tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Arhitektonski simpozij Dani Orisa 17

11 godina s Vama!

Arhitektonski simpozij Dani Orisa 17

Foto: ORIS
Dani Orisa dvodnevno je događanje s tradicijom dugom 17 godina, koja iza sebe broji više od 250 etabliranih predavača kako sa svjetske tako i domaće scene
Oslonivši se na mrežu suradnika i autora koju časopis Oris gradi već punih 18 godina, simpozij Dani Orisa donosi raznolikost etabliranih ali i nadolazećih autora. Tako dva puta godišnje struka ima priliku dobiti uvid u najzanimljivije fragmente recentne svjetske arhitektonske i kulturne produkcije.

Dani Orisa održat će se 14. i 15. listopada 2017. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, sa gostujućim predavačima iz Španjolske, Danske, Slovenije, Italije, Belgije, Japana i Hrvatske. Poseban gost, ove je godine dobitnik nagrade Shinkenchiku za 2017. godinu,  Go Hasegawa. 

Više o predavačima

RCR Arquitectes (Španjolska)
http://www.rcrarquitectes.es/
rcr-hisao-suzuki Najava - Dani Orisa 17

RCR Arquitectes projektantski je ured koji su 1987. godine osnovali Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta u katalonskom gradu Olotu. Njegovi osnivači i danas ondje žive i rade, a njihova je arhitektura usko povezana s lokalnim kontekstom u kojem su ostvarili velik dio svojih projekata. Njihova suradnja s Orisom traje već petnaest godina, a u Zagrebu su gostovali još 2004. na Danima Orisa 4. Njihova poetika, zacrtana već u prvim radovima, razvijala se kontinuirano i dosljedno te su za svoj rad tijekom godina primili brojna priznanja i nagrade. U Zagreb se vraćaju kao dobitnici najprestižnijeg svjetskog arhitektonskog priznanja, Pritzkerove nagrade, koja im je dodijeljena u svibnju ove godine.

Schmidt Hammer Lassen Architects (Danska)
http://www.shl.dk/
AdamMork Arhitektonski simpozij Dani Orisa 17

Arhitektonski ured SHL osnovali su Morten Schmidt, Bjarne Hammer i John. F. Lassen 1986. godine u Aarhusu. SHL danas imaju urede u Kopenhagenu, Londonu, Šangaju i Singapuru, a poznati su po velikim projektima zgrada za kulturu. Međunarodnu pozornost privukli su 1997. godine izgradnjom kulturnog centra Katuaq u Nuuku na Greenlandu, a neki od njihovih najpoznatijih radova jesu dogradnja Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Kopenhagenu, muzej ARoS u Aarhusu te uredska zgrada The Crystal u Kopenhagenu. Od nagrada valja izdvojiti RIBA-inu nagradu, A+ Award te izbor za nagradu Svjetskog festivala arhitekture (WAF).

OFIS arhitekti (Slovenija)
Slovenski ured OFIS arhitekti međunarodni su ugled stekli stalnim istraživanjem arhitektonskih formi i iznimnom diversifikacijom svojega projektantskog rada. Ured su 1996. osnovali Špela Videčnik i Rok Oman, a njihovi projekti uključuju zgradu socijalnog stanovanja u Izoli, nogometni stadion Bate Borisov u Bjelorusiji, Kulturni centar europskih svemirskih tehnologija u Vitanju te planinarska skloništa u slovenskim Alpama. Dobitnici su brojnih priznanja i nagrada, poput Plečnikove nagrade, nagrade portala Archdaily Building of the Year, a za prestižnu su nagradu Mies van der Rohe nominirani čak šest puta. Trenutno predaju na Poslijediplomskom studiju dizajna Sveučilišta Harvard.

Walter Angonese (Italija)
Walter Angonese rođen je u Kalternu u Južnom Tirolu 1961., a arhitekturu je studirao u Veneciji. Svaki njegov rad odlikuje se inovativnošću i individualnim pristupom. Poznat je po radikalnim rekonstrukcijama i intervencijama u povijesne građevine poput prenamjene dvorca Tirol pokraj Merana u povijesni muzej te rekonstrukcije tvrđave u Kufsteinu kod Innsbrucka. Među ostalim radovima ističu se projekt vinarije Manincor u Kalternu, kao i stambene vile i izložbenog prostora Casa Dalle Nogare u Bolzanu. Od priznanja valja izdvojiti Talijansku nagradu za arhitekturu te nastup na Milanskom trijenalu. Od 2007. radi kao profesor na Akademiji za arhitekturu u Mendrisiju.

Davor Mateković (Hrvatska)
Davor Mateković rođen je 1962. godine u Zagrebu, a 1992. osnovao je arhitektonski ured Proarh iza kojeg danas stoji dugi niz projekata različitih mjerila, tipova i funkcija. Svojim je radom ostavio značajan trag na slici suvremenog Zagreba, a senzibilitetom za kontekst posebno se ističu njegove obiteljske kuće poput Zagorske hiže u Kumrovcu, kuće na Visu te kamene kuće u Lukovom Šugarju, za koju je dobio nagradu za stambenu arhitekturu Drago Galić Udruženja hrvatskih arhitekata. Valja spomenuti i nastup na Venecijanskom bijenalu arhitekture te nagradu Svjetskog festivala arhitekture (WAF), na kojem je sudjelovao i kao član žirija.

Go Hasegawa (Japan)
Go Hasegawa jedan je od najzanimljivijih japanskih arhitekata mlađe generacije. Rođen je 1977. godine u Saitami u Japanu, a 2005. osniva vlastiti ured Go Hasegawa and Associates. Autor je brojnih projekata obiteljskih kuća; za projekt kuće u Sakuradai 2008. godine nagrađen je nagradom Shinkenchiku., a 2014. nagradom AR Design Vanguard. Trenutno predaje kao gostujući profesor na Tehnološkom institutu u Tokiju, Akademiji za arhitekturu u Mendrisiju te na Poslijediplomskom studiju dizajna Sveučilišta Harvard.
Go Hasegawa dobitnik je nagrade Shinkechiku koju dodjeljuje kultni japanski arhitektonski časopis a+u inovativnim projektima na temelju prosudbe samo jednog selektora.

Vedran Mimica (Hrvatska)
Vedran Mimica profesor je arhitekture i urbanizma na Arhitektonskom fakultetu Tehnološkog instituta države Illinois (IIT) u Chicagu. Rođen je u Zagrebu 1954., a 1991., na poziv Hermana Hertzbergera, pridružio se institutu Berlage u Rotterdamu te od 2007. do 2012. bio posljednji dekan Instituta. Predavao je na brojnim arhitektonskim fakultetima poput fakulteta Architectural Association, ETH, Sorbonne, Sveučilišta Columbia, Instituta za tehnologiju iz Massachusettsa (MIT), Sveučilišta u Kaliforniji (UCLA) i Katoličkog sveučilišta u Santiago de Chileu. Sudjelovao je u uređivanju i izdavanju nekoliko ključnih knjiga suvremene hrvatske arhitekture (Randić&Turato: Arhitektura tranzicije, Novi svjetionici hrvatskog Jadrana, Suvremena hrvatska arhitektura: Testiranje stvarnosti). Od 2003. do 2012. neovisni je stručnjak za Nagradu Europske unije za suvremenu arhitekturu Mies van der Rohe. Kao pandan europskoj nagradi 2013. s Wielom Aretsom pokreće MCHAP (Mies Crawn Hall Americas Prize). Kao kritičar i kustos za arhitekturu Mimica objavljuje u hrvatskom i globalnom tisku. 

Architecten de vylder vinck taillieu (Belgija)
Ured Architecten de vylder vinck taillieu osnovali su 2010. godine Jan De Vylder, Inge Vinck i Jo Taillieu. Ovi belgijski arhitekti istaknuli su se specifičnim arhitektonskim jezikom, kritičkim pristupom projektantskom radu i nekonvencionalnim promišljanjem intervencija u izgrađeni okoliš. Radovi su im bili izloženi na Venecijanskom bijenalu arhitekture 2010., 2012. i 2016. godine te na Čikaškom bijenalu arhitekture 2015. godine. Za projekt Plesnog studija HeL bili su nominirani za nagradu Mies van der Rohe, a 2014. godine sudjelovali su na kultnom projektu BUS:STOP Krumbach.

Dani Orisa međunarodni arhitektonski simpozij koji organiziraju časopis Oris i Oris Kuća arhitekture dvodnevno je događanje, koje se održava od 2001. godine te svake godine okuplja oko 2000 posjetitelja. Na simpoziju je do sada sudjelovalo više od 250 domaćih i stranih predavača – arhitekata i stručnjaka iz bliskih područja. 
Publisher:
gradimozadar.hr