tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 STRUČNJACI OCIJENILI EKO-TURISTIČKU PONUDU LASTOVA

11 godina s Vama!

STRUČNJACI OCIJENILI EKO-TURISTIČKU PONUDU LASTOVA

Foto: WWF Adria
Park prirode Lastovsko otočje korak do eko-turizma
Skupina stranih stručnjaka za eko-turizam šest je dana provela u Hrvatskoj obilazeći najprije Split, a potom i cilj svog dolaska - Park prirode Lastovsko otočje. Svrha njihova posjeta bila je iskušati paket „Lastovo - pozitivno divlje“, prvu eko-turističku ponudu  koju su djelatnici ovog parka osmislili u suradnji s lokalnim stanovništvom i svjetskom organizacijom za zaštitu prirode WWF. 

„Cilj turizma koji želimo razvijati nije isključivo profit, već i dobrobit lokalne zajednice, očuvanje identiteta, kulture i tradicije, kao i zaštita prirodnih dobara. Eko-turistička ponuda mora biti odmak od masovnog turizma“, objašnjava Mosor Prvan iz WWF Adrije, voditelj projekta DestiMED unutar kojeg je razvijena ova turistička ponuda. Prvan je sudjelovao u osmišljavanju paketa koji je na terenu sa skupinom stranih stručnjaka provela u djelo Bruna Đuković iz Parka prirode Lastovsko otočje. 

testers_and_Meri_Custom STRUČNJACI OCIJENILI EKO-TURISTIČKU PONUDU LASTOVA

„Sedmero stručnjaka koji su prošli tjedan proveli u našem parku upoznali su se s našom prirodom, oduševili se aktivnostima, kulturnim običajima i ponudom“, priča Đuković objašnjavajući kako su se neki od njih po prvi put okušali u ronjenju, dok su drugi prvi put primili vesla u ruke i kajakom obišli obale Lastova. „Iako ćemo pravi izvještaj dobiti tek naknadno, ono što smo saznali razgovarajući sa stručnjacima jest da je naš paket za njih preintenzivan u smislu provedenih aktivnosti. Ta nam je informacija izuzetno važna jer ćemo prema njoj prilagoditi ovu ponudu“.

Prvog dana boravka u Hrvatskoj, prošlog ponedjeljka, stručnjaci su se okupili u Splitu i najprije sudjelovali na radionici o ekološkom otisku u turizmu, gdje su im se pridružili i kolege iz Nacionalnog parka Kornati, koji također sudjeluju u projektu DestiMED. Idućeg su dana obišli Split te nakon toga, tek predvečer, stigli do Lastova. „Očito su tri dana obilaska otoka i upoznavanja s tradicijom i kulturom Lastova bila premalo. Aktivnosti su im se svidjele, istaknuli su da je ponuda jako dobra, no ponestalo im je vremena za odmor ili istraživanje otoka“, zaključuje Đuković. 

kayak_4_Custom STRUČNJACI OCIJENILI EKO-TURISTIČKU PONUDU LASTOVA

Stručnjaci su većinu vremena proveli s čuvarima prirode i lokalnom zajednicom, smješteni u kampu. Sudjelovali su u izradi suvenira i posjetili lokalnu vinariju, a negodovali su zbog previše vožnje, a premalo biciklizma. „Usredotočili smo se na kvantitetu, željeli smo da dožive što više, a to je očito bila pogrešna odluka. Znamo za ubuduće. Mi smo u Parku prirode izuzetno zadovoljni, ali shvaćamo da se organizaciji ovakve ponude treba puno više posvetiti. Činjenica da je 12 lokalnih dionika uključenih u Lokalni klaster u ekoturizmu sudjelovalo u ovoj ponudi za nas je potvrda da smo na pravom putu“, kaže Bruna i priznaje da se susrela s izazovima gdje se dionici nisu pridržavali dogovora, no uvjerena je da stručnjaci to nisu primijetili.

Druga skupina stručnjaka na Lastovo će stići u proljeće, a njih će dočekati „osvježena“ tura „Lastovo – pozitivno divlje“. Trajat će pet dana, neće uključivati obilazak Splita, već će svoje vrijeme provesti kvalitetnije, istražujući lokalne običaje i sudjelujući u izradi lokalnih proizvoda. 

Test u Parku prirode Lastovsko otočje prvi je od sedam pilot testova koji se ove jeseni održavaju u zaštićenim područjima u šest mediteranskih zemalja pokrivenih projektom DestiMED, koji u Hrvatskoj provodi WWF Adria, a financira EU Interreg Mediteranski program. Temelji se na uspjehu mreže MEET (Mediteransko iskustvo ekoturizma), neprofitne organizacije za destinacijski menadžment, koja je usmjerena na daljnji razvoj i promicanje visoko kvalitetnog portfelja ekoturističkih iskustava u zaštićenim područjima regije.
Publisher:
gradimozadar.hr