tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Zadarski trgovi i poljane u novom ruhu!

11 godina s Vama!

Zadarski trgovi i poljane u novom ruhu!

Foto: gradimozadar.hr
Javni su prostori u direktnom kontaktu s lokalnom zajednicom. Ako poboljšamo kvalitetu života na lokalnoj razini, ista će biti zanimljiva i turistima, uvodno je kazao prof. Tihomir Jukić
Na sedam različitih lokacija, u trajanju od pet dana, u grupama od 3-4 studenta održavala se jedinstvena ljetna škola, koja studentima pruža priliku da umrežavanjem različitih struka steknu vrijedno van nastavno iskustvo. Sedam obrađenih lokacija dobilo je idejna rješenja njihovih novih namjena, a sve su bile predstavljene 29.08. u svečanoj dvorani Sveučilišta.

Sirac/sred Varoši (prostor iza OŠ Petra Preradovića)

Sirac Zadarski trgovi i poljane u novom ruhu!
 Iva Erić, Andrea Majić, Katarina Predovan
ideja_Sirac Zadarski trgovi i poljane u novom ruhu!

Grupa studenata koja je obrađivala navedenu lokaciju, pozabavila se sveobuhvatnim istraživanjem tradicionalnih dalmatinskih igara, vidjevši prostor Sirca mjestom za oživljavanje tradicionalnih društvenih igara.
Osim što bi na tom prostoru postavili konope, koji bi služili kao tiramoli, ondje bi visjele i upute te pribor za igru, kao i oznaka za skidanje internet aplikacije s detaljnim uputama, slikama, itd. Prostor parkirališta bio bi smanjen.

Poljana Pape Aleksandra III

Narodni_muzej Zadarski trgovi i poljane u novom ruhu!
Jana Horvat, Karmen Miletić, Paula Baričević
Narodni_muzej_ideja Zadarski trgovi i poljane u novom ruhu!

Ova poljana dobila je ime po Papi, koji je na bijelom konju ondje prošao u 12. stoljeću. Danas je prostor najviše pogođen prevelikom razlikom u broju ljudi između ljeta i zima na Poluotoku. Nekoliko je ideja za oživljavanje ovog prostora, pa tako primjerice predlažu da luka dobije nove brodske linije, poput povezivanja Zadra sa Virom, dok je za oživljavanje samog prostora Trga predloženo da se isti poveže prolazima kroz muzej, koji bi također dobio novu namjenu.

Trg Gospe Loretske (Arbanasi)

trg_Gospe_Loretske Zadarski trgovi i poljane u novom ruhu!
 Luka Krstulović, Tea Tomkić, Katarina Kokić, Iv Brzoja
ideja_trg_gospe_Loretske Zadarski trgovi i poljane u novom ruhu!

Ovo naselje koje je počevši od 1726. godine nadalje naseljavano u nekoliko navrata, posjeduje veliko parkiralište na glavnom Trgu. Ovo mjesto navodno je bilo mjestom interakcije, što je kolni promet kasnije potisnuo. Studenti su promišljali kako povezati prostor Trga s obalnim dijelom. Ulaz u školu tako su premjestili na morsku stranu. Otvorivši na taj način širi koridor, te podijelivši trg na dvije cjeline. Unutar Trga nalazio bi se park, ugostiteljski objekti, zelenilo, dok bi automobile izmjestili na prostor javne podzemne garaže u blizini Trga.

Trg u ulici Bana Jelačića (bivši hotel IŽ)

Tim_hotel_I_2 Zadarski trgovi i poljane u novom ruhu!
Darija Borić, Ema Pečenković,  Paula Pedić
Ideja_hotel_I_2 Zadarski trgovi i poljane u novom ruhu!

Na lokaciji ispred hotela Iž uočen je daleko veći problem a to je devastirani hotel i pripadajuće zgrade. Studenti su ovom zadatku pristupili sveobuhvatno na način da se zgrade preurede, a prostor trga služi kao mjesto susreta stanara, gdje bi se sadržaji gradili na temelju potreba građana. Mogli bi se posluživati kvartovski ručkovi, održavati dječje radinice, uspostaviti mobilno igralište… 

Trg sv. Šime i Tadije Bokanjac

tim_Bokanjac Zadarski trgovi i poljane u novom ruhu!
Lana Dunda, Ela Ptiček, Mario Marasović
Bokanjac Zadarski trgovi i poljane u novom ruhu!

Izmještanje parkirališta, premještanje autobusne stanice te otvaranje prostora samo je početna ideja uređenja bokanjačkog trga.  Kako je ovaj kraj doslovno živio od lova na zmije, tako bi smatraju studenti bilo poželjno osmisliti centar za zmije, od suvenirnice, izložbe zmija, pa do specijalizirane ambulante za zmijske ugrize. Trg bi u osnovi bio podjeljen u dva dijela, krug kao središnji dio, te vidikovac, dok bi stari dvori dobili novu namjenu.

Prolaz od ulice Franka Lisice prema ulici Ante Starčevića

tim_prolaz Zadarski trgovi i poljane u novom ruhu!
Vedran Roljić, Vinka Ivčić, Maja Bahnik
Ideja_prolaz Zadarski trgovi i poljane u novom ruhu!

Lajtmotiv uređenja bio je rimski akvedukt. Područje obuhvata podijeljeno je u četiri dijela, a zamišljeno je da sadržaji prolaza povežu mladu generaciju i treću dob na jednom mjestu. 

Prostor između ulice Petra svačića i Zrinsko-Frankopanske (unutar bloka zgrade)

Tim_Relja Zadarski trgovi i poljane u novom ruhu!
Hana Dašić, Jelena Burnić, Vlatka Košta
Ideja_Relja Zadarski trgovi i poljane u novom ruhu!

Kao glavne probleme studenti su uočili bespravno izgrađene garaže, te kako prostor između zgrada nema privatnosti. Ideja je raslojiti elemente unutar bloka, otvoriti četiri prolaza, te dodati zelenilo, parkiralište, spremišta, igrališta i vrtove.

Svi Zadarski trgovi i poljane u novom ruhu!
Publisher:
gradimozadar.hr