tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Zašto projektirati i graditi s  Ytong-om?

11 godina s Vama!

Zašto projektirati i graditi s  Ytong-om?

Ytong kuće
Foto: Ytong
Vedran Ćulibrk vlasnik je projektnog ureda Innvivo d.o.o. koji je projektirao brojne interesantne objekte za gradnju YTONG-om, a povod razgovoru je objekt Vila Summer dreams u Murteru
GZD: Koliko dugo posluje Vaš ured Innvivo, te kako i kada je započela Vaša suradnja s Ytong-om?
Ured, odnosno tvrtka Innvivo d.o.o. mlada je projektantska kuća. Kao takva započela je sa radom početkom 2013. g. Od samih početaka našeg rada, zahvaljujući stručnoj podršci zaposlenih u tvrtci Ytong i odličnim performansama samog proizvoda, opredijelili smo se da upravo Ytong bude naš siguran partner u projektima na kojima radimo. Pored toga bitno je naglasiti da smo zaokružili zajedno sa suradnicima više od desetljeća radnog iskustva na projektiranju i vođenju projekata, od onih jednostavnijih pa do recimo projektiranja javnih prostora ili trgovačkih centara itd.

GZD: Imate mnogo interesantnih projekata, a vidimo da ste radili dosta idejnih riješenja za javne prostore. Interesira me koji su Vam projekti draži?
Svi projekti su mi podjednako dragi, svaki projekt je novi izazov u koji svi zajedno ulazimo svaki put puni volje i želje za stvaranjem novih vrijednosti. Pristup projektiranju je svaki puta drugačiji, s mnogo unaprijed postavljenih parametara koji su nam zadani, ali koje si u tom procesu stvaranja i sami zadajemo jer arhitektura, osim funkcionalnih, mora odgovarati i na mnoga druga pitanja.  
GZD:  Kad je u pitanju projektiranje kuća, koliko je zahtjevno projektirati za gradnju YTONG-om, te koja je prednost ovog materijala?
Mislim da je projektiranje kuća sustavom YTONG jednako zahtjevno kao i drugim materijalima na tržištu, ali njegove prednosti dovoljan su razlog da upravo Ytong bude naš najčešći i najbolji izbor. Naravno, prije svega treba dobro upoznati njegove karakteristike i mogućnosti. Prednost je svakako njegova bolja energetska učinkovitost, znači bolji je toplinski izolator za razliku od tradicionalnih materijala, ima bolja protupožarna svojstva, brzo se gradi i jednostavnije se obrađuje jer je lagan te ostaje manje građevinskog otpada. Uz to gradi se od prirodnih materijala, a to je vjerujem svima nama izuzetno bitno.

murter_9 Zašto projektirati i graditi s  Ytong-om?

GZD:  Kakve ste sve objekte do sada izvodili YTONG-om, te kolika je fleksibilnost u projektiranju kad znate s kojim materijalom će se graditi? Koliko dobro poznajete ovaj materijal i njegove karakteristike?
Kad je Ytong u pitanju, ograničenja ne postoje, bilo da su u pitanju stambeni, poslovni ili industrijski objekti. Uglavnom, do sada smo projektirali stambene zgrade, odnosno većinom su to obiteljske kuće. Sudeći po odgovoru na prethodno pitanje, mislim da cijeli moj tim od projektanata do izvođača dobro poznaje karakteristike materijala i gradnje sustavom YTONG.

GZD: Naši su čitatelji i brojni projektanti. Što biste im poručili, koliko se potrebno educirati prije uvođenja određenog materijala/proizvoda u projekte? Svjedočimo čestim naknadnim izmjenama u izvođenju zbog nepoznavanja materije pri projektiranju. Možete li nam otvoreno reći jeste li i sami imali takvih teškoća te na koje sve načine dolazite do potrebnih informacija o materijalima za ugradnju?
Edukacija je bitna na svim područjima ljudskog djelovanja pa tako i u ovoj vrsti posla kojim se bavimo. Odlučili smo da nam Ytong bude  partner u poslu,  upravo zbog njihove stručne pomoći i podrške, bilo da je u pitanju edukacija o samom materijalu i ugradnji ili njegova sistemska primjena s kojom brzo i lako dolazimo do brojnih kvalitetnih i stručnih rješenja.  Naravno da smo i mi imali određenih poteškoća, ali mišljenja sam da se uz kvalitetnu suradnju i komunikaciju svih sudionika u građenju one mogu izbjeći ili svesti na minimum. Do potrebnih informacija o materijalima za građenje dolazimo na određenim organiziranim predavanjima, seminarima, prezentacijama, a naravno da je tu neizostavan internet i tiskovine. 

murter_3 Zašto projektirati i graditi s  Ytong-om?

GZD: Povod ovom razgovoru je projekt vile “Summer dreams” u Murteru te nas konkretno zanima zašto ste za ovaj projekt odabrali YTONG i koje su specifičnosti u projektiranju ovog objekta?
U odluci oko izgradnje vile „Summer dreams“ kao uostalom i u projektiranju i izvođenju još nekih objekata takve vrste na otoku Murteru (Art gallery i Sailors delight) odlučujuću riječ imao je investitor u suradnji sa projektnim timom i g. Draganom Bašićem. Od samog početka znali smo da će vila biti izgrađena od Ytong blokova jer smo željeli da na jednom mjestu objedinimo sve prednosti koje sam materijal pruža sa zahtjevnim i modernim projektom koji je za nas predstavljao izazov. Vila “Summer dreams” nalazi se u Murteru, mirnom dalmatinskom mjestu s prekrasnim pogledom na more i otoke. Sastoji se od tri prostrana apartmana koji udovoljavaju svim kriterijima uživanja u odmoru i mirisima Mediterana.
Dok sjedite na jednoj od terasa ili uz bazen, možete osjetiti miris lavande i drugih mediteranskih biljaka koje imaju poseban miris u ovom dijelu Dalmacije. Uz to građena je u potpunosti „eco friendly“ materijalima što boravak u objektu čini još ugodnijim.

GZD: Primijetili smo da ste projektirali jedan interesantan objekat, a to je kuća u obliku broda.  Možete li nam reći nekoliko informacija i o ovom projektu?
Ovaj projekt je još uvijek u fazi realizacije pa Vam na žalost ne mogu ništa konkretnije reći osim da će zgrade (naime radi se o dvije građevine) biti stambene namjene i da će se graditi u mjestu Murter, naselju „Luke“.

z-Luke_exterijer02 Zašto projektirati i graditi s  Ytong-om?

Publisher:
gradimozadar.hr