tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Učinkovito grijanje i hlađenje klima uređajima

11 godina s Vama!

Učinkovito grijanje i hlađenje klima uređajima

Foto: gradimozadar.hr
U zadarskoj Gradskoj knjižnici održano je predavanje u sklopu projekta FIESTA na temu grijanja i hlađenja
Tema grijanja u jesensko je vrijeme vrlo aktualna, a gospodin Boris Kupčak iz zadarske tvrtke Arija Nova pojasnio je zašto su klimatizacijski uređaji pritom najpovoljnije riješenje. 

Fiesta_predavanje Učinkovito grijanje i hlađenje klima uređajima

Grijanjem klimatizacijskim uređajem danas možete ostvariti potrošnju od svega 139 kn mjesečno, a to će vam omogućiti uređaj cjenovnog razreda 11.000 kn. No, postoje i jeftinije a ništa manje kvalitetne varijante. Pa tako možete odabrati uređaj od 5.000,00 kn i postići mjesečni trošak el. energije manji od 200 kn mjesečno.

Boris_Kupak Učinkovito grijanje i hlađenje klima uređajima
Boris Kupčak, voditelj komunikacija i marketinga Arija Nova

Kako odabrati uređaj?
Nekoliko je elemenata kojima se odabire klima uređaj, a to je veličina prostora, visina stropova, izolacija i staklene površine. Za prosječno kućanstvo uređaj jačine 3.5 kw je zadovoljavajući. 

Klimatizacijski uređaji - moderna i učinkovita rješenja
Klime koje se danas nude na tržištu su inverterske, te trenutno više nije moguće naći uređaj koji pored toga nije i energetski učinkovit. Inverterska klima znači da je dovoljno jednom na uređaju odabrati temperaturu, te uređaj automatski prestaje raditi u trenutku kada postigne željenu temperaturu i pritom štedi energiju.

Neki od modernih dodataka kod klimatizacijskih uređaja
Najbolje što se trenutno nudi na tržištu jesu uređaji s ugrađenim plasma generatorima koji uništavaju sve negativne utjecaje, dok se ionizatorima može postići osjećaj prirodnog zraka u prostoru. Prije dolaska u stan postoji mogućnost wifi podešavanja temperature, dok primjerice 3d I see senzori detektiraju prisutnost čovjeka, te na taj način preusmjeravaju puhanje, dakle sprečavaju “puhanja u glavu”. 

Kako pravilno koristiti klimu?
Pri korištenju uređaja ključno je provjetravanje, budući da klima cirkulira zrak koji se nalazi u prostoru. Također je važno uređaj servisirati jednom godišnje, te čistiti filtere barem jednom mjesečno. Ako primjerice želite miris u zraku, dovoljno je da kapnete malo eteričnog ulja na papirić, koji potom nalijepite na mjesto puhanja.

O samom projektu FIESTA više je kazala Ana Bajlo, voditeljica projekta
Projekt FIESTA trajao je 36 mjeseci započevši 1. listopada 2014. godine do 30. rujna 2017. godine. Grad Zadar je uspješno proveo gotovo sve projektne aktivnosti, pa je tako u okviru Projekta otvoren FIESTA energetski info pult Grada Zadra gdje građani mogu dobiti informacije o mogućnostima energetskih ušteda, sufinanciranja i sve druge potrebne informacije, provedena su energetska savjetovanja za 160 obiteljskih kućanstava, 2 izvlačenja FIESTA nagradne igre putem koje su građani mogli osvojiti vrlo vrijedne nagrade, zatim 16 radionica za djecu u osnovnim školama, 2 radionice za građane i 1 radionica za instalatere i trgovce energetski učinkovitih sustava, kućanskih uređaja i izolacijskih materijala.

Ana_Bajlo Učinkovito grijanje i hlađenje klima uređajima
Ana Bajlo, voditeljica projekta FIESTA

Osnovana je FIESTA Lokalna potrošačka grupa Zadar putem koje građani mogu kupiti energetski učinkovite sustave, kućanske uređaje, izolacijske materijale i usluge za poticanje mjera energetske učinkovitosti pod povoljnijim uvjetima. Također u okviru projekta održane su brojne promotivne i edukativne aktivnosti, informiranje dionika, građana i jedinica lokalne samouprave o Projektu te su izrađeni pripadajući materijali. Projekt je predstavljen na 2 nacionalna događanja te na Europskog tjednu održive energije. FIESTA model preuzeo je kao primjer dobre prakse i Grad Mostar koji je otvorio FIESTA energetski info pult.
Publisher:
gradimozadar.hr