim uređenjem, postojeći dotrajali namještaj osvježite novom bojom. Isto ponovite s posudama za bilje i balkonu podarite potpuno novi look! Uštedjet ćete novac za nove biljke, jastučiće i lampione, a ukrase, uz malo mašte, izradite sami.

Posude u kojima je već raslo bilje, a planirate ih zasaditi novim, potrebno je očistiti i oprati. Dotrajali supstrat zamijenite svježim, a imate li biljke koje već žive na balkonu, iste orežite i prihranite čak i ako su već krenule s mladim izbojcima. Ne budite sentimentalni i ne bojte se, biljke vole pomlađivanje, a rezultate ćete vidjeti kroz svega nekoliko dana.

Najbolji savjet koji vam mogu dati, nakon što ste se odlučili za tip balkona i način uređenja - prošećite ili prespavajte. Ne stavljajte pred sebe suviše ambiciozne ciljeve i ne zaboravite da je balkon prije svega mjesto za opuštanje i uživanciju. Ne želite doći s posla i raditi, zar ne? Ukoliko vam nedostaje ideja odakle krenuti, ispunite balkon vjesnicima proljeća. Pogled na razigrane proljetnice potaknut će kreativnost i inspirirati vas za uređenje, tko zna, možda i najljepšeg balkona u susjedstvu!